waardebepaling achteraf

Binnen De WAR gebruiken we regelmatig het concept "waardebepaling achteraf". Bijvoorbeeld bij voorstellingen, lezingen of workshops. In plaats van vooraf een vaste toegangsprijs betalen, doe je eerst mee aan de activiteit en bepaal je achteraf zelf wat voor jou de waarde is, rekening houdende met je eigen budget.

Ook voor het gebruik van bepaalde faciliteiten, zoals het Spullenlab, gebruiken we waardebepaling achteraf. In plaats van een vaste huur bepaal je achteraf wat je er voor wilt en kunt betalen. Op deze manier kun je zonder veel risico ook experimentele activiteiten organiseren, of juist extra bijdragen om dat voor anderen mogelijk te blijven maken. En op deze manier kunnen werklocaties af en toe ook worden ingezet voor andere activiteiten. Het is aan de gebruiker om in te schatten hoe geschikt de ruimte is.

Hoe bepaal ik dan die waarde?

Met je bijdrage bepaal je de waarde aan die het gebruik voor jou en/of je omgeving heeft gehad. Dingen die je daarbij kunt afvragen zijn: Hoeveel wijzer of gelukkiger ben ik geworden van deelname of gebruik? Wat zouden deze faciliteiten of deze activiteit mij elders hebben gekost? Wat kan ik redelijkerwijs missen, gezien mijn budget? Hoeveel tijd en geld zijn er door anderen geïnvesteerd om deze activiteit te organiseren of deze faciliteiten te onderhouden? Hoeveel geld heb ik zelf verdiend door het gebruik van deze faciliteit?

Dus ik mag gewoon gratis komen?

Het staat je vrij om de bijdrage te leveren die je wilt, ook als dat nul is. Je trekt dan achteraf de conclusie dat de faciliteiten of activiteit waardeloos waren, of wellicht kun je echt niets missen. Bedenk wel dat andere mensen tijd en waarschijnlijk geld hebben gestoken in de organisatie, dus dat veel activiteiten zonder inkomsten niet kunnen blijven voortbestaan.

Soms is het ook mogelijk om in natura bij te dragen, bijvoorbeeld in het helpen mee-organiseren van activiteiten, of door iets toe te voegen aan een locatie wat je er hebt gemist.

talen: ennl