Agenda

Oude agenda-items vind je in het archief.

Iedere dinsdag en zaterdag Fablab

Iedere dinsdag van 14-22u en iedere zaterdag van 13-17u is het Fablab open. Je kunt dan langskomen om te 3d-printen, lasersnijden, frezen, programmeren, knutselen met elektronica of vinyl snijden. Kijk even op fablabamersfoort.nl voor de voorwaarden.

Traning Greenpeace & Extinction rebellion - 26 oktober 19:00-21:30 [Dagverhuurruimte Heiligenbergerweg 34]

Greenpeace & Extinction rebellionGreenpeace & Extinction rebellion organiseren samen een massa burgerlijke ongehoorzaamheid actie tegen de groei van de luchtvaart op 5 november. In het kader hiervan zal woensdag 26 oktober 19:00-21:30u een professionele actietraining plaatsvinden in De War waar je leert wat er allemaal komt kijken bij een burgerlijke ongehoorzaamheidsactie. Deelname is gratis en vrijblijvend.

Meer informatie over de actie: https://www.greenpeace.org/nl/natuur/54310/actie-schiphol-greenpeace-extinction-rebel
Inschrijven voor de actietraining: https://www.eventbrite.co.uk/e/tickets-action-training-amersfoort-431569996477

Repaircafe - zaterdag 12 november 13:00 - 17:00 - [Werkplaats Heiligenbergerweg 34] 

Het is weer tijd voor het Repair Cafe, waar je langs kunt komen om samen met anderen je stukke spullen te komen repareren. Dus kom langs, de koffie staat klaar! We zoeken ook altijd nog vrijwilligers. Wil je helpen met de organisatie, publiciteit of uitvoering? Laat het weten aan info@dewar.nl, of kom zaterdag gewoon langs.

Studium Generale - 13 november 15:00-16:30 [Auditorium Heiligenbergerweg 34]

Paul Brouwer: Wat u altijd al heeft willen weten over het kroos in de sloot

Kroos, de meeste mensen kennen het als een (vervelend) plantje dat in de zomer de sloten groen kleurt. Kroos is niet één plantje, maar een hele diverse groep planten. Deze planten houden de gemoederen op universiteiten al decennia bezig en sinds kort ook bedrijven die op zoek zijn naar het superfood van de toekomst. Paul Brouwer doet al jarenlang onderzoek naar deze plantjes. In deze lezing verteld hij over de verscheidenheid van kroos, een bijzondere sterspeler in onze geschiedenis en kansen voor de toekomst. Een groene sloot zal nooit meer hetzelfde zijn.

9 oktober 15:00

Saskia van den Muijsenberg: Biomimicry - innovatie geïnspireerd door 3.8 miljard jaar leven op aarde

Windturbines geïnspireerd door walvissen, antibacteriële oppervlakten geïnspireerd door zeewier, zelforganiserende systemen geïnspireerd door bijen; het zijn allemaal voorbeelden van biomimicry. Biomimicry, het ontwerpen op basis van de natuur, is een ontwerpfilosofie en innovatiemethode. In deze presentatie laat Saskia zien hoe innovatie gebruik kan maken van beproefde ontwerpen en processen in de natuur om zo problemen op menselijke schaal op te lossen.

Saskia van den Muijsenberg uit Amersfoort is oprichter van biomimicryNL. Als ‘Certified Biomimicry Professional’ stelt ze anderen in staat van de natuur te leren om allerhande hedendaagse maatschappelijke, organisatorische of technische uitdagingen het hoofd te bieden.

 

Repaircafe - zaterdag 10 september 13:00 - 17:00 - [Werkplaats Heiligenbergerweg 34]

Het is weer tijd voor het Repair Café, waar je langs kunt komen om samen met anderen je stukke spullen te komen repareren. Dus kom langs, de koffie staat klaar! We zoeken ook altijd nog vrijwilligers. Wil je helpen met de organisatie, publiciteit of uitvoering? Laat het weten aan info@dewar.nl, of kom zaterdag gewoon langs.

Studium Generale lezing: Filosoof Onno Zijlstra - Kunst, waar is het goed voor? - zondag 11 september 15:00-16:30 - [Auditorium Heiligenbergerweg 34]

Verbeelding associeer je misschien niet zo snel met filosofie. Verbeelding neemt immers een loopje met de werkelijkheid. Toch plaatst Immanuel Kant het begrip zo’n beetje in het centrum van zijn filosofie. Zij speelt een rol in onze kennis, en uiteraard in de kunst, maar via de kunst ook in de ethiek. Achter ons ethisch handelen steekt een ideaal, een droom van een redelijke wereld van goedheid en rechtvaardigheid. Dit ideaal is in werkelijkheid nooit bereikbaar, maar het kan ons motiveren ons steentje bij te dragen. De kunstenaar speelt een cruciale rol bij het levend houden van die droom. Onno Zijlstra doceerde filosofie aan de Vrije Universiteit, de PThU (Protestantse Theologische Universiteit) en met name aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten.

Expo Serendiep in Rotterdam - 20-25 september [Leuvehaven Rotterdam]

De industriële revolutie bracht vooruitgang maar bedreigt nu ons voortbestaan. Welke vaardigheden hebben we nodig voor de komende 150 jaar? Kom leren, luisteren en uitproberen bij Expo Serendiep. In het ruim van Serendiep ligt een klein Gallisch dorpje opgeslagen. Als het schip aanmeert wordt een kampement opgebouwd met verschillende paviljoens: Een doe-het-zelf-wereldtentoonstelling die een blik werpt in de toekomst en nieuwe patronen verkent voor een post-industriële, duurzame en eerlijke samenleving.
Bezoekers zijn er geen consumenten van vermaak, maar medescheppers van het evenement. Door bij te dragen met presentaties, in workshops en discussies proberen we grip te krijgen op enkele grote vraagstukken van deze tijd zoals klimaatverandering, ongelijkheid, groei.
In het paviljoen Grond/stof gaat het over hergebruik en de toekomst van ruimte en materialen. Bij Open Kennis staat de democratisering van kennis en technologie centraal, die beiden nodig zijn om grond/stof om te zetten in waarde. Bij Koppelting gaat het over de netwerksamenleving en filosofie voor de komende 150 jaar, met als vraag in wat voor wereld we willen leven en hoe we daar vorm aan kunnen geven. Kom langs, doe mee, schrijf je in en voeg jouw bijdrage toe aan de line-up!

Vrijwilligers gezocht voor de Expo in Rotterdam

Voor Expo Serendiep zijn we nog op zoek naar mensen die zin hebben om te helpen met de lopende zaken tijdens het festival, bijvoorbeeld piblieksbegeleiding, catering, techniek en veiligheid, en de opbouw en het afbreken van het terrein voor en na het festival.
Heb je zin en tijd om te helpen? Stuur een mailtje naar serendiep.

Tanden Erin volgt de ontwikkeling van het Hoefkwartier

De groep burgerjournalisten van het project Tanden Erin is geinteresseerd geraakt in de ontwikkeling van het Hoefkwartier. Het plan is om de bouw van deze nieuwe wijk vanaf een vroeg stadium te volgen, en te kijken hoe zo'n wijk tot stand komt.
Daarbij wordt in kaart gebracht wie er belangen of invloed heeft, wie er wel en niet meepraten en wat dat voor invloed heeft op het eindresultaat.
De bevindingen worden gepubliceerd in De Stadsbron. Een eerste blogpost vindt u hier.

languages: ennl