Agenda

Oude agenda-items vind je in het archief.

Iedere dinsdagavond en op aanvraag Fablab

Iedere dinsdag van 19-22u is het Fablab open. Daarnaast is het open op aanvraag. Je kunt langskomen om te 3D-printen, lasersnijden, frezen, programmeren, knutselen met elektronica of vinyl snijden. Kijk op fablabamersfoort.nl voor de voorwaarden. Stuur ons een mail of kom op het Element chatkanaal als je van het lab gebruik wilt maken!

Klusdagen op Serendiep in Harderwijk

Het ontdekschip Serendiep ligt nu voor een maand in de prachtige binnenstad van Harderwijk. Daar wordt het schip gereed gemaakt voor het komende seizoen. Half februari gaat Serendiep uit het water voor de 7-jaarlijkse keuring. Daarna begint er een leuk en spannend tourseizoen. Om Serendiep daar op voor te bereiden klussen we aan een aantal technische dingen die nodig zijn voor de keuring, aan het gastenverblijf in het schip en aan de verbetering van de theaterzaal, werkplaats en Knopjesmuseum in het ruim. Er is voor iedereen wat te doen, of je nou denkt dat je handig bent of niet. Kom je helpen op bijvoorbeeld op maandag 10, dinsdag 16 of zondag 22 januari tussen 10:00 en 22:00? Graag! Of kun je op een andere dag? Laat het ons weten, dan kijken we of we er kunnen zijn.

Machinebouw in De WAR - elke dinsdagavond 19:00-22:00 [Fablab en Microfabriek]

Ooit begon FabLab Amersfoort met een zelfgebouwde 3D-printer en de kleine Mantis freesmachine voor het frezen van printplaatjes. Daarna bouwden we samen een grote freesmachine waar we nu dankbaar gebruik van maken. Met de komst van onze nieuwe huisvesting kunnen we weer meer aandacht besteden aan het vernieuwen en uitbouwen van het ‘machinepark’. Afgelopen jaar werkte een klein groepje aan het vervangen van de besturing van de bestaande CO2 Lasersnijmachines. Ondertussen is er ook een prototype schaalbare Led-Lasersnijmachine ontwikkeld. De ambitie is komend jaar hierop voort te borduren en ook anderen te laten deelnemen in het verbeteren en of bouwen van machines. Ter reparatie staat er nu bijvoorbeeld een 3D Printer met twee koppen. De Mantis kan wel een opvolger gebruiken. En tenslotte is er de Microfabriek, waarin we robots inzetten voor kleinschalige serieproductie. Onze Performer MKII robot kon al kaarsen dompelen, wat kan hij nog meer? Er is een spectrum van uitdagingen en leermogelijkheden voor wie zich in de mogelijkheden van sensoren, actuatoren, open source besturing of veiligheid wil verdiepen. Geïnteresseerden zijn welkom! Wij zijn bijeen op de dinsdagavonden van 19:00 tot ergens 22/23 uur. Loop gewoon binnen!

Potje Jam - donderdag 12 januari 21:00 [Kantine]

De WAR en Popmakers presenteren: Potje Jam Jazz Flavoured o.l.v. Hop & Bakker Opnieuw in de WAR: Potje Jam, dé maandelijkse Jazz Jam voor iedereen die 'into' Jazz is. Ben je jazzliefhebber en speel je een instrument? Dan kun je meedoen met Potje Jam! Moet je daarvoor heel goed zijn? Nee, dat hoeft niet, je moet wél willen improviseren (anders is het geen Jazz, vogel!) Én het is handig als je de standards van het 'Potje Lijstje' hebt bestudeerd (hier onder) Is Potje Jam ook bedoeld voor luisteraars? JA! Jazz kan spannend zijn, swingend, sfeervol of energiek en is écht niet alleen bedoeld voor een kleine groep ingewijden. Jazz is voor iedereen, zeker op de manier waarop Hop & Bakker het brengen. Kom luisteren hoe dit duo elke Potje aftrapt met een mini concert, daarna zijn gitarist Sander Hop en bassist Guus Bakker de sessiesleiders. Want muzikanten uit alle windstreken moeten in toom gehouden worden en verdienen wel wat begeleiding tijdens een Potje Jam. Een sprankelende avond die nooit hetzelfde zal zijn: Door de wisselende bezetting is elke editie weer een verrassing! Wil je graag meedoen of komen luisteren? Meld je dan aan via www.popmakers.nl. Potjelijst:
  • Stars Fell On Alabama - C
  • No Problem - Cm
  • Yesterdays - Dm (voc Philip)
  • It’s Probably Me - Ebm (voc Desi)
  • Lady Bird - C
  • Señor Blues (Horace Silver) - Latin blues in Ebm

Repareer- en verbeterdag - zaterdag 14 januari 13:00 - 17:00 - [Werkplaats en Fablab]

Het is weer tijd je stukke spullen te repareren en te verbeteren. Bij de WAR doen we dat samen. Er zijn mensen aanwezig die je kunnen helpen, maar je doet zo veel mogelijk zelf. In tegenstelling tot bij andere repaircafe's kun je dus niet enkel je spullen komen brengen en wachten op reparatie. We helpen je het zelf te doen, want dat kun je. Je kunt ook langskomen om dingen aan te passen, onze werkplaatsen en gereedschappen staan tot je beschikking. Gat in je trui? Maak er wat mooiers van! Schoenzool los? Mooie kans om er springveren of ledverlichting in te zetten. Kom langs!

Studium Generale lezing: Mark Scholten - Over de wetenschap van verbondenheid - zondag 15 januari 15:30-17:00 - [Auditorium]

We leven in een wereld van ingewikkelde maatschappelijke vraagstukken zoals inclusiviteit, kunstmatige intelligentie en klimaatverandering. De gangbare wetenschap kijkt hiernaar als aparte fenomenen. Maar zijn dit eigenlijk wel losstaande verschijnselen? Mark Scholten neemt ons mee in een ander wetenschappelijk perspectief waarin verschijnselen juist voortkomen uit de verbondenheid van vele onderdelen in een complex systeem. Hij vertaalt dit dynamische en universele perspectief op de wereld naar onze alledaagse ervaringen om ingewikkelde maatschappelijke problematiek beter te begrijpen.

Van Twitter naar Mastodon - dinsdag 17 januari 20:00 [Fablab]

De tijd lijkt voor veel mensen rijp om Twitter te verlaten voor een ethisch verantwoord alternatief. Mastodon is een gedistribueerd systeem dat op vele computers draait en niet afhankelijk is van een enkel persoon of bedrijf. Wie een paar jaar geleden probeerde over te stappen was daar nog vrij eenzaam, maar inmiddels is het een bruisend platform aan het worden voor constructieve discussies, interessante informatie en nieuwe vrienden. Overstappen is niet moeilijk, maar om je wat op weg te helpen organiseren we een kleine workshop. Je maakt een account aan, leert de omgeving kennen en krijgt direct een begin van je nieuwe netwerk. Veel van je oude vrienden zitten al op Mastodon en wij laten je zien hoe je ze daar kunt vinden. Kom langs op 17 januari. Neem mee: het apparaat waarop je Mastodon wilt installeren en je wachtwoord en gebruikersnaam van Twitter (als je die hebt).

Meetkoppel unconference - zaterdag 28 en zondag 29 januari - [Hele WAR]

Save the date! Het is weer bijna tijd voor het jaarlijkse Meetkoppel. Met lezingen, workshops, hackathons en brainstorms over doe-het-zelf-wetenschap en zelf je omgeving meten. Bezoekers uit binnen- en buitenland ontmoeten elkaar deze keer live in de nieuwe WAR. Schrijf je in en zet zelf je activiteit op het programma! De line-up groeit op koppelting.org.

Tanden Erin volgt de ontwikkeling van het Hoefkwartier

De groep burgerjournalisten van het project Tanden Erin is geinteresseerd geraakt in de ontwikkeling van het Hoefkwartier. Het plan is om de bouw van deze nieuwe wijk vanaf een vroeg stadium te volgen, en te kijken hoe zo'n wijk tot stand komt.
Daarbij wordt in kaart gebracht wie er belangen of invloed heeft, wie er wel en niet meepraten en wat dat voor invloed heeft op het eindresultaat.
De bevindingen worden gepubliceerd in De Stadsbron. Een eerste blogpost vindt u hier.

languages: ennl