Verhaal Dirk

Dit verhaal vormt onderdeel van een serie verhalen over projecten die in de WAR zijn gemaakt. Voor een overzicht van alle verhalen klik hier.

Dirk van Vreeswijk (Fablab Nederland/International)


In 2007 zette ik mij in om het FabLab naar Nederland te halen. We hadden net de eerste twee FabLabs geopend, in Amsterdam en Utrecht. Toen ik het Spullenlab bij de War van binnen zag en kennis nam van de mensen die zich daar inzetten, dacht ik meteen: dit is een perfecte plek voor een FabLab. Mensen denken dat een FabLab een ruimte vol machines is met een 3D-printer voorop. Ik zie dat anders. Voor mij is het FabLab een wereldwijd netwerk van mensen die de wereld zelf willen vormgeven.

Toen FabLab Amersfoort er eenmaal was en ik de War en haar activiteiten in mijn hart had gesloten, ben ik verhuisd naar Amersfoort. Ja, ik vond de middeleeuwse binnenstad prachtig maar de werkelijke reden was de War. Ik ben er vrijwilliger naast mijn 40-urige baan als innovator bij een Nederlandse papierfabriek. Ik heb heel veel van de wereld gezien voor mijn werk maar ik heb nergens een plek meegemaakt waar op een zo unieke wijze wordt samengewerkt aan zaken waar het wat mij betreft echt om draait in het leven. Bij de War kun je namelijk iets starten wat alleen kan worden uitgevonden dóór te starten. Daarvoor heb je een oordeelvrije omgeving nodig en dat is wat de War mij biedt. Oordeelvrij werken geeft zelfvertrouwen en zet mij aan tot doen. Leren door te doen. Daarmee is de War voor mij op die plek een Do It Together plek voor 21st century skills geworden. En die skills neem ik weer mee naar mijn werk, naar mijn familie en naar mijn vrienden.

Afgelopen zomer was ik voor de wereldwijde FabLabconferentie in Shenzhen in China. Daar werd het Global Humanitarian FabLab gelanceerd. Het FabLab netwerk willen we gaan inzetten om mensen in rampgebieden het wereldwijde netwerk en de tools te bieden om zelf hun wereld vorm te geven: Invention as Aid. Direct de week na die conferentie was er Koppelting in Amersfoort bij de War met een hackaton. Ik heb toen een slecht werkend ziekenhuisbed voor Nepal met een lokale groep mensen her-ontworpen samen met een FabLab in Kathmandu en Fieldready (een NGO uit de USA). Op dit moment wordt het verbeterde ziekenhuisbed verder uitontwikkeld in Nepal. Het was de eerste gedistribueerde hack for the Global Humanitarian FabLab ter wereld: http://koppelting.org/en/hospital_bed en http://www.instructables.com/id/Hospital-Bed/. Dat kan alleen bij de War omdat er na 12 jaar noeste arbeid een netwerk van formaat ligt en een can-do-mentaliteit huist waar eenieder een puntje aan kan zuigen.
talen: ennl