archief

Lente in de WAR | Maandag 1 april (2e paasdag) | 12:00 - 17:00 uur [De hele WAR]

Lente in de WAR is een jaarlijks lentefeest in De WAR. Er zijn lezingen, presentaties, eten en drinken, een zadenruilbeurs, verkoop en ruil van oude, lokale, zaadvaste en bijzondere zaden, knollen en stekjes, workshops voor kinderen en voor volwassenen, muziek en veel meer. Lente in De WAR is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij het uitwisselen van zaden, pootgoed, stekjes en informatie over o.a lopende groene projecten wordt gecombineerd met discussie over politieke thema's, praktische workshops, muziek en veel zon. Kom langs en geniet van de start van de lente op ons terrein, kijk hoe onze tuin wakker wordt op onze nieuwe plek, en hoe het gebouw langzaam tot leven komt!

Kijk voor meer info en het programma op de aparte pagina van dit evenement

Meet je Stad fijnstofslam - woensdag 21 februari - 19:30 [Auditorium]

Meet je Stad organiseert een avond over fijnstof. Op deze avond leer je alles over fijnstof en ga je gelijk aan de slag.
Wat is fijnstof? Wat zijn gezondheidsrisico's? Hoe kun je fijnstof meten?
We doen een demonstratiemeting en denken na over plekken waar we willen dat de lucht heel schoon is. Je leert hoe je zelf met openstreetmap een kaart van gevoelige bestemmingen kunt maken.
Dan springen we op de fiets met jouw kaart en een fijnstofsensor aan het stuur. Tot slot bespreken we wat we ontdekt hebben en maken we een plan voor een permanenter meetnetwerk.

Programma:

19:00 - 19:30 Inloop, koffie/thee
19:30 - 20:10 Introductie: Wat is fijnstof? Wat zijn gezondheidsrisico's? Hoe kun je fijnstof meten? We doen een demonstratiemeting en denken na over plekken, wensen voor en verwachtingen van hoeveelheden fijnstof. I.s.m. Hester Volen (RIVM)
20:10 - 20:40 Gevoelige bestemmingen: Welke informatie over plekken is te vinden in Openstreetmap? We maken een eigen kaart van gevoelige bestemmingen.
20:40 - 21:20 Cityslam: We maken een meetplan en gaan in verschillende teams door de stad fietsen om fijnstof te meten.
21:20 - 22:00 Panelgesprek: Bespreken van de resultaten. Wat kunnen we ermee? Hoe maak je er een verhaal van? I.s.m. Hester Volten (RIVM) en Jolanda van de Beld (Platform Investico)
22:00 - 22:30 Uitloop, drankje

Start PermacultuurOpleiding 2024 Op 1 & 3 Februari


Op 1 en 3 Februari 2024 begint onze permacultuuropleiding weer.
Er is een groep op donderdagen en een groep op zaterdagen. Wil je je helemaal onderdompelen in permacultuur, in een partime opleiding geschikt voor naast je andere activiteiten?
Je PDC (permaculture design course) doen?
Dan is deze opleiding wellicht iets voor jou! Hoofddocent is Maranke Spoor.
info@PermacultuurOnderwijs.nl
Met Jokerdagen/excursies/gastdocenten
Meer info: http://permacultuuronderwijs.nl/cursussen/
Met excursies gastdocenten

Maarwaaromdan lezing: Renée Steenbergen - De kunstenaars vormen de humuslaag voor een bloeiend kunstklimaat - woensdag 8 maart 20:00 [Auditorium]

Een avond naar aanleiding van het nieuwste boek van Renée Steenbergen: De kunst van het anders, 6 voorstellen voor culturele innovatie. Kunst is de research & development van de samenleving. Een appèl voor de herijking van het kunstenbeleid. Aansluitend een paneldiscussie met vertegenwoordigers uit de politiek, de muziek- en theaterwereld, de beeldende kunsten. Onder meer Tyas Bijlholt, Rob Hogenboom, Carola Aafjes, Marisja Smit en Rosanne Procee.
Inloop vanaf 19:30.
Tickets en sponsoring: www.ronjagers.nl/toegangskaartje.

Potje Jam - donderdag 9 maart 20:30 [Auditorium]

De WAR en Popmakers presenteren: Potje Jam Jazz Flavoured o.l.v. Hop & Bakker

Opnieuw in de WAR: Potje Jam, dé maandelijkse Jazz Jam voor iedereen die 'into' Jazz is.
Ben je jazzliefhebber en speel je een instrument? Dan kun je meedoen met Potje Jam! Moet je daarvoor heel goed zijn? Nee, dat hoeft niet, je moet wél willen improviseren (anders is het geen Jazz, vogel!) Én het is handig als je de standards van het 'Potje Lijstje' hebt bestudeerd (hier onder)

Is Potje Jam ook bedoeld voor luisteraars? JA! Jazz kan spannend zijn, swingend, sfeervol of energiek en is écht niet alleen bedoeld voor een kleine groep ingewijden. Jazz is voor iedereen, zeker op de manier waarop Hop & Bakker het brengen. Kom luisteren hoe dit duo elke Potje aftrapt met een mini concert, daarna zijn gitarist Sander Hop en bassist Guus Bakker de sessiesleiders. Want muzikanten uit alle windstreken moeten in toom gehouden worden en verdienen wel wat begeleiding tijdens een Potje Jam.
Een sprankelende avond die nooit hetzelfde zal zijn: Door de wisselende bezetting is elke editie weer een verrassing!

Wil je graag meedoen of komen luisteren? Meld je dan aan via www.popmakers.nl.
Potjelijst:
  • In a sentimental mood - Dm
  • St. Thomas - C
  • You are the sunshine of my life - C
  • Our love is here to stay - F, 1e akk G7
  • All of me (voc Philip) - C
  • Now's the time - blues in F

Workshop cigar box-gitaar bouwen zaterdag 11 maart 13:00 [Serendiep, Havenweg 19F]

Altijd al zelf een gitaar willen bouwen? Dat kan! Wij bouwen onder begeleiding van Cigarbox Henri een akoestische, drie-snarige cigar box-gitaar, geschikt voor zowel beginners die nog nooit geen snaarinstrument in handen hebben gehad als gevorderden. En... de gitaar kan op een versterker worden aangesloten!
De cigar box-gitaar is uitgevonden rond 1900 door arme muzikanten in de Mississippi Delta die geen geld hadden voor gewone gitaren. Van sigarendozen en bezemstelen bouwden ze zelf hun (vaak drie-snarige) gitaren.
Duur van de workshop is ca 2,5 uur en dat is inclusief les in een aantal mooie vette blues- en rock licks.
SCHRIJF JE NU IN VOOR 28 FEBRUARI, nog enkele plaatsen beschikbaar! Te laat? Neem even contact op. Zie www.danibal.nl/page/cigerboxbouwen.

Repareer- en verbeterdag - zaterdag 11 maart 13:00 - 17:00 - [Werkplaats en Fablab]

Het is weer tijd je stukke spullen te repareren en te verbeteren. Bij de WAR doen we dat samen. Er zijn mensen aanwezig die je kunnen helpen, maar je doet zo veel mogelijk zelf. In tegenstelling tot bij andere repaircafe's kun je dus niet enkel je spullen komen brengen en wachten op reparatie. We helpen je het zelf te doen, want dat kun je. Je kunt ook langskomen om dingen aan te passen, onze werkplaatsen en gereedschappen staan tot je beschikking. Gat in je trui? Maak er wat mooiers van! Schoenzool los? Mooie kans om er springveren of ledverlichting in te zetten. Kom langs!

Lente in De WAR 2023 - zondag 26 maart 12:00- 17:00 [in de hele WAR en buiten]

Eindelijk, het is weer Lente in De WAR! Op ons jaarlijkse lentefestival kom je alles tegen wat groen en duurzaam is. Natuurlijk is er weer de zaden- en stekjesruilbeurs, maar ook een stevig programma van lezingen, workshops, activiteiten, muziek, theater, en een actieve tour door de open werkplaatsen van de WAR.
Kom een ​​​​​​​​​​​​wafel eten in de nieuwe tuin, laser een stempel, neem een ​​​​​​​​​​​​t-shirt mee om zelf te bedrukken, geniet van live muziek, wees deel van het Amersfoortse Bijenlint, neem stukke kleding mee voor de visible mending workshop, leer zeep vilten, maak je eigen pindakaas en luister naar bijzondere duurzaamheidslezingen.
Kom lopend of op de fiets. Te zijner tijd verschijnt het programma op www.dewar.nl/nl/lenteindewar

Festival Kaalstaart in vier steden: inschrijving voor kunstenaars geopend! - april 2023 [Amersfoort, Maarssen, Amsterdam, Breda]

Kaalstaart is een festival voor bètakunst en nieuwe ambachten voor en door kunstenaars, waar kunst, techniek en wetenschap samenkomen. Dit jaar vaart Kaalstaart op twee binnenvaartschepen het land door. Elk weekeinde in een andere stad. De inschrijving is geopend voor kunstenaars die zich bezighouden met wetenschap, techniek, onderzoek en nieuwe ambachten. Schrijf je in op www.kaalstaart.nl.

Klusdagen op Serendiep in Harderwijk

Het ontdekschip Serendiep ligt nu voor een maand in de prachtige binnenstad van Harderwijk. Daar wordt het schip gereed gemaakt voor het komende seizoen. Half februari gaat Serendiep uit het water voor de 7-jaarlijkse keuring. Daarna begint er een leuk en spannend tourseizoen. Om Serendiep daar op voor te bereiden klussen we aan een aantal technische dingen die nodig zijn voor de keuring, aan het gastenverblijf in het schip en aan de verbetering van de theaterzaal, werkplaats en Knopjesmuseum in het ruim. Er is voor iedereen wat te doen, of je nou denkt dat je handig bent of niet. Kom je helpen op bijvoorbeeld op maandag 10, dinsdag 16 of zondag 22 januari tussen 10:00 en 22:00? Graag! Of kun je op een andere dag? Laat het ons weten, dan kijken we of we er kunnen zijn.

Machinebouw in De WAR - elke dinsdagavond 19:00-22:00 [Fablab en Microfabriek]

Ooit begon FabLab Amersfoort met een zelfgebouwde 3D-printer en de kleine Mantis freesmachine voor het frezen van printplaatjes. Daarna bouwden we samen een grote freesmachine waar we nu dankbaar gebruik van maken. Met de komst van onze nieuwe huisvesting kunnen we weer meer aandacht besteden aan het vernieuwen en uitbouwen van het ‘machinepark’. Afgelopen jaar werkte een klein groepje aan het vervangen van de besturing van de bestaande CO2 Lasersnijmachines. Ondertussen is er ook een prototype schaalbare Led-Lasersnijmachine ontwikkeld. De ambitie is komend jaar hierop voort te borduren en ook anderen te laten deelnemen in het verbeteren en of bouwen van machines. Ter reparatie staat er nu bijvoorbeeld een 3D Printer met twee koppen. De Mantis kan wel een opvolger gebruiken. En tenslotte is er de Microfabriek, waarin we robots inzetten voor kleinschalige serieproductie. Onze Performer MKII robot kon al kaarsen dompelen, wat kan hij nog meer? Er is een spectrum van uitdagingen en leermogelijkheden voor wie zich in de mogelijkheden van sensoren, actuatoren, open source besturing of veiligheid wil verdiepen. Geïnteresseerden zijn welkom! Wij zijn bijeen op de dinsdagavonden van 19:00 tot ergens 22/23 uur. Loop gewoon binnen!

Potje Jam - donderdag 12 januari 21:00 [Kantine]

De WAR en Popmakers presenteren: Potje Jam Jazz Flavoured o.l.v. Hop & Bakker Opnieuw in de WAR: Potje Jam, dé maandelijkse Jazz Jam voor iedereen die 'into' Jazz is. Ben je jazzliefhebber en speel je een instrument? Dan kun je meedoen met Potje Jam! Moet je daarvoor heel goed zijn? Nee, dat hoeft niet, je moet wél willen improviseren (anders is het geen Jazz, vogel!) Én het is handig als je de standards van het 'Potje Lijstje' hebt bestudeerd (hier onder) Is Potje Jam ook bedoeld voor luisteraars? JA! Jazz kan spannend zijn, swingend, sfeervol of energiek en is écht niet alleen bedoeld voor een kleine groep ingewijden. Jazz is voor iedereen, zeker op de manier waarop Hop & Bakker het brengen. Kom luisteren hoe dit duo elke Potje aftrapt met een mini concert, daarna zijn gitarist Sander Hop en bassist Guus Bakker de sessiesleiders. Want muzikanten uit alle windstreken moeten in toom gehouden worden en verdienen wel wat begeleiding tijdens een Potje Jam. Een sprankelende avond die nooit hetzelfde zal zijn: Door de wisselende bezetting is elke editie weer een verrassing! Wil je graag meedoen of komen luisteren? Meld je dan aan via www.popmakers.nl. Potjelijst:
  • Stars Fell On Alabama - C
  • No Problem - Cm
  • Yesterdays - Dm (voc Philip)
  • It’s Probably Me - Ebm (voc Desi)
  • Lady Bird - C
  • Señor Blues (Horace Silver) - Latin blues in Ebm

Repareer- en verbeterdag - zaterdag 14 januari 13:00 - 17:00 - [Werkplaats en Fablab]

Het is weer tijd je stukke spullen te repareren en te verbeteren. Bij de WAR doen we dat samen. Er zijn mensen aanwezig die je kunnen helpen, maar je doet zo veel mogelijk zelf. In tegenstelling tot bij andere repaircafe's kun je dus niet enkel je spullen komen brengen en wachten op reparatie. We helpen je het zelf te doen, want dat kun je. Je kunt ook langskomen om dingen aan te passen, onze werkplaatsen en gereedschappen staan tot je beschikking. Gat in je trui? Maak er wat mooiers van! Schoenzool los? Mooie kans om er springveren of ledverlichting in te zetten. Kom langs!

Studium Generale lezing: Mark Scholten - Over de wetenschap van verbondenheid - zondag 15 januari 15:30-17:00 - [Auditorium]

We leven in een wereld van ingewikkelde maatschappelijke vraagstukken zoals inclusiviteit, kunstmatige intelligentie en klimaatverandering. De gangbare wetenschap kijkt hiernaar als aparte fenomenen. Maar zijn dit eigenlijk wel losstaande verschijnselen? Mark Scholten neemt ons mee in een ander wetenschappelijk perspectief waarin verschijnselen juist voortkomen uit de verbondenheid van vele onderdelen in een complex systeem. Hij vertaalt dit dynamische en universele perspectief op de wereld naar onze alledaagse ervaringen om ingewikkelde maatschappelijke problematiek beter te begrijpen.

Van Twitter naar Mastodon - dinsdag 17 januari 20:00 [Fablab]

De tijd lijkt voor veel mensen rijp om Twitter te verlaten voor een ethisch verantwoord alternatief. Mastodon is een gedistribueerd systeem dat op vele computers draait en niet afhankelijk is van een enkel persoon of bedrijf. Wie een paar jaar geleden probeerde over te stappen was daar nog vrij eenzaam, maar inmiddels is het een bruisend platform aan het worden voor constructieve discussies, interessante informatie en nieuwe vrienden. Overstappen is niet moeilijk, maar om je wat op weg te helpen organiseren we een kleine workshop. Je maakt een account aan, leert de omgeving kennen en krijgt direct een begin van je nieuwe netwerk. Veel van je oude vrienden zitten al op Mastodon en wij laten je zien hoe je ze daar kunt vinden. Kom langs op 17 januari. Neem mee: het apparaat waarop je Mastodon wilt installeren en je wachtwoord en gebruikersnaam van Twitter (als je die hebt).

Meetkoppel unconference - zaterdag 28 en zondag 29 januari - [Hele WAR]

Save the date! Het is weer bijna tijd voor het jaarlijkse Meetkoppel. Met lezingen, workshops, hackathons en brainstorms over doe-het-zelf-wetenschap en zelf je omgeving meten. Bezoekers uit binnen- en buitenland ontmoeten elkaar deze keer live in de nieuwe WAR. Schrijf je in en zet zelf je activiteit op het programma! De line-up groeit op koppelting.org.

Tanden Erin volgt de ontwikkeling van het Hoefkwartier

De groep burgerjournalisten van het project Tanden Erin is geinteresseerd geraakt in de ontwikkeling van het Hoefkwartier. Het plan is om de bouw van deze nieuwe wijk vanaf een vroeg stadium te volgen, en te kijken hoe zo'n wijk tot stand komt.
Daarbij wordt in kaart gebracht wie er belangen of invloed heeft, wie er wel en niet meepraten en wat dat voor invloed heeft op het eindresultaat.
De bevindingen worden gepubliceerd in De Stadsbron. Een eerste blogpost vindt u hier.

Iedere dinsdag en zaterdag Fablab

Iedere dinsdag van 14-22u en iedere zaterdag van 13-17u is het Fablab open. Je kunt dan langskomen om te 3d-printen, lasersnijden, frezen, programmeren, knutselen met elektronica of vinyl snijden. Kijk even op fablabamersfoort.nl voor de voorwaarden.


Studium Generale lezing: Filosoof Onno Zijlstra - Kunst, waar is het goed voor? - zondag 11 december 15:00-16:30 - [Auditorium Heiligenbergerweg 34]


Verbeelding associeer je misschien niet zo snel met filosofie. Verbeelding neemt immers een loopje met de werkelijkheid. Toch plaatst Immanuel Kant het begrip zo'n beetje in het centrum van zijn filosofie. Zij speelt een rol in onze kennis, en uiteraard in de kunst, maar via de kunst ook in de ethiek.
Achter ons ethisch handelen steekt een ideaal, een droom van een redelijke wereld van goedheid en rechtvaardigheid. Dit ideaal is in werkelijkheid nooit bereikbaar, maar het kan ons motiveren ons steentje bij te dragen. De kunstenaar speelt een cruciale rol bij het levend houden van die droom.

Onno Zijlstra doceerde filosofie aan de Vrije Universiteit, de PThU (Protestantse Theologische Universiteit) en met name aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten.

Home assistant werksessie - zondag 29 december 13:00 - 17:00 - [Fablab De WAR of Serendiep in de Insteekhaven] 

De home assistent is een open en privacy vriendelijk systeem om je smart apparaten en sensoren mee te bedienen en uit te lezen. Op deze dag gaan we ermee aan de slag. Het is geen workshop, maar gewoon samen aan onze eigen dingen werken. Elkaar tips geven en inspiratie delen. Dus neem je eigen electronica mee, wij hebben soldeerbouten en dergelijke. Laat ons even weten dat je komt, dan mailen we de lokatie nog even rond, want die is afhankelijk van de hoeveelheid mensen en de buitentemperatuur. Mail daarvoor naar diana@dewar.nl.

Repareer en verbeterdag - zaterdag 14 januari, 13:00-17:00 [De hele WAR]

Het is weer tijd je stukke spullen te repareren en te verbeteren. Bij de WAR doen we dat samen. Er zijn mensen aanwezig die je kunnen helpen, maar je doet zo veel mogelijk zelf. In tegenstelling tot bij andere repaircafe's kun je dus niet enkel je spullen komen brengen en wachten op reparatie. We helpen je het zelf te doen, want dat kun je.
Je kunt ook langskomen om dingen aan te passen, onze werkplaatsen en gereedschappen staan tot je beschikking. Gat in je trui? Maak er wat mooiers van! Schoenzool los? Mooie kans om er ledverlichting in te zetten.
Dus kom langs, de koffie staat klaar! We zoeken ook altijd nog vrijwilligers. Wil je helpen met de organisatie, publiciteit of uitvoering? Laat het weten aan info@dewar.nl, of kom die zaterdag gewoon langs.

Meetkoppel unconference - zaterdag 28 en zondag 29 januari - [Hele WAR] 

Save the date! Het is weer bijna tijd voor het jaarlijkse Meetkoppel. Met lezingen, workshops, hackathons en brainstorms over doe-het-zelf-wetenschap en zelf je omgeving meten. Bezoekers uit binnen- en buitenland ontmoeten elkaar deze keer live in de nieuwe WAR. Schrijf de datum vast op, zet zelf je activiteit op het programma en schrijf je vast in! De line-up zal vanaf vandaag gaan groeien op koppelting.org.

Expo Serendiep in Rotterdam - 20-25 september [Leuvehaven Rotterdam]


De industriële revolutie bracht vooruitgang maar bedreigt nu ons voortbestaan. Welke vaardigheden hebben we nodig voor de komende 150 jaar? Kom leren, luisteren en uitproberen bij Expo Serendiep. In het ruim van Serendiep ligt een klein Gallisch dorpje opgeslagen. Als het schip aanmeert wordt een kampement opgebouwd met verschillende paviljoens: Een doe-het-zelf-wereldtentoonstelling die een blik werpt in de toekomst en nieuwe patronen verkent voor een post-industriële, duurzame en eerlijke samenleving.
Bezoekers zijn er geen consumenten van vermaak, maar medescheppers van het evenement. Door bij te dragen met presentaties, in workshops en discussies proberen we grip te krijgen op enkele grote vraagstukken van deze tijd zoals klimaatverandering, ongelijkheid, groei.
In het paviljoen Grond/stof gaat het over hergebruik en de toekomst van ruimte en materialen. Bij Open Kennis staat de democratisering van kennis en technologie centraal, die beiden nodig zijn om grond/stof om te zetten in waarde. Bij Koppelting gaat het over de netwerksamenleving en filosofie voor de komende 150 jaar, met als vraag in wat voor wereld we willen leven en hoe we daar vorm aan kunnen geven. Kom langs, doe mee, schrijf je in en voeg jouw bijdrage toe aan de line-up!
Vrijwilligers gezocht voor de Expo in Rotterdam

Voor Expo Serendiep zijn we nog op zoek naar mensen die zin hebben om te helpen met de lopende zaken tijdens het festival, bijvoorbeeld piblieksbegeleiding, catering, techniek en veiligheid, en de opbouw en het afbreken van het terrein voor en na het festival.
Heb je zin en tijd om te helpen? Stuur een mailtje naar serendiep.

Traning Greenpeace & Extinction rebellion - 26 oktober 19:00-21:30 [Dagverhuurruimte Heiligenbergerweg 34]

Greenpeace & Extinction rebellionGreenpeace & Extinction rebellion organiseren samen een massa burgerlijke ongehoorzaamheid actie tegen de groei van de luchtvaart op 5 november. In het kader hiervan zal woensdag 26 oktober 19:00-21:30u een professionele actietraining plaatsvinden in De War waar je leert wat er allemaal komt kijken bij een burgerlijke ongehoorzaamheidsactie. Deelname is gratis en vrijblijvend.

Meer informatie over de actie: https://www.greenpeace.org/nl/natuur/54310/actie-schiphol-greenpeace-extinction-rebel
Inschrijven voor de actietraining: https://www.eventbrite.co.uk/e/tickets-action-training-amersfoort-431569996477
Repaircafe - zaterdag 12 november 13:00 - 17:00 - [Werkplaats Heiligenbergerweg 34]

Het is weer tijd voor het Repair Cafe, waar je langs kunt komen om samen met anderen je stukke spullen te komen repareren. Dus kom langs, de koffie staat klaar! We zoeken ook altijd nog vrijwilligers. Wil je helpen met de organisatie, publiciteit of uitvoering? Laat het weten aan info@dewar.nl, of kom zaterdag gewoon langs.
Studium Generale - 13 november 15:00-16:30 [Auditorium Heiligenbergerweg 34]

Paul Brouwer: Wat u altijd al heeft willen weten over het kroos in de sloot

Kroos, de meeste mensen kennen het als een (vervelend) plantje dat in de zomer de sloten groen kleurt. Kroos is niet één plantje, maar een hele diverse groep planten. Deze planten houden de gemoederen op universiteiten al decennia bezig en sinds kort ook bedrijven die op zoek zijn naar het superfood van de toekomst. Paul Brouwer doet al jarenlang onderzoek naar deze plantjes. In deze lezing verteld hij over de verscheidenheid van kroos, een bijzondere sterspeler in onze geschiedenis en kansen voor de toekomst. Een groene sloot zal nooit meer hetzelfde zijn.
9 oktober 15:00
Saskia van den Muijsenberg: Biomimicry - innovatie geïnspireerd door 3.8 miljard jaar leven op aarde

Windturbines geïnspireerd door walvissen, antibacteriële oppervlakten geïnspireerd door zeewier, zelforganiserende systemen geïnspireerd door bijen; het zijn allemaal voorbeelden van biomimicry. Biomimicry, het ontwerpen op basis van de natuur, is een ontwerpfilosofie en innovatiemethode. In deze presentatie laat Saskia zien hoe innovatie gebruik kan maken van beproefde ontwerpen en processen in de natuur om zo problemen op menselijke schaal op te lossen.

Saskia van den Muijsenberg uit Amersfoort is oprichter van biomimicryNL. Als ‘Certified Biomimicry Professional’ stelt ze anderen in staat van de natuur te leren om allerhande hedendaagse maatschappelijke, organisatorische of technische uitdagingen het hoofd te bieden.

Repaircafe - zaterdag 10 september 13:00 - 17:00 - [Werkplaats Heiligenbergerweg 34]
Het is weer tijd voor het Repair Café, waar je langs kunt komen om samen met anderen je stukke spullen te komen repareren. Dus kom langs, de koffie staat klaar! We zoeken ook altijd nog vrijwilligers. Wil je helpen met de organisatie, publiciteit of uitvoering? Laat het weten aan info@dewar.nl, of kom zaterdag gewoon langs.

Textiel in De WAR - zondag 26 juni 13:00-17:00 [Heiligenbergerweg34]
een textielfestival met kraampjes, demonstraties en workshops over oude en nieuwe technieken en lezingen over de toekomst van textiel.

Demo's wol kaarden, textielvezels maken van brandnetel, katoen waxen, workshops vilten, je kleren pimpen (neem een kledingstuk mee!), verven met panten, spinnen met een Turkse spintol, je wollen trui weer vocht- en vuilbestendig maken, lezingen over het automatisch genereren van naaipatronen, nieuwe materialen en hergebruik.

Potje Jam - donderdag 12 mei 20:00 [Geldersestraat 6]
De WAR en Popmakers presenteren: Potje Jam Jazz Flavoured o.l.v. Hop & Bakker
Opnieuw in de WAR: Potje Jam, dé maandelijkse Jazz Jam voor iedereen die 'into' Jazz is.
Ben je jazzliefhebber en speel je een instrument? Dan kun je meedoen met Potje Jam! Moet je daarvoor heel goed zijn? Nee, dat hoeft niet, je moet wél willen improviseren (anders is het geen Jazz, vogel!) Én het is handig als je de standards van het 'Potje Lijstje' hebt bestudeerd (hier onder)

Is Potje Jam ook bedoeld voor luisteraars? JA! Jazz kan spannend zijn, swingend, sfeervol of energiek en is écht niet alleen bedoeld voor een kleine groep ingewijden. Jazz is voor iedereen, zeker op de manier waarop Hop & Bakker het brengen. Kom luisteren hoe dit duo elke Potje aftrapt met een mini concert, daarna zijn gitarist Sander Hop en bassist Guus Bakker de sessiesleiders. Want muzikanten uit alle windstreken moeten in toom gehouden worden en verdienen wel wat begeleiding tijdens een Potje Jam.
Een sprankelende avond die nooit hetzelfde zal zijn: Door de wisselende bezetting is elke editie weer een verrassing!

Wil je graag meedoen of komen luisteren? Meld je dan aan via www.popmakers.nl.
Potjelijst:

Whisper Not - Cm
Unforgettable - F (bossa, voc)
Mercy, Mercy, Mercy - Bb
Song For My Father - Fm
Doxy - Bb
Route 66 - Blues in F (voc)

Meet je Stad avond - vrijdag 13 mei 17:00-21:00 [Heiligenbergerweg 34]
Afgelopen 2 jaar was het steeds lastig om bijeenkomsten te organiseren, zo ook voor Meet je Stad. In die tijd hebben we elkaar niet vaak gezien en daar heeft ook ons meetnetwerk onder geleden. Lege batterijen, stukke sensoren, weggewaaide dekseltjes... Er staan steeds minder meetpunten op de kaart en er waren geen workshops om nieuwe te bouwen.
Intussen is er wel verder gewerkt aan de hardware. Er is een nieuw meetstation ontwikkeld dat kan meten aan luchtkwaliteit, bodemvocht, groene daken en veel meer. Ook is De WAR verhuisd naar een nieuw onderkomen in Amersfoort.
Met covid-19 voorlopig in de achteruitkijkspiegel is er nu alle reden om een doorstart te maken. We nodigen je graag uit op vrijdag 13 mei op onze nieuwe locatie aan de Heiligenbergerweg 34 te Amersfoort.

18:00 Kantine: inloop, soep en rondleiding door de nieuwe WAR
19:00 Auditorium: korte presentaties van alle deelprojecten (klimaat, lucht, bodem, groene daken) en groepen (Amersfoort, Bergen, Tilburg, Utrecht)
20:00 Tuin: bodemsensor plaatsen
Fablab: reparatie van stukke meetkastjes
21:00 Kantine: borrel en uitloop

Kom je ook? We horen graag of je mee wilt eten. Neem je stukke sensor mee om te (laten) repareren! Mail even naar meedoen@meetjestad.net

Repair Café - zaterdag 14 mei 13:00 - 17:00 - [Heiligenbergerweg 34]
Het is weer tijd voor het Repair Café, waar mensen samen hun stukke spullen kunnen komen repareren. Daarvoor zoekt De WAR nog een paar vrijwilligers. Wil je helpen met de organisatie, publiciteit of uitvoering? Laat het weten aan info@dewar.nl.

Voedselbosnetwerkavond midden NL 12 Juni van 18 tot 21 uur
Meer info: ===== http://permacultuuronderwijs.nl/VVV/ ======

Op zondagavond 12 Juni organiseer ik Maranke Spoor in De WAR aan de Heiligenbergerweg 34 te Amersfoort een netwerkbijeenkomst voor mensen die een voedselbos willen. Ik zal er na het eten wat vertellen over bovenstaand idee en gelegenheid geven tot het leggen van verbindingen en uitnodigen tot samenwerking.

We beginnen om 18 uur met een gezellige potluckmaaltijd, om elkaar in een ongedwongen sfeer alvast een beetje te leren kennen. Je neemt gewoon wat lekkers mee. Graag modulair: zo doe ik bijvoorbeeld mijn vlees en kaas in een apart bakje en meng ik ook geen alcohol, gluten of noten door iets dat ik maak (nee ook geen klein beetje). Zo zijn diëten geen probleem en kunnen we diversiteit vieren!
Ben je ervoor in, je verwachtingen en oordelen zoveel mogelijk thuis te laten, heb je een flinke voedselbosbehoefte en zin in een leuke avond, kom dan gezellig langs.

De bijeenkomst is tot 21u en daarna is er voor wie wil nog gelegenheid tot napraten.

Bijdragen kan achteraf op basis van ‘Pay what you can’, contant bij mij op het event (of per bank vanaf 15 onder vermelding van VVV). Het is, ijs en weder dienende, lekker buiten.

Check kort voor de bijeenkomst nog even: http://permacultuuronderwijs.nl/VVV/ om te zien of er nog iets veranderd is.

PS: Deze lokale bijeenkomst vindt plaats in het Autoluwe initiatief De WAR, kom dus niet met de auto en parkeer deze al helemaal niet in de vele straten van onze lieve buren.

Introductiecursus Permacultuur Vrijdag 1 Juli
Van 10:30 tot 16 uur
Korte introductie permacultuur, voor als je er nieuwsgierig naar bent maar een jaaropleiding (PDC) te lang vind of daar juist meer over wilt weten! Docenten zijn Maranke Spoor www.permacultuuronderwijs.nl & Chantal van Genderen https://chantalvangenderen.com/permacultuur-introductie/ inschrijven voor deze introductie gaat via Chantal. Inschrijven voor en meer informatie over de jaaropleiding permacultuur gaat via Maranke.

Jaaropleiding permacultuur
Jaaropleidingen Permacultuur '22-'23

Wil je je helemaal onderdompelen in permacultuur met een flinke hoeveelheid contact-uren? Dan is deze jaaropleiding permacultuur wellicht iets voor jou!

Onze permacultuur-jaaropleiding is een uitgebreide Permaculture Design Course (PDC+). Je kan het beschouwen als een ecologische inburgeringscursus. Permacultuur kun je omschrijven als toegepaste ecologie (leren van de natuur). Lees er meer over in het eboek 'Permacultuur, Wat is dat?!'

De jaaropleiding telt 15 lesdagen gedurende een jaar. Er is een opleiding op donderdagen die op 8 September begint en een op zaterdagen die op 10 September begint.

De opleiding vindt plaats op transitie-initiatief-broedplaats De WAR, een goed bereikbare centrale locatie midden in het land, Amersfoort. En tijdens de excursies, die er dus ook zijn, trekken we het land in. De hoofddocent is Maranke Spoor.

Wil je meer weten? Ga dan naar de cursussenpagina en bookmark deze even...


Lente in de War 2022 - Zondag 27 Maart
Eindelijk, het is weer Lente in De WAR! Op ons jaarlijkse lentefestival kom je alles tegen wat groen en duurzaam is. Natuurlijk is er weer de zaden- en stekjesruilbeurs, maar ook een stevig programma van lezingen, workshops, activiteiten, muziek, theater, en een actieve tour door de open werkplaatsen van de WAR. Kom een wafel eten in de nieuwe tuin, neem een tshirt mee om te laten zeefdrukken, geniet van het optreden van Dr. Bird, wees deel van het Amersfoortse Bijenlint, maak je eigen zaadbommetjes en kom naar de lezing over het laatste IPCC rapport. Let op, dit jaar voor het eerst op onze nieuwe plek, Heiligenbergerweg 34. Laat je auto thuis (je kapotte fiets kan mee naar het mini-repaircafe)!

https://www.dewar.nl/nl/lenteindewar
Elke zondag klusdag op de nieuwe plek 12:00-17:00 Heiligenbergergweg 34

kom tuinieren, bouwen, slopen, schilderen of wat dan ook! Hoe sneller het af is, hoe eerder we kunnen verhuizen. Er is voor iedereen wat te doen, of je nou denkt dat je handig bent of niet.
Potje Jam in de WAR - donderdag 10 maart 20.00 [Spullenlab Geldersestraat 6]

De WAR en Popmakers presenteren :

10 mrt 20.00
Potje Jam Jazz Flavoured
olv Hop & Bakker

Locatie : Theater Geldersestraat 6

Voor het tweedst in de WAR : Potje Jam, dé maandelijkse Jazz Jam voor iedereen die 'into' Jazz zijn

Ben je jazzliefhebber en speel je een instrument? Dan kun je meedoen met Potje Jam!
Moet je daarvoor heel goed zijn?
Nee, dat hoeft niet, je moet wél willen improviseren (anders is het geen Jazz, vogel!)
Én het is handig als je de standards van het 'Potje Lijstje' hebt bestudeerd (hier onder)

Is Potje Jam ook bedoeld voor luisteraars?
JA! Jazz kan spannend zijn, swingend, sfeervol of energiek en is écht niet alleen bedoeld voor een kleine groep ingewijden.
Jazz is voor iedereen, zeker op de manier waarop Hop & Bakker het brengen.
Kom luisteren hoe dit duo elke Potje aftrapt met een mini concert, daarna zijn gitarist Sander Hop en Bassist Guus Bakker de sessiesleiders.
Want muzikanten uit alle windstreken, moeten in toom gehouden worden en verdienen wel wat begeleiding tijdens een Potje Jam.

Een sprankelende avond die nooit hetzelfde zal zijn: Door de wisselende bezetting is elke editie weer een verrassing!

Wil je graag meedoen of komen luisteren?
Meld je dan aan via www.popmakers.nl

Potjelijst
Ceora - Ab
Let's Cool One - Eb
Body & Soul - Db (1e akk Ebm7)
Angel Eyes - Gm voc
Feel Like Makin' Love - Eb (1e akk Fm7) voc
Chitlins Con Carne - blues in C
Lente in de War 2022 - Zondag 27 Maart

Eindelijk, het is weer Lente in De WAR! Op ons jaarlijkse lentefestival kom je alles tegen wat groen en duurzaam is. Natuurlijk is er weer de zaden- en stekjesruilbeurs, maar ook een stevig programma van lezingen, workshops, activiteiten, muziek, theater, en een actieve tour door de open werkplaatsen van de WAR. Kom een wafel eten in de nieuwe tuin, neem een tshirt mee om te laten zeefdrukken, geniet van het optreden van Dr. Bird, wees deel van het Amersfoortse Bijenlint, maak je eigen zaadbommetjes en kom naar de lezing over het laatste IPCC rapport.
Let op, dit jaar voor het eerst op onze nieuwe plek, Heiligenbergerweg 34. Laat je auto thuis (je kapotte fiets kan mee naar het mini-repaircafe)!
Wil je meedoen/meedenken? Laat het even weten, via prdoornina@outlook.com

https://www.dewar.nl/nl/lenteindewar

Potje Jam in de WAR (verplaatst naar 11 november 2021) - 11 november 20.00 [Spullenlab Geldersestraat 6]

De WAR en Popmakers presenteren :

Potje Jam Jazz Flavoured
olv Hop & van den Boomen

Voor het eerst in de WAR : Potje Jam, dé maandelijkse Jazz Jam voor iedereen die 'into' Jazz zijn

Ben je jazzliefhebber en speel je een instrument? Dan kun je meedoen met Potje Jam!
Moet je daarvoor heel goed zijn?
Nee, dat hoeft niet, je moet wél willen improviseren (anders is het geen Jazz, vogel!)
Én het is handig als je de standards van het 'Potje Lijstje' hebt bestudeerd (hier onder)

Is Potje Jam ook bedoeld voor luisteraars?
JA! Jazz kan spannend zijn, swingend, sfeervol of energiek en is écht niet alleen bedoeld voor een kleine groep ingewijden.
Jazz is voor iedereen, zeker op de manier waarop Hop & Van den Boomen het brengen.
Kom luisteren hoe dit duo elke Potje aftrapt met een mini concert, daarna zijn gitarist Sander Hop en Bassist Jan van den Boomen de sessiesleiders.
Want muzikanten uit alle windstreken, moeten in toom gehouden worden en verdienen wel wat begeleiding tijdens een Potje Jam.

Een sprankelende avond die nooit hetzelfde zal zijn: Door de wisselende bezetting is elke editie weer een verrassing!

Wil je graag meedoen of komen luisteren?
Meld je dan aan via www.popmakers.nl

Meedoen kost 10 euro
Genieten kost niets
(wel aan melden ivm Covid)

De Potje Lijst voor deze maand :
Afternoon in Paris - C
Alone Together - Dm
Cantaloupe Island - Fm
Sugar (S. Turrentine) - Cm
Little Sunflower - Dm
Footprints - (minor blueswalz) Cm

Woensdag 15 september 19:00-21:00 - experimenteer- en ontwikkelavond aan de doe-het-zelf bodemvocht sensor

Kom bouwen en meedenken. Concreet kunnen we aan de slag met
- Resultaten bespreken van het eerste experiment met sensor 4.1
- Opstelling / circuit voor capaciteitsmeting bij hogere frequenties
- Plaatsing van een buis met kegel

lokatie: de binnentuin van de WAR (Geldersestraat 9, Amersfoort)

Dinsdag 21 september, 19:30 tot 21:30 uur - Maandelijkse bijeenkomst van Meet je Stad 


Iedere maand komen de deelnemers en geinteresseerden in Meet je Stad bij elkaar om ideeen, plannen, data, problemen en oplossingen uit te wisselen. We gebruiken daarvoor het open source conferentieprogramma Big Blue Button en je kunt meedoen via deze link: https://ting.planb.coop/b/tam-ixc-re3-ueb. Wees welkom!

Zaterdag 9 oktober reparatiedag meetstationnetjes 12:00-17:00, Geldersestraat 6


Op zaterdag 9 oktober kun je met je kapotte meetstationnetje naar de Binnentuin van De WAR komen om hem te laten repareren. Je weerhutje hoeft niet mee, je kunt gewoon het stationnetje eruit halen. Probeer voor die tijd zelf even de batterijen te vervangen, dikke kans dat hij het dan alweer doet.

Heb je zin om te helpen repareren? Neem dan even contact op met Diana.

Jaaropleiding Permacultuur (PDC+) Donderdags of Zaterdags


3 September resp. 25 September beginnen er twee Permaculture Design Courses (PDC+). Wil je je helemaal onderdompelen in permacultuur met een flinke hoeveelheid contact-uren? Dan is deze jaaropleiding permacultuur wellicht iets voor jou! Er is een opleiding op donderdagen, van 15 lesdagen gedurende een jaar, en een opleiding op evenzoveel zaterdagen. We zitten bewust op deze goed bereikbare broedplaats/transitie-initiatief midden in het land, en tijdens de excursies die er dus ook zijn, trekken we het land in. Deze cursus leert je zorgen voor de Aarde & onderdeel van de oplossing zijn.

Hoofddocent Maranke Spoor

info@PermacultuurOnderwijs.nl

Meer info:
http://permacultuuronderwijs.nl/cursussen/

Sneak Preview in de nieuwe WAR! [zondag 12 september , 12:00-17:00 - Heiligenbergerweg 34]

 Na meer dan een half jaar hard werken kunnen we op 12 september voor het eerst een sneak preview geven van hoe de WAR op de nieuwe plek kan worden. Er is van alles te zien en van alles nog niet te zien. De officiële opening volgt nog, maar kom vooral langs voor een eerste indruk, een glimp, een verrassing.


Masterclass onderzoeksjournalistiek: hoe zet je een journalistiek onderzoek op poten? 27 januari [online]

Op 27 januari organiseert De Stadsbron een nieuwe masterclass onderzoeksjournalistiek. In een avond leer je hoe je van een veelbelovend idee een journalistiek onderzoek kunt maken.
Lees je wel eens lokaal nieuws terwijl je denkt: waarom schrijven journalisten nooit hierover? Of hoe zit het eigenlijk met dat dure bouwproject waar we nooit meer van horen? Kortom, je hebt een idee voor een onderzoek, en dan?
Tijdens deze masterclass leer je de basis van een journalistiek onderzoek: hoe begin je? Je leert je radar voor goede ideeën aanzetten, welke onderwerpen geschikt zijn voor onderzoeksjournalistiek en hoe je een journalistiek onderzoek opzet. Aan het einde van de avond ben je klaar om aan de slag te gaan met je eigen onderzoek.
Deze masterclass is geschikt voor nieuwe en bestaande deelnemers. Voor mensen die meedoen aan het project burgeronderzoeksjournalistiek bij de Stadsbron is de masterclass gratis. Dat geldt ook voor mensen die nu nog niet meedoen, maar dat wel willen. Anderen zijn ook welkom en betalen €50. De masterclass wordt gegeven door journalist Nienke Zoetbrood.
De avond begint om 19:30 en zal vanwege de (vermoedelijk nog steeds geldende) coronamaatregelen digitaal zijn. Geef je op bij nienke@destadsbron.nl.

Meetkoppel 2021,30 en 31 januari 2021
Op 30 en 31 januari vindt voor de derde keer Meetkoppel plaats, een unconference over citizen science, georganiseerd door Meet je Stad in Amersfoort.

Twee dagen vol lezingen, demonstraties, workshops en hackathons laten zien wat er momenteel speelt in de verschillende zelf-meet-communities.

Het programma wordt gevormd door de bijdragen van alle deelnemers.

Dit jaar is het hele event alleen online bij te wonen. De lengte van presentaties en pauzes tussendoor worden daaraan aangepast. De link zal worden gepubliceerd op www.meetjestad.net

Kijk voor de line-up-in-wording op http://koppelting.org/en/meetkoppel21 en voeg een eigen bijdrage toe (of meld je aan als deelnemer) via http://koppelting.org/en/meetkoppel21/signup

RepairCafe: Elke tweede zaterdag van de oneven maand - 13:00-16:30 - Spullenlab

Juli gaat niet door, maar in september durven we het weer aan! Kom je stukke spullen repareren, iemand anders helpen of hulp krijgen met zelf repararen.

Meet je Stad! Bouwworkshop - 11 juli - 13:00-16:00 [Binnentuin De WAR]

Eindelijk! We durven weer een meetkastjes bouwworkshop te geven. Op zaterdag 11 juli kunnen maximaal 10 personen in de Binnentuin van De WAR, of bij slecht weer op het kantoor, een eigen sensorstation bouwen. Je leert dan, als je dat nog nooit gedaan hebt, solderen en zelf uit een zakje componentjes een werkend stationnetje maken dat met jou mee naar huis gaat en onderdeel wordt van het Meet je Stad! netwerk. Elk kwartier geeft het de luchttemperatuur en relatieve luchtvochtigheid door en alle kastjes samen zijn te zien op de kaart van Amersfoort, waar je een live heat map kunt maken
Geef je op via meedoen@meetjestad.net, want er zijn echt maar 10 plekken beschikbaar. De ruimte is groot, maar we vragen je toch een mondkapje te dragen. Mocht je die niet hebben, dan kun je bij ons een wegwerpkapje kopen voor 1 euro, of een wasbaar kapje voor 7,50. De workshop zelf is gratis.

Serendiep vaart ook weer rond

Ook voor de plannen met het schip Serendiep was het even omschakelen om ineens niet meer open te mogen voor publiek. De bemanning heeft het direct over een andere boeg gegooid, en is zich gaan richten op leren zelf het schip te besturen. De eerste matrozendiploma's zijn al binnen, maar dat is maar het eerste van 4 examens die gehaald moeten worden. Serendiep ligt nu in Nieuwegein en vaart op 6 juli naar Wageningen, waar het een week aan de Papstendam zal liggen. Daarna naar Rotterdam om daar te oefenen met het oversteken van de drukste kruispunten in de vaarwegen. Waarschijnlijk is Serendiep eind juli weer te gast bij het Maritiem Museum in Rotterdam, waar je ook een kijkje aan de binnenkant mag nemen. Kijk daarvoor tegen die tijd op de agenda op www.serendiep.nl.

Nog even geen Repair Cafe - 11 juli

Eigenlijk zou er op 11 juli ook een Repair Cafe zijn, maar dat laten we nog een keer niet door gaan. Veel van onze reparateurs zijn wat ouder en we durven het nog niet aan. Hopelijk in semtember weer!

Meer Meet je Stad - 21 juli en 14-15 oktober

Meet je Stad is uit heel veel aanmeldingen uitgekozen om mee te doen met het “Be part of research! The Citizen Science Festival 2020” in Berlijn. Op 14 en 15 oktober zal Meet je Stad daar een workshop geven en de aanwezigen over Meet je Stad vertellen. Er werden 10 initiatieven van over de hele wereld uitgenodigd, en het Meet je Stad team is blij om daar bij te mogen zijn.
Op 21 juli is de maandelijkse samenwerkavond bij Met je Stad. Met deze keer een aantal lezingen en presentaties, waaronder over twee nieuwe takken van onderzoek bij Meet je Stad!, naar bodemvocht en naar microplastics in regenwater.

Kijk voor meer informatie op www.meetjestad.net.

Masterclasses onderzoeksjournalistiek - deze zomer [De WAR]

Deze zomer start de lokale krant voor onderzoeksjournalistiek De Stadsbron met een serie masterclasses voor geintresseerden die in het kader van Tanden Er In willen leren hoe je journalistiek onderzoek doet. Er is een les over archiefonderzoek, een aantal lessen over hoe je een gedegen tekst opbouwt, hoe je interviews afneemt en hoe je beleidsdocumenten kunt lezen en interpreteren.

De lessen zullen live bij te wonen zijn voor zoveel mensen als op dat moment vertandig is, en ook op afstand via internet. Wie geinteresseerd is kan zich aanmelden bij tandenerin@destadsbron.nl.

Oude agenda-items vind je in het archief.

Iedere dinsdag is het Fablab open van 10.00-22.00 uur, en iedere 1e zaterdag van de maand. Het Biolab is wekelijks open op donderdagavond, op aanvraag of bij aanwezigheid. Meer info over de agenda, mail met publiciteit@dewar.nl

Elke tweede zaterdag van de oneven maand - 13:00-16:30 - Spullenlab

Kom je stukke spullen repareren, iemand anders helpen of hulp krijgen met zelf repararen.

Knutseldag Cultuurgenerator - 12 januari - Fablab Amersfoort

eerste werkbijeenkomst van het gloednieuwe initiatief Cultuurgenerator. We gaan in het Fablab de nodige apparatuur en gereedschappen bouwen om van start te kunnen. Houd vooral Cultuurgenerator.nl in de gaten!

Eerste werksessie Tanden Erin 15 januari, masterclass onderzoeksjournalistiek 25 januari

Na de lancering van het burgeronderzoeksjournalistieke project 'Tanden Erin', een initiatief van de Amersfoortse online krant De Stadsbron, is er op woensdag 15 januari een eerste werksessie met geinteresseerden. Er wordt dan in kaart gebracht wie er interesse heeft in welk onderwerp, en wat er verder moet gebeuren om tot een reeks onderzoeksjournalistieke projecten te komen.
Heeft u een goed onderwerp? Of lijkt het u leuk om een onderzoek te doen naar een van de onderwerpen die anderen aandragen? Bent u een goede schrijver of wilt u iets nieuws leren? We vragen niet om ervaring, maar wel om energie. Zet samen met De Stadsbron uw tanden erin! Kom langs op 15 januari om 19 uur bij De WAR, Geldersestraat 6.
Op 25 januari is er een masterclass onderzoeksjournalistiek door Siem Eikelenboom, onderzoeksjournalist bij Follow the Money en De Stadsbron. Hiervoor kunt u informatie vragen en u opgeven via tandenerin.

Meet je Stad avond - dinsdag 21 januari, 19:30

Maandelijkse samenwerkavond bij Met je Stad. Zoals altijd kun je langskomen om je kastje te (laten) repareren, of bij te praten met andere meet je Stadters.

We beginnen om 19:30 bij De WAR, Geldersestraat 6.

Nieuwe openingstijden Fablab Amersfoort

Om meer bezoekers de kans te geven om het Fablab te bezoeken passen we de openingstijden aan. Op de dinsdagochtend was het erg rustig, dus die vervalt, en daarvoor in de plaats komt een avondopening op de donderdag. Op de dinsdag is het FabLab open van 14:00 tot 22:00. Vanaf 1 februari is er een extra openstelling op donderdagavond van 18:00 tot 10:00. Op zaterdag is het Fablab om de week open, van 10:00 tot 17:00.

Citizen science conferentie Meetkoppel - zaterdag 25 en zondag 26 januari, 10:00-17:00 [De hele WAR]

MeetKoppel wordt georganiseerd door deelnemers van ‘Meet je Stad!’, zogenaamde burgerwetenschappers (citizen scientists) die al vanaf 2015 de gevolgen van het veranderende klimaat in Amersfoort meten.
Niet alleen in Amersfoort zijn burgerwetenschappers actief. Overal in den lande en ook ver daarbuiten meten inwoners zaken als luchtkwaliteit, temperatuur (hittestress), vogelstand, bijenpopulatie, grondwaterstand en noem al die andere meetonderwerpen maar op. Zaken, die het waard zijn om gemeten te worden omdat ze veelzeggend zijn voor de kwaliteit van je leefomgeving. Tijdens MeetKoppel kunnen de meters en tellers, de sensorenbouwers en data-analisten én de telmethode-ontwerpers elkaar ontmoeten, bevragen én inspireren. Naast een veelzijdig programma is er lekker eten en drinken en is er een werkplaats om ook met elkaar aan de slag te gaan.
De eerste aanmeldingen voor het programma zijn inmiddels bekend. Vanuit Bergen in Noorwegen komt een delegatie die daar ook bezig is met ‘Meet je Stad’. Er is een workshop Android apps maken voor beginners, een workshop waarin je je eigen spectrometer kunt bouwen, een lezing over de eerste resultaten van het Snuffelfiets project, enkele demonstraties en uitkomsten van meetexperimenten door het hele land en nog veel meer. De rest van het programma is nog een verrassing, want zoals bij burgerwetenschappers én de WAR past, wordt het programma niet van bovenaf bepaald, maar maken de deelnemers het programma zelf. Iedereen die zich bezig houdt met het meten van gegevens in zijn eigen omgeving wordt dan ook van harte uitgenodigd om iets aan het programma toe te voegen. Dus zet je eigen project erbij!
Het programma-in-wording kun je volgen op deze pagina. Op diezelfde website kun je jouw project ook toevoegen. Meer weten? Zie www.koppelting.org.

25 Januari 2020 Start Permaculture Design Course (PDC+)

(Jaaropleiding Permacultuur) 2020

Op 25 Januari 2020 begint onze jaaropleiding permacultuur weer op deze goed bereikbare centrale locatie midden in het land, Amersfoort. Wil je je helemaal onderdompelen in permacultuur met een flinke hoeveelheid contact-uren? Dan is deze opleiding wellicht iets voor jou! Als extra bonus krijg je bij deze opleiding volledige toegang tot het gestructureerde lesmateriaal in onze webschool, inclusief de begeleidingsmogelijkheden! Verder zijn er excursies en gastdocenten.

Hoofddocent Maranke Spoor

maranke@PermacultuurOnderwijs.nl
Met Jokerdagen/excursies/gastdocenten

Meer info:
http://permacultuuronderwijs.nl/cursussen-2/jaaropleiding-permacultuur-amersfoort-2019-2020/

College "Denkgereedschappen" door Johan Braeckman op 6 december, 13:00 - 16:00

Op 6 december organiseert de Universiteit Amersfoort een college over Denkgereedschappen.

Johan Braeckman is hoogleraar wijsbegeert aan de universiteit Gent.

Onze taal en denken laten vele soorten redeneren toe. Deze zijn echter niet allemaal even geschikt om de (soms abstracte) onderliggende verbanden die de wetenschap zoekt in uit te drukken of te bediscussieren. Sommige zijn zelfs ronduit misleidend en andere worden slechts met moeite verworven. Dit college gaat over kritisch denken, drogredenen, logica en onzekerheid.

Lees meer hierover op:http://universiteitamersfoort.nl/nl/Basiscursus_wetenschap_2019


Publiek college "Luchtkwaliteit en gezondheid" door Frans de Bree op 13 december, 14:00 tot 17:00

Lees meer hierover op:http://universiteitamersfoort.nl/nl/Basiscursus_wetenschap_2019


Cursus Raspberry Pi programmeren vanaf 16 november (4 zaterdagmiddagen)

Wil je met de donkere dagen lekker aan de slag met een Raspberry Pi en Python? In november en december organiseert FabLab Amersfoort een Raspberry Pi workshop. In vier zaterdagen van 14:00-16:00 uur leer je over verschillende aspecten van de Pi en hoe je zelf interessante projecten kunt verwezenlijken. De lesdata zijn: 16, 30 november, 7, 14 december. Om deel te nemen aan de cursus heb je enige voorkennis van programmeren nodig, bijvoorbeeld in C, Python of Java. Neem je eigen raspberry pi (Zero WH of 3+) en bijbehorende accessoires mee.

De Raspberry Pi is een goedkoop maar toch krachtig mini-computertje dat je voor van alles en meer in kunt zetten. Maak bijvoorbeeld je eigen muziekinstrument, controleer apparaten om je heen, interface met knoppen, leds en andere elektronica. Prijs is op waardebepaling achteraf. Geef een bijdrage aan het FabLab op basis van wat jij de workshop waard vindt. Je bijdrage gaat voor 50% naar de docent en voor 50% naar het FabLab.

Interesse? Geef je op via info@fablabamersfoort.nl

kijk ook bij: https://www.fablabamersfoort.nl/


Activiteiten die al eerder plaatsvonden

Cursus leven op aarde door Marc Siepman zondag 10 en maandag 11 November 2019 van 10:00 tot 16:00 uur

In deze cursus vertelt Marc Siepman over de historie van het leven, over de complexe interacties die al die organismen aangaan en hoe dit voor een planeet zorgt waar het leven kan floreren.

Inschrijven kan hier: https://marcsiepman.nl/activiteit/4554/


Meet je Stad avond - maandag 21 oktober, 18:00 of 19:30

Maandelijkse samenwerkavond bij Met je Stad. Zoals altijd kun je langskomen om je kastje te (laten) repareren, een eigen sensorstation te bouwen, of bij te praten met andere Meet je Stadters.

Een speciaal onderdeel deze keer is het bespreken van de data van 2018 en 2019. Luc Zandbrink van de Hogeschool van Amsterdam heeft de data van 2018 bekeken, die al was schoongemaakt door Robert Mureau van Meet je Stad. Daar kwamen mooie en nuttig plaatjes uit, waar Luc ons wat over kan vertellen. Maar we willen natuurlijk ook wel kijken naar de data van 2019, waarin we veel meer sensoren online hadden dan in 2019. Dus kom langs bij de datagroep, op 21 oktober!

Om 18:00 is er soep en om 19:30 taart. Eet je mee of wil je een kastje maken? Geef je dan even op via meedoen@meetjestad.net


Basiscursus Wetenschap vanaf 1 november 2019 (7 vrijdagmiddagen)

Universiteit Amersfoort organiseert weer een basiscursus wetenschap. In zeven middagen wordt de cursist bekendgemaakt met de beginselen van wetenschap. Gerenommeerde docenten waaronder Andre Klukhuhn en Johan Braeckman zullen elk een eigen middag vormgeven. Onderwerpen die aan bod zullen komen zijn kritisch denken, de geschiedenis van de wetenschap, de wetenschappelijke methode, het zoeken, verzamelen, bewaren en analyseren van gegevens, statistische methoden en kennisdelen. De cursus vindt plaats op de vrijdagmiddagen van 1 november tot en met 13 december. Kosten voor de hele cursus zijn €250. Voor deelnemers aan Meet je Stad is de cursus gratis.

Meer info: http://universiteitamersfoort.nl/nl/Basiscursus_wetenschap_2019

Opgeven en informatie bij basiscursus@universiteitamersfoort.nl.


Festival Kaalstaart 2019 - 5 & 6 oktober

Er komt weer een festival Kaalstaart aan. Dit jaar wordt in het weekend van 4 t/m 6 oktober de zevende editie georganiseerd. In en rondom De WAR en op museumschip Serendiep, zullen 25 kunstenaars bijzonder werk tonen aan het publiek. Om dit gratis toegankelijke festival te bekostigen, is er een crowdfunding gestart. We hopen ook dat jij een financiele bijdrage wil doen! De crowdfundingscampagne is hier te vinden. De inschrijving voor kunstenaars is geopend, kijk op www.kaalstaart.nl om mee te doen.


Blenderworkshop - juni en juli [Fablab]

In juni en juli organiseert FabLab Amersfoort een Blenderworkshop. In vier zaterdagen van 14:00-16:00 uur leer je de basisfuncties van Blender en kun je simpele dingen modelleren en renderen. De lesdata zijn: 1 juni, 15 juni, 29 juni, 13 juli.

Blender is een open source 3D-modelleerpakket waarmee je ontzettend veel dingen kunt ontwerpen, van 3D modellen om te 3D-printen tot video-editing tot complete animatiefilms. Zie https://www.blender.org/ We werken met Blender 2.79b.

Prijs is op waardebetaling achteraf. Geef een bijdrage aan het FabLab op basis van wat jij de workshop waard vindt. Je bijdrage gaat voor 50% naar de docent en voor 50% naar het FabLab.

Interesse? Geef je op via info@fablabamersfoort.nl

en kijk bij: https://www.fablabamersfoort.nl/


Meet je Stad bijeenkomst - vrijdag 21 juni 20:00 [Kantoor]

Maandelijkse samenwerkdag van Meet je Stad, Kom werken, praten, kennismaken, repareren...


Theatervoorstelling Adel Blank - zaterdag 22 juni 14:00 en 20:00, zondag 23 juni 14:00 [Spullenlab]

"SLA DE MAAT, ADEL BLANK! HOE KUNNEN WIJ DANSEN ALS U STUNTELT?"

Adel Blank geeft bevelen, Adel Blank is bang. Bang voor haar familie die haar een loer kan draaien, al heeft zij 't zootje nog zo stevig gedresseerd. Het valt gewoon niet mee om de baas te spelen over een stel stomme bedienden en een nog stommere hond en daarom is Adel behalve bang ook boos.

Kom in De WAR kijken naar de voorstelling Adel Blank, gespeeld door cursisten van de cursus Theaterproductie, onder regie van Derk Oudshoorn.

Toegang 7,50


Workshop lepel snijden - zaterdag 22 juni, 13:00 [Picknicktafel of bij slecht weer binnen]

Hoe fantastisch is het om je eigen lepel te maken van hout uit je eigen omgeving en deze dagelijks te gebruiken! Maak een lepel om te roeren, op te scheppen of te eten; voor je pap of je dessert, voor de saus of de jus, voor de soep, of om je fruit, groenten en aardappelen mee op te scheppen, voor de room, de honing of de mosterd. Een lepel om zout op je eitje te strooien of het water op de stenen te scheppen in de sauna. Handig ook voor het buitenleven. Klein of groot, iedere lepel krijgt een eigen identiteit. Die van de maker.
Doe mee met deze workshop en maak je eigen lepel! Opgeven en info bij info@eemlepel.nl.

Informatie over de plannen van Rovase - maandag 24 juni, 17:00-19:00 [Nijverheidsweg Noord ]

Ontwikkelaar Rovase heeft het pand dat De WAR nu huurt gekocht met het plan om er appartementen te bouwen. Op maandag 24 juni is er een informatieavond waarop iedereen kan komen kijken wat ze er van plan zijn. De architect, de gemeente en de eigenaar zullen vragen beantwoorden over de plannen, het bestemmingsplan en het tijdspad.
Ondertussen heeft De WAR een goed gesprek gehad met wethouder Stegeman en zit er weer schot in de aanvraag voor de omgevingsvergunning voor de Heiligenbergerweg.We houden jullie op de hoogte.

Cursus Anders kijken naar je kind.

Maak jij je zorg over je kind op het gebied van slapen, eten, luisteren, leren,
spelen, zindelijkheid, een verslaving, hooggevoeligheid, aandoeningen etc.?

De cursus ‘Anders kijken naar je kind’ is voor ouders die op een holistische manier
(willen leren) kijken naar het karakter en gedrag van hun kind. Die willen weten wat
het ‘lastige’ gedrag van hun kind met henzelf te maken heeft. Die de signalen die het
kind onbewust afgeeft, willen begrijpen en die het contact en de communicatie met
het kind willen verbeteren. Door echt te luisteren en positieve karaktereigenschappen
te (h)erkennen en te benoemen.

Meer info: www.beanoorcoaching.com/agenda

17-06, 24-06, 01-07, 08-07, 15-07 en een terugkomdag op 09-09

Tijd: van 20.00 uur tot 22.00 uur in de binnentuin

Blenderworkshop - juni en juli [Fablab]

In juni en juli organiseert FabLab Amersfoort een Blenderworkshop. In vier zaterdagen van 14:00-16:00 uur leer je de basisfuncties van Blender en kun je simpele dingen modelleren en renderen. De lesdata zijn: 1 juni, 15 juni, 29 juni, 13 juli.
Blender is een open source 3D-modelleerpakket waarmee je ontzettend veel dingen kunt ontwerpen, van 3D modellen om te 3D-printen tot video-editing tot complete animatiefilms. Zie www.blender.org We werken met Blender 2.79b.
Prijs is op waardebetaling achteraf. Geef een bijdrage aan het FabLab op basis van wat jij de workshop waard vindt. Je bijdrage gaat voor 50% naar de docent en voor 50% naar het FabLab.
Interesse? Geef je op via info@fablabamersfoort.nl

Workshop luisteren en interviewen - dinsdag 9 juli [Spullenlab]

Workshop in het kader van het onderzoek van Meet je Stad in de wijk Schothorst, waar naast metingen met sensoren ook met bewoners wordt gesproken over hoe ze de hitte op hete dagen ervaren. In deze workshop leer je goed te luisteren en mensen echt hun eigen ervaringen te laten delen, zonder zelf te sturen. Het gaat om goed luisteren en doorvragen.
De workshop is voor iedereen, ook voor mensen die niet deelnemen aan Meet je Stad.
Docent: Lisette klok van de Hogeschool van Amsterdam.
Geef je op via meedoen@meetjestad.net. Deelname is gratis.

Koppelting! - 19 t/m 25 Augustus In de hele WAR


Koppelting is an annual grassroots festival about peer production and free/libre alternatives for society. It is filled with projects, lectures, debates and workshops, and is co-created by the attendees. Anyone can contribute, whether by giving a lecture, a workshop or demonstration, or by simply participating, helping out and engaging in good discussion.

The weekend of 24 and 25 August will be used for lectures and workshops, in the week before an open hackathon will focus on a number of dedicated projects.

www.koppelting.org

14 September 2019 Start Jaaropleiding Permacultuur 2019/2020 (PDC+)

Op 14 September 2019 begint onze jaaropleiding permacultuur weer op een goed bereikbare centrale locatie midden in het land, Amersfoort. Wil je je helemaal onderdompelen in permacultuur met een flinke hoeveelheid contact-uren? Dan is deze opleiding wellicht iets voor jou! Als extra bonus krijg je bij deze opleiding volledige toegang tot het gestructureerde lesmateriaal in onze webschool, inclusief de begeleidingsmogelijkheden! Verder zijn er excursies en gastdocenten. Hoofdocent is Maranke Spoor.

Hoofddocent Maranke Spoor

maranke@PermacultuurOnderwijs.nl
Met Jokerdagen/excursies/gastdocenten

Meer info:
http://permacultuuronderwijs.nl/cursussen-2/jaaropleiding-permacultuur-amersfoort-2019-2020/

Serendiep

Na een fijne twee weken in Rotterdam is Serendiep nu, na een tweedaagse reis, in Groningen. Het Knopjesmuseum is nu open voor publiek. Op 8 juni was het schip onderdeel van de Nacht van Kunst en Wetenschap, waar De Spullenmannen in voorgaande jaren ook regelmatig te zien waren. Na Groningen vaart het schip door naar IJmuiden, waar het deel zal uitmaken van het Havenfestival op 29 en 30 juni.

Er staan ook al wat andere steden op de lijst, en inmiddels ook wat theatervoorstellingen. Kijk op www.serendiep.nl en kom eens kijken als Serendiep in de buurt is!


Open brainstorm over meten van luchtkwaliteit - vrijdag 17 mei, 15:00 [Binnentuin of kantoor]

Na eerdere openbare bijeenkomsten over dit onderwerp in november en januari komen we weer bijeen op vrijdag 17 mei, van 15:00 tot 17:00 uur. We willen je graag vertellen over wat er intussen is gebeurd en, belangrijker nog, met jou en de andere mensen het gesprek aangaan over wat we hierna allemaal gaan doen. En nòg belangrijker, van jou horen welke rol jij wilt spelen en met wie je dit samen wilt doen.

Wil je hierover meedenken? Heb je specifieke ervaring met of interesse in het meten van luchtkwaliteit? Wil je meedoen met Citizen Science, of meedraaien in een groep die ontwikkelt aan meetkastjes en software? Kom dan naar deze brainstorm!

Achtergrond: We hebben van de gemeente Amersfoort, de Provincie Utrecht en het RIVM extra financiering om MeetjeStad uit te breiden met metingen naar luchtkwaliteit. We doen dit door fijnstof, dat door allerlei oorzaken in de lucht terecht komt, te gaan meten naar hoeveelheid en deeltjesgrootte. We weten zeker dat we allerlei uitdagingen zullen tegenkomen, zeker als je weet dat fijnstofmetingen van oudsher alleen met dure apparatuur gemeten kon worden. Maar tegenwoordig zijn er steeds meer goedkope sensoren en die we kunnen we mooi inzetten in dit burgerwetenschapsproject. Het idee is een meetnetwerk dat Amersfoort en omgeving omspant op te zetten en zo in kaart te brengen hoe het zit met de luchtkwaliteit in onze omgeving. Of ten minste, in hoeverre doe-het-zelf metingen met low cost sensoren deze adequaat in kaart kan brengen.

Inlichtingen: 17mei@meetjestad.net


DiY sensorlab - Dinsdag 21 mei, 13:00 [Biolab]

Het DiY sensorlab is een open lab waar we onze eigen sensoren ontwikkelen, maken en repareren, voor toepassing in (citizen) science. Deze middag repareren we de FT-IR. Kom langs!

Meet je Stad bijeenkomst - dinsdag 21 mei, 20:00 [Kantoor]

Maandelijkse samenwerkdag, vraagdag, onderhoud-aan-meetkastjes-dag van Meet je Stad. Kom langs om mee te werken, iets te vragen, kennis te maken, of aan je eigen deelproject te werken.

Filmpremière: 't Vagevier: Een huis en de Gouden Eeuw, door Joris Ammerlaan - woensdag 29 mei 19:30 [Spullenlab]

Is Amersfoort een slaperig provinciestadje? Was het ooit een slaperig provinciestadje? In deze documentaire laat historicus en inwoner van Amersfoort Joris Ammerlaan zien dat zelfs de bewoners van één willekeurig huis in de oude binnenstad al middenin de wijde wereld stonden. Tijdens de Gouden Eeuw kende het rijke, in tabak handelende regenten, buitenlandse huurlingen, waaronder Edward Morgan, de oom en schoonvader (zelfde man) van de beroemde piraat Henry Morgan, hoge Pruisische adel met directe connecties met de Grote Keurvorst én een onechte dochter van Prins Maurits. Hoezo slaperig?

Repaircafe - Zaterdag 11 mei 2019 - 10:30 uur - 14.30 Spullenlab De WAR

Zaterdag 11 maart is er weer Repaircafe bij het SpullenLab van De WAR. Gooi je kapotte spullen niet weg, maar kom langs om ze weer te repareren met eventueel hulp van een van de reparateurs.

WAR werkdag - Zondag 12 mei

Vele handen maken licht werk...kom 12 mei meehelpen tijdens de De WAR werkdag!

Knopjesmuseum Open dag
Zaterdag 23 maart 2019 - Spakenburg

Een museum en een theater in het ruim van het schip, dat is het nieuwe onderkomen van het Knopjesmuseum. Het schip de Serendiep reist vanaf april langs verschillende steden en zet op 23 maart de deuren open voor iedereen die vast een kijkje wil komen nemen. Nieuwsgierig? Kom langs op 23 maart tussen 14:00 tot 22:00uur! Wil je vast een voorproefje van wat er zoal op het schip te doen is, kijk dan op www.serendiep.nl

Expositie Zonen&Dochters
Vrijdag 22 maart - in De WAR

Dit is een kunstproject van het voortgezet onderwijs van HAVO4 en VWO 4-5. De expositie vindt ieder jaar plaats op een wisselde, verrassende locatie. Dit keer in De War aan de Geldersestraat 6. Iedereen is om 16.00 uur van harte welkom. Entree is gratis.
Leerlingen uit HAVO 4 en VWO 4-5 brengen individueel of in groepjes een bezoek aan Amersfoortse kunstenaars. Ze krijgen zij de kans om een kijkje achter de schermen te nemen in het atelier van een kunstenaar. Terug op school gaan de leerlingen aan de slag met een eigen werk, geïnspireerd door de kunstenaar. De expositie wordt feestelijk geopend met o.a. een muzikale bijdrage van de band The Elite.

Fabskills-cursus
Woensdagavond 20 maart 2019

Op 20 maart gaat er weer een Fabskills-cursus van start. In zes avonden om de week van 20:00 tot 22:00 leer je de machines, software en technieken in het Fablab beheersen. Je kunt dan 3D ontwerpen en 3D printen, 2D ontwerpen en met de lasersnijder omgaan, je eigen T-shirts bedrukken en je maakt kennis met de cnc-frees.

Voor meer informatie en aanmelden, zie http://www.fablabamersfoort.nl.

Permaculture Design Course (PDC-plus) / Jaaropleiding Permacultuur Start Januari 2019.

Op 12 januari 2019 begint de jaaropleiding permacultuur van stichting permacultuur onderwijs weer op een goed bereikbare centrale locatie midden in het land en wel in transitieinitiatief De WAR te, Amersfoort. Wil je je helemaal onderdompelen in permacultuur met een flinke hoeveelheid contact-uren? Dan is deze opleiding wellicht iets voor jou. Als extra bonus krijg je bij deze opleiding volledige toegang tot het gestructureerde lesmateriaal in onze webschool, inclusief de begeleidingsmogelijkheden! Verder zijn er excursies en gastdocenten. Hoofddocent is Maranke Spoor.
Met Jokerdagen/excursies/gastdocenten.
Meer info: www.permacultuuronderwijs.nl, maranke@PermacultuurOnderwijs.nl

2018

Repaircafe - zaterdag 10 november 11:00- 14:30 [Binnentuin]

Kom langs met je stukke spullen, lekke band, mottige trui, rokende senseo en alles wat je gerepareerd wilt hebben, en repareer het samen met onze experts.

Workshop Meet je Stad klimaatsensoren bouwen - zondag 11 november 13:00 [Binnentuin]

Wil je meedoen met Meet je Stad? Bouw dan een klimaatsensor in deze workshop! Ervaring is nergens voor nodig, iedereen kan solderen. Geef je op voor de bij meedoen@meetjestad.net en geef aan aan welke workshop je meedoet.

Workshop Meet je Stad data-analyse - maandag 12 november 19:30 [De WAR Kantoor]

meedoen@meetjestad.net

Bijeenkomst Skepsis Amersfoort - zaterdag 17 november 16:00 [Binnentuin]

Bijeenkomst van de Amersfoortse Skepsisgroep.

Citizen science soep - woensdag 21 november 18:30 [Binnentuin]

Soepmaaltijd voor alle geinteresseerden in burgerwetenschap en voor deelnemers van Meet je Stad, voorafgaand aan de maandelijkse Meet je Stad avond. We horen graag of je mee-eet, via meedoen@meetjestad.net.

Kickoff bijeenkomst 'zelf luchtkwaliteit meten' - zondag 25 november 14:00 [Binnentuin]

meedoen@meetjestad.net

Duurzame Week 033 - Kleding Swap Party - 12 oktober - 20.00 / Binnentuin

KledingSwapParty tijdens de Duurzame Week 033. Entree €10,- inclusief hapjes en drankjes. Kom je ook? Geef kleding een tweede leven! Voor meer informatie klik hier.

Kaalstaart Festival 2018 - 20/21 oktober / gehele terrein De WAR

Het derde weekeinde van oktober is er Kaalstaart, een festival voor beta-kunst en nieuwe ambachten. Kunst, techniek en wetenschap komen elkaar tegen in een levendige mix van disciplines. Beeldende kunst, podiumkunst, onderzoek en nieuwe samenwerkingen worden aan het publiek getoond in en om het terrein van De WAR. Kunstenaars kunnen zich inschrijven via www.kaalstaart.nl

'De Dienstlift’ van Harold Pinter door Huis van Theater - 21 april, 20:00 en 22 april, 14:00

In een kelder, in een gebouw in een grote stad wachten twee
huurmoordenaars op de opdracht die komen gaat. Maar de gebruikelijke routines verlopen anders dan gewoonlijk. En steeds meer verontrustende vragen dringen zich bij hen op: ‘is het hier wel veilig?’, ‘zijn we hier alleen?’ én: ‘waarom neemt-ie nou geen contact op?!’

De Engelse Nobelprijswinnaar Harold Pinter schreef deze eenakter in 1957 en het behoort tot zijn zogenaamde ‘comedies of menace’. In het stuk spelen dreiging, beklemming en verwarring een grote rol. Maar, door het absurde van de situatie en de typisch ‘Pinteriaanse’ dialogen, is ‘De Dienstlift’ ook een stuk met humor.

Kijk voor informatie over de voorstellng en voor reserveren op http://www.huisvantheater.nl/speellijst-pinters-omerta/

Op zondagmiddag is er een theaterlunch voorafgaand aan de voorstelling, om 12:00. Leden van het theatergezelschap vertellen dan over het stuk en de schrijver. Reserveren voor de lunch (10 euro) kan bij Diana@dewar.nl.


Meet je Stad bijeenkomst - zaterdag 21 april, 13:00-17:00 [Binnentuin]

Workshop lampen maken - zaterdag 5 mei, 13:00 [Binnentuin]

  • een ledje en de electronica solderen
  • uitrekenen welke weerstand je moet gebruiken
  • een papieren lamp maken met behulp van een lasersnijder
diana@dewar.nl

Repaircafe - zaterdag 12 mei, 10:30-14:30 [Spullenlab]

workshop sextant gebruiken - zondag 13 mei, 12:30 [Binnentuin]

diana@dewar.nl

WAR werkavond - 12 maart - 19.30 uur - Binnentuin

Er komt weer een WARwerkavond aan, want... De twaalfde van de maand is weer in aantocht. We starten weer om 19:30 dus graag tot dan. Er is voor elk wel een passende activiteit.

Workshop papieren lampen maken - 25 maart - 13 uur - Fablab

Maak van een oude adapter een nieuwe led-lamp!

Heb je nog een oude telefoonlader liggen? Maak daar dan een mooie led-lamp van in het FabLab! Aan het eind van deze workshop kun je:

  • je eigen electronica solderen
  • uitrekenen welke weerstand je moet gebruiken
  • een papieren lamp maken met behulp van een lasersnijder
    De workshop kost €15 euro. Je krijgt hiervoor alle materialen en begeleiding om zelfstandig de lamp te maken.

Lente in de WAR - 2 april - 10:00-22:00 uur - in de hele WAR

Lente in de WAR is een jaarlijks lentefeest in De WAR. Er zijn lezingen, presentaties, eten en drinken, een zadenruilbeurs, verkoop en ruil van oude, lokale, zaadvaste en bijzondere zaden, knollen en stekjes, workshops voor kinderen en voor volwassenen, een film en veel meer. Lente in de WAR is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij het uitwisselen van zaden, pootgoed, stekjes en informatie over o.a lopende groene projecten wordt gecombineerd met discussie over politieke thema's, praktische workshops, muziek en hopelijk zon.
Kijk voor meer informatie en een steeds groeiend programma op Lente in de WAR! Wil je meedoen met een presentatie, een workshop of een kraampje? Dan kun je je opgeven bij diana@dewar.nl.

Sprankelende Nieuwjaarsborrel - 13 januari - 16.00 - Binnentuin


WELTSCHMERZ - try out - Cabaretduo Anne & Lisa - 26 januari 20.00 SpullenLab

Anne van der Lelie en Lisa van Schagen vormen samen het cabaret duo ‘Anne & Lisa'. Dit duo studeerde in juni 2017 af aan de Koningstheateracademie.
In de voorstelling ‘WELTSCHMERZ’ doorgronden Anne & Lisa personages die niet bepaald vooraan stonden toen geluk en liefde werden uitgedeeld. Met snelle sketches en absurde situaties, waar iedereen zijn vraagtekens bij zet, geven ze op humoristische en muzikale wijze een ode aan de onvolmaaktheid van de wereld. Zo heeft Danny echt alles van Star Wars, maar niemand om ‘papa’ of ‘mama’ tegen te zeggen. Herman zal nimmer raden wat Anton bij zich heeft, en als ze samen gaan vissen vergeten ze standaard de hengels. ‘WELTSCHMERZ’ is overal, het is de pijn die ons mens maakt met humor als enige zetpil. Entree 10 Euro/reserveren via publiciteit@dewar.nl

Joris Luyendijk - vrijdag 2 februari 20.00 [Johanneskerk]

Het is lang geleden dat we in ons land zo tegenover elkaar stonden. In de media, Tweede Kamer en al helemaal op internet lijkt het alsof we verleerd zijn een gesprek te voeren over onze politieke verschillen en geloofsovertuigingen. En het nieuwe verschijnsel ‘fake-news’ maakt het nog ingewikkelder. Communiceren in je eigen ‘bubbel’ van gelijkgestemden is comfortabel. Daarbuiten is het oncomfortabel en krijg je makkelijk ruzie. Om deze impasse te doorbreken probeert Joris uit zijn eigen ‘bubbel’ te stappen. Hij ging in gesprek met moslims, bankmedewerkers, politici en lobbyisten en zwengelde de online gedachtewisseling aan. Is het nog mogelijk om zonder kleerscheuren voor een afwijkende mening uit te komen?
Deze lezing van Joris Luyendijk, georganiseerd door Loge Jacob van Campen, grijpen we aan om een start te maken met de oprichting van de lokale Amersfoortse afdeling van Skepsis, een organisatie voor kritisch denken en tegen pseudo-wetenschap. De oprichtingsbijeenkomst hiervan vindt in februari plaats, houd daarvoor onze nieuwsbrief en agenda in de gaten.
Entree 15 Euro, reserveren via dirk@dewar.nl. Let op: de lokatie is de Johanneskerk.

Workshop - Arduino -Fablab - 2 januari - 13:00

In deze workshop leer je wat je kunt doen met Arduino. Je leert electronica aan te sluiten op een Arduino en de Arduino te programmeren. Geef je op bij harmen@dewar.nl!

Workshop - Maak je eigen lamp - Fablab - 3 januari - 13.30


In deze workshop maak je je eigen lampenkap met behulp van de lasersnijder, 3D printer of vinylsnijder van het Fablab. Daarmee kun je heel bijzondere effecten krijgen door lichtdoorlatende en lichtdichte materialen door elkaar te gebruiken.Je hoeft geen ervaring te hebben met onze machines en materialen zijn aanwezig. We hebben ook een staande of hangende lamp voor je, maar je kunt ook een eigen lamp meenemen om mee te passen. De workshop kost 35 euro, inclusief je eigen designlamp. Je kunt je aanmelden bij diana@dewar.nl

Workshop Kaarsen maken uit kaarsrestjes - FabLab - 4 januari - 13:30 / 17.00

Van kaarsrestjes weer zelf nieuwe kaarsen maken! Doe mee met de workshop kaarsen maken, neem je eigen mal mee en ga aan de slag. Deelname kost 10 Euro opgeven via diana@dewar.nl


Workshop meetkastjes bouwen - zaterdag 16 december 14:00 [De WAR kantoor] Voor wie nog mee wil doen aan Meet je Stad is er weer een workshop meetkastjes bouwen. Bouw zelf de elctronica en de behuizing voor een meetkastje, hang hem aan je huis en word deel van het Meet je Stad netwerk! Voor volwasenen maar kinderen onder begeleiding van een volwassene zijn ook welkom. Meld je aan bij meedoen@meetjestad.net.


Workshop data-analyse - woensdag 20 december 19:30 [De WAR kantoor]

Meet je Stad organiseert voor de tweede keer een workshop data-analyse. Er is nu twee jaar gemeten door de hele stad, en er is twee jaar flora geobserveerd. Maar wat kunnen we daar nu uit concluderen? In deze workshop leer je data visualiseren in het programma R, en op kaarten weergeven in QGIS. De workshop is ook geschikt voor beginners. Geef je even op bij meedoen@meetjestad.net.

WAR WerkAvond -12 December 19:30

Na het daverende succes van de klusdag (met de grote container) die legoland een stuk heeft opgeknapt...

Komt er weer een WARwerkavond aand... want... De twaalfde van de maand is weer in aantocht. We starten weer om 19:30 dus graag tot dan .

Er is voor elk wel een passende activiteit en als dat nog niet het geval is kan je die ook zelf toevoegen op dit kladblok. 😊❤

Data analyseren met Meet je Stad - zondag 19 november - 10.00-16.00 - [Fablab]

Wat weten we over het klimaat in Amersfoort? En hoe komen we aan informatie? De afgelopen jaren hebben deelnemers aan Meet je Stad! in Amersfoort onderzoek gedaan naar het klimaat. Er zijn tientallen verhalen, honderden florawaarnemingen en duizenden weermetingen verzameld. Maar wat zeggen deze data nu over het klimaat in Amersfoort? Tijdens de Meet je Stad! klimaatdag kun je workshops volgen om antwoorden te krijgen op deze vraag. In de ochtend (van 10.00-13.00 uur) is er keuze uit 3 workshops:

  • Meetkastje bouwen: je soldeert je eigen meetkastje, dat je na afloop thuis op kunt hangen
  • Data analyse: je leert een data-analyseprogramma gebruiken en maakt daarmee analyses van de flora- en weerdata
  • Verhalen analyse: in deze workshop analyseren we de klimaatverhalen die tot nu toe zijn opgehaald en kijken we naar onderliggende trends.
meedoen@meetjestad.net

Klimaatacademie met Jeroen van der Sluijs - donderdag 23 november 20:00 [Fablab]

Eerste lezing in een serie over data, modellen en klimaat. Professor Jeroen van der Sluijs laat ons kennismaken met de werking van klimaatmodellen.

Sinds de mens de aarde op grote schaal heeft ontbost en op grote schaal fossiele brandstoffen verbrandt neemt de CO2 concentratie in de atmosfeer gestaag toe. Het is niet mogelijk het effect van verdere verhoging systematisch te onderzoeken door experimenten met de echte atmosfeer. We beschikken alleen over gegevens over de toestand van het klimaat in het heden en in het verleden en bovendien slechts op een beperkt aantal plaatsen en momenten. Momenteel is de CO2-concentratie pas ca. 40% hoger dan voor de industriële revolutie terwijl we vooral geïnteresseerd zijn in de effecten van verwachte toekomstige hogere concentraties. Om die mogelijke effecten te onderzoeken zijn computersimulatiemodellen van het systeem aarde-atmosfeer ontwikkeld. Maar wat zijn klimaatmodellen eigenlijk, hoe werken ze, en wat kun je er wel en niet mee?

Deze lezingen is zowel geschikt voor beginners als voor gevorderden.

ImpactBios - 6 november - 20.00 - De Binnentuin

Een documentaire over community supported agriculture in Nederland

‘Wij oogsten hier geluk’ is een documentaire over community supported agriculture (CSA) in Nederland. CSA is een vorm van gemeenschapslandbouw, waarbij consumenten en boeren samen verantwoordelijk zijn voor het verbouwen van voedsel: dat betekent delen in de opbrengsten, maar ook in de risico's. De film is een portret van zes boeren en hun CSA bedrijf: een verhaal over hun passie en idealen, de band met hun leden, de strijd om land, de twijfels en de tegenslagen, en hun dromen voor de toekomst. Het biedt een kijkje in de positie van boeren; een kant van ons voedsel die voor veel mensen onzichtbaar is. Wat vinden zij eigenlijk van ons huidige voedselsysteem? Waarom kiezen zij ervoor om van de gangbare landbouw af te wijken? Maar vooral laat het zien hoe mooi CSA is.
'Wij oogsten hier geluk' hoopt een bijdrage te leveren aan een meer duurzame en sociale landbouw. Kijk voor meer informatie over de film, de boeren en een overzicht van csa's in Nederland op www.wijoogstenhiergeluk.nl. Entree 5 Euro. Reserveren via publiciteit@dewar.nl



Repaircafe - 11 november SpullenLab 10.30 / 14.30 uur


Kom je kapotte spullen repareren bij het Repaircafe van De WAR. Op zaterdag 11 november staan de reparateurs weer klaar om je mee te helpen. Geldersestraat 6, Amersfoort


Geen kind aan de kant - boekpresentatie - zaterdag 11 november 15.00 [de Binnentuin]

‘Dit zijn de regels, dit is de wet. Je wordt op het vliegtuig terug gezet’ We denken met ons allen dat Nederland een veilig land is waar je in principe nergens bang voor hoeft te zijn. Toch leven er hier heel veel kinderen dagelijks in angst over of ze hier wel kunnen blijven. Deze kinderenleven in zogeheten ‘gezinslocaties’: zeer sobere opvangcentra met vrijheidbeperkende regels, bestemd voor gezinnen die naar Nederland gevlucht zijn en van wie een eerste asielaanvraag is afgewezen, maar die wel nog in procedure zijn. Voor kinderen, en ook voor ons, is het onbegrijpelijk dat ‘een meneer op een kantoor’ ineens bepaalt dat zij of hun vrienden hier niet meer mogen leven, terwijl ze hier al jaren wonen en naar school gaan. Omdat het lijden van deze mensen zich onzichtbaar en in stilte voltrekt, proberen we met dit boekje een bescheiden bijdrage te leveren aan het naar buiten brengen van hun stem. Wij zullen op zaterdag 11 november een persconferentie houden waarin het boekje gepresenteerd wordt. Hierbij zullen waarschijnlijk ook mensen uit de gezinslocatie Amersfoort aanwezig zijn.

WAR - werkdag 12 November 13:00-18:00

Tijdens deze werkdag gaan we legoland opruimen er is een container besteld...
Gordijnen naaien en afhankelijk van wie er komt wellicht nog meer klussen ter verbetering van de situatie voor een ieder.
Op dit kladblok kun je zelf aanvullen/aangeven wat je zou willen/kunnen doen.

http://kladblok.planb.coop/p/klussenterverbeteringvandesituatie#lineNumber=24

Voedsellab - kookexperiment - vrijdag 17 november - 17:30 - [Keuken De WAR]

diana@dewar.nl

28 Oktober Start Permacultuur Jaaropleiding!
De jaaropleiding Permacultuur 2017/2018 van Stichting Permacultuur Onderwijs, door Maranke Spoor c.s. vind plaats in De WAR! Zie : http://permacultuuronderwijs.nl/cursussen-2/

Etische principes van permacultuur

8 Oktober van 14 tot uiterlijk 16 uur Introductiemiddag Permacultuur

Door Maranke Spoor. In De WAR binnentuin. Voor een ieder die meer wil weten over permacultuur. De middag vindt plaats in het kader van de week van de Duurzaamheid.
www.Amersfoortduurzamestad.nl , www.dewar.nl Nu alvast meer weten? Zie dan Marankes e-book Permacultuur, Wat is dat? http://permacultuuronderwijs.nl/
StichtinglogoMetTekst ErnaastKorter_225x150px


14 oktober 13.00 / 16.00 - Meet Je Stad sensorkastje bouwen

Tijdens een workshop van 3 uur leer je solderen, bouw je zelf een waarnemingsstation voor het klimaat-meetnetwerk van Meet je stad en maak je kennis met het programmeren van zo'n station. Meet je stad is een citizen science project waarin tientallen Amersfoorters samenwerken om per wijk of straat de gevolgen van klimaatverandering in kaart te brengen. Het kastje meet luchtvochtigheid, temperatuur en de locatie en kan in de toekomst worden uitgebreid. Na de workshop kun je het station meenemen en ergens in de stad ophangen. Op de website van Meet je stad (meetjestad.net) verschijnt het vervolgens als een nieuw meetpunt op de kaart van Amersfoort. De data van alle meetstations kunnen er live worden bekeken en onderling vergeleken. Het doel is om op 150 plekken in de stad op zoek te gaan naar extreme hitte, droogte, neerslag, en te zien of we een stedelijk warmte-eilandeffect kunnen betrappen. Geef je op bij meedoen@meetjestad.net. De workshop is bedoeld voor volwassenen maar kinderen zijn ook welkom onder begeleiding van een volwassene.


14 oktober 20.00 - Esmay Usmany en Anke Timmer - Dromers

Esmay Usmany en Anke Timmer ontmoeten elkaar op het conservatorium. Dat er tussen deze twee vriendschap zou ontstaan, lag niet meteen voor de hand. Waar de één door het leven fladderde, nam de ander liever een weloverwogen besluit. Waar de één koos voor de man, koos de ander voor de vrouw. Een inloopkast vol kleren tegenover broekie, shirt en gympen. Maar wat nou als blijkt dat juist hun verschillen de muziek maakt? Hun verhalen daardoor rijk! Twee dromers dromen dezelfde regenbogen in gedachten. Zelfs als het niet voor de hand ligt maakt muziek vrienden voor het leven. Entree 10 Euro, reserveren via publiciteit@dewar.nl

16 september 20.00 - Theater Spullenlab - (Alweer) een avond podiumkunst

  • Bert Wagenaar van Kreveld - 'Geen tijd om dood te gaan'
  • Marleen Bekker -'Ik heb niks'
  • Espen en Luca - 'Hoe doen ze dat nou?'

Reserveren? Mail even publiciteit@dewar.nl (waardebepaling achteraf, per voorstelling, kies dus zelf wat je betalen wil!)



24 september 18.30 - Binnentuin- Smullenpannen Culinair eetcafé

Kom zondag 24 september naar de Binnentuin om te genieten van een fijne Eritreese maaltijd, bereid door Fikirte en Meskarem. Reserveren verplicht, graag mailen naar smullenpannen@dewar.nl Kosten zijn 10 Euro. Contact af te rekenen.

Koppelting Festival - 21 t/m 27 augustus - Gehele WAR terrein

This year's Koppelting will be a hackathon week followed by a 2.5 day unconference. Sign Up here

A hackathon is a period in which a group of people work together on a project. This can be anything from building a space ship to setting up a vegetable garden.

Line - Up;

* Paul Bessems - Blockchain organizing
* Harmen Zijp - Citizin investigative journalism* Katrien van Riet - Kite workshop * Oliver Lowenstein - Making Lewes * Boris Jeletich - Arduino for beginners * Joachim de Koning - Internet of Coins Lecture * How to build a Wikipedia page * Maranke Spoor - Introduction to permaculture* Diana Wildschut - Bacterial knitting * Meet Je Stad - Citizin Science project* Biolab dye your own t-shirt* Debate Smart City or smart shitty? - Foodlab - create the food of the future * Open Toko - How to Linux and such? * Harmen ZIjp and Arjan Klaver - Unstating the obvious * Paul van Bree and Dirk van Vreeswijk - Lecture I, other and group * Manu Busschots - Carbon conversations * Luuk Keijser and Katrien van Riet - Creating a boardgame * Fablab presentations * P2P justice (discussion) * Vleermuisgroep - Night of the bats * 3DEVO demonstration * Joachim de Koning - Lecture Ínternet of coins * Flip de Leeuw - Lecture 'Designing bamboo streetlights * Friday Night - movie night * Nicole Esteje - Citizin initiatives and the law * Hackathon Matthijs Nederveen - The inclusion game * Pieter van der Heijden - Report of Fab13 conference in Chile 2017 * Ger Hanssen - Accurate instruments Do-It-Yourself * Jiri Gregor - Excursion 3D Concrete printer

For the hackathon week we already have the following projects:

  • getting the GCMS of the Biolab to work
  • a hypha CMS programming sprint
  • creating an open videoconferencing box
  • creating the food of the future in the foodlab
  • how can the Fablab be used better?
  • creating a board game
  • transforming a small, portable windmill into a phone charger
  • your project? Let us know if you want to add your own project to this list, provided it is open source. You can send an email to Diana.

Vrijdag 8 september 20.30 - SpullenLab - Emma Lou / Akoestische tour

Ga mee in het hoofd van Emma Lou vol vreemde stemmetjes, onzekerheden, verlangens, frustraties en liefdesdrama’s. Ze heeft de touwtjes graag in handen maar dit werkt haar alleen maar tegen. Is geluk te vinden en komt het allemaal goed? Eén ding is zeker: ze is ‘Nooit Alleen’. In september 2016 bracht ze haar gelijknamige album uit. Van rustige luisterliedjes tot uptempo popsongs met een flinke dosis humor. Dit seizoen gaat ze met viool en ukelele de theaters in met een akoestisch programma, begeleid door Mark Schimmel (gitaar) en Paul Klinkhamer (contrabas). Regie: Anneloes Rodenhuis. Op 8 september ben je welkom bij Theater SpullenLab voor de TRY - OUT van 'nooit alleen'. Tickets 10 Euro, reserveren kan hier . Meer te weten komen over Emma Lou? Zie www.emmalou.nl



WARwerkavond - Woensdag 12 Juli - 19:30

Flexwerken in De WAR

Iedere

Twaalfde van de maand is er WARwerkavond, we werken dan samen aan diverse taken om De WAR voor een ieder van ons een fijne plek te laten zijn. Zowel in het fablab als op de andere plaatsen in De WAR wordt er geklust. Valt de twaalfde in het weekend dan klussen we overdag.
Aanmelden is niet nodig. Eeuwige dank verzekerd.


Voedsellab - vrijdag 14 juli - 20:00 [de Binnentuin]

De WAR start een Voedsellab, een plek voor experimenten met het voedsel van de toekomst. Hoe maken we het voedsel dat beter is voor de planeet en voor onszelf ook lekker? Geen droge sojaschijven en smakeloze koekjes meer! Voor kookexperimenten is de keuken van De WAR beschikbaar, voor fermenteren, experimenteren en analyseren is er natuurlijk het Biolab! Kom gewoon langs. Wil je eerst informatie? Mail dan naar diana@dewar.nl.


Workshop Sensor kastje bouwen - Meet je Stad - 15 juli - Binnentuin de War 13.00-17.00

Op 15 juli organiseert Meet je Stad de derde doe-het-zelf sensoren-bouwdag. Tijdens een workshop van 3 uur leer je solderen, bouw je zelf een waarnemingsstation voor het klimaat-meetnetwerk van Meet je stad en maak je kennis met het programmeren van zo'n station.

Meet je stad is een citizen science project waarin tientallen Amersfoorters samenwerken om per wijk of straat de gevolgen van klimaatverandering in kaart te brengen, gedurende een aantal jaren. Vorige zomer werd al een duurproef gestart met 5 meetpunten. Daarin zijn verschillende soorten sensoren getest en inmiddels is er een open source meetopstelling ontwikkeld die door iedereen nagebouwd kan worden. Het kastje meet luchtvochtigheid, temperatuur en de locatie en kan in de toekomst worden uitgebreid. Na de workshop kun je het station meenemen en ergens in de stad ophangen. Op de website van Meet je stad (meetjestad.net) verschijnt het vervolgens als een nieuw meetpunt op de kaart van Amersfoort. De data van alle meetstations kunnen er live worden bekeken en onderling vergeleken. Het doel is om op 150 plekken in de stad op zoek te gaan naar extreme hitte, droogte, neerslag, en te zien of we een stedelijk warmte-eilandeffect kunnen betrappen.

Geef je op bij meedoen@meetjestad.net. De workshop is bedoeld voor volwassenen maar kinderen zijn ook welkom onder begeleiding van een volwassene

ImpactBios - Maandag 3 juli - 20.00 SpullenLab - No Impactman


Iedere eerste maandag van de maand, ImpactBios bij de WAR. Een film met een boodschap. In samenwerking met Milieudefensie en Opgemarkt. Klimaatneutraal leven in Manhattan, kan dat? En welke invloed heeft dat op je dagelijkse leven? In 'No Impactman' volg je Beavan op de voet....een humoristische film die aanzet tot nadenken. Waardebepaling achteraf. Reserveren niet nodig.

Sociaal Lab - Dinsdag 4 juli - 20.15 - Binnentuin Ik&AnderSociaal Lab Ik en Ander

Vanuit een gedeelde nieuwsgierigheid zijn Paul van Bree en Dirk van Vreeswijk, begonnen met een onderzoekslab naar het ik, de ander en de groep. We noemen ons Ik &Ander en we zijn op zoek naar jou.

Dinsdagavond 4 juli organiseren wij onze eerste bijeenkomst in de groene Binnentuin van de War. We zullen dan onze ideeën over het onderzoekslab met je delen en je uit te nodigen met ons mee te doen.

Het thema waarmee we willen starten is de wijze van communicatie tussen het ik, de ander in een groep. Daarom hebben we besloten de achtergronden van het Sokratische gesprek te gaan onderzoeken.

Om ons onderzoek vorm te geven hebben we het in vier delen opgesplitst:
1. er iets over lezen
2. het gelezene samen bespreken
3. er iets van zien en dat beschrijven
4. er iets van beleven en dat op creatieve wijze samen verwerken.
Voor het eerste deel hebben we al een boek voor ogen, namelijk het Socratisch Gesprek van Delnoij en van Dalen. Andere boekentips zijn zeker welkom. We willen het boek uiteindelijk tijdens Koppelting in de laatste week van augustus bespreken. Dan bespreken we ook hoe we samen ons onderzoek voort gaan zetten.
Heb je zin om as dinsdag 4 juli naar de binnentuin van de War te komen? Wees welkom, er staat koffie en thee klaar vanaf 20.15; we starten dan om 20.30 en het duurt ongeveer tot 21.15.

Geef je op door een mail te sturen naar paul@dewar.nl Vind je het leuk om mee te doen maar lukt het niet om er dinsdag 4 juli bij te zijn, stuur dan ook even een mail.

Repaircafe - 8 juli 10.30 - 14.30 [Spullenlab]

Werk mee aan de toekomst van Meet je Stad!- donderdag 29 juni - 20:00 [Binnentuin]

In de afgelopen twee jaar is in Amersfoort een project gegroeid dat u waarschijnlijk niet ontgaan is. Meet je Stad, een burger-onderzoeksproject in samenwerking met Coöperatieve Universiteit Amersfoort, Gemeente Amersfoort en Waterschap Vallei en Veluwe, is langzaam uitgegroeid tot een volwassen onderzoek waarin inwoners van Amersfoort klimaatverandering op lokale schaal meten. Meet je Stad is opgezet als een project dat de eerste drie jaar ondersteund werd door gemeente en waterschap, met als doel dat in die drie jaar een zelfstandig project ontstaat. Nu, na ruim twee jaar, is Meet je Stad klaar om kennis te maken met nieuwe partners. We zijn op zoek naar bedrijven of organisaties die geïnteresseerd zijn in de methode en resultaten van Meet je Stad en die voor zichzelf een rol zien in de toekomst van dit project. Op 29 juni organiseren we een kennismakingsavond met Meet je Stad. We nodigen u graag uit om te komen kijken, doen en denken. U kunt zich aanmelden via info@meetjestad.net.

Innovatie-inloopspreekuur - 13 juni 2017 - 16:00-18:00 uur [Fablab]

Fablab Amersfoort organiseert in samenwerking met Peer! Innovation, een innovatie-inloopspreekuur. In dit inloopspreekuur kan iedereen terecht die wil sparren over zijn innovatie.

TGTiefenSchee speelt Most Trees are Blue - 8, 9 en 10 juni - 20:00 [Spullenlab]

Met Most trees are blue onderzoekt TG Tiefschnee (Merel van Huisstede en Rinske Bouwman) de vreemdeling. Reserveren via publiciteit@dewar.nl (tickets €12,50).

Impactbios - Growing cities - maandag 5 juni - 20:00 [Spullenlab]

Toegang op waardebepaling achteraf.

Lunch met de Zoete Biet - Veganistische lunch in de Binnentuin - elke zondag - 11:00 - 15:00 [Binnentuin]

Kijk voor het menu op www.dewar.nl/nl/binnentuin.

Bordspelmiddag Ons Geld - Kom het spel Money Maker spelen - 20 mei - 10.00 tot 17.00 [SpullenLab]


Een avondpodiumkunst bij De War - 13 mei vanaf 20.00 [SpullenLab]


Een gevarieerd programma op zaterdag 13 mei bij Theater SpullenLab! De zaal is open om 19.45 uur (Geldersestraat 6)

20.00 uur - Theatergroep Mr Saiqo ' Mano a Mano '

20.30 uur - Try Out cabaretier Ruud de Nooij

21.00 uur - Muzikaal cabaret van de charismatische bitches

21.45 uur -Bodine Jeske met 'Zweef' (onder voorbehoud, i.v.m. eventuele finale Kleinkunst festival)

Waardebepaling achteraf. Reserveren niet noodzakelijk. Meer info via publiciteit@dewar.nl


Moederdaglunchen in de Binnentuin - 11.00-16.00 zondag 14 mei

Fiona en Niels van De Zoete Biet verzorgen een fijne lunch, die ook geschikt is voor veganisten. Reserveren is niet nodig, kom gewoon langs! De Binnentuin van De War vind je links van het parkeerterrein, bij de geel/zwarte deur. Heb je vragen over de Binnentuin of de mogelijkheden? Mail dan met publiciteit@dewar.nl


Studium Generale - Tolerantie - 14 mei 16.00 Marjoka van Doorn [SpullenLab]

Wat is eigenlijk tolerantie? En hoe tolerant zijn wij zelf, als het erop aankomt? We zijn allemaal geneigd te denken dat vooral ‘de ander’ intolerant is. Deze denkfout, en nog drie denkfouten die echte tolerantie in de weg staan, komen in deze interactieve lezing aan de orde. Marjoka van Doorn (1974) is sociaal psycholoog. Ze is onderzoeker bij de Hogeschool van Amsterdam en werkt als zelfstandig trainer en organisatie adviseur. In 2016 promoveerde ze aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, op haar onderzoek naar tolerantie “Accepting the disliked. The practice and promotion of tolerance”. Waardebepaling achteraf. Info via publiciteit@dewar.nl


Workshop Sensor kastje bouwen - Meet je Stad - 13 mei - Kantoor de War 13.00-17.00

Op 13 mei organiseert Meet je Stad de derde doe-het-zelf sensoren-bouwdag. Tijdens een workshop van 3 uur leer je solderen, bouw je zelf een waarnemingsstation voor het klimaat-meetnetwerk van Meet je stad en maak je kennis met het programmeren van zo'n station.

Meet je stad is een citizen science project waarin tientallen Amersfoorters samenwerken om per wijk of straat de gevolgen van klimaatverandering in kaart te brengen, gedurende een aantal jaren. Vorige zomer werd al een duurproef gestart met 5 meetpunten. Daarin zijn verschillende soorten sensoren getest en inmiddels is er een open source meetopstelling ontwikkeld die door iedereen nagebouwd kan worden. Het kastje meet luchtvochtigheid, temperatuur en de locatie en kan in de toekomst worden uitgebreid. Na de workshop kun je het station meenemen en ergens in de stad ophangen. Op de website van Meet je stad (meetjestad.net) verschijnt het vervolgens als een nieuw meetpunt op de kaart van Amersfoort. De data van alle meetstations kunnen er live worden bekeken en onderling vergeleken. Het doel is om op 50 plekken in de stad op zoek te gaan naar extreme hitte, droogte, neerslag, en te zien of we een stedelijk warmte-eilandeffect kunnen betrappen.

Geef je op bij meedoen@meetjestad.net. De workshop is bedoeld voor volwassenen maar kinderen zijn ook welkom onder begeleiding van een volwassene

Repaircafe - 13 mei 10.30 - 14.30 [Spullenlab]

Kapotte spullen? Niet weggooien! Kom naar het Repaircafe en ga samen met de reparateurs aan de slag en repareer jouw apparaat/kledingstuk/speelgoed.

Midzomernachtsdroom - 7 mei 11.00 Kindervoorstelling Pepijn Jehee (6+) - [Spullenlab]


Midzomernachtsdroom (6+) is een betoverend humoristische voorstelling gebaseerd op het gelijknamige stuk van William Shakespeare. Een voorstelling over verlangen, ruzie en liefde in een wereld uit onze dromen.

Over het stuk

Willems ouders maken altijd maar ruzie en nu is het weer zover. Hij zoekt troost in bed met zijn grote knuffel, die hem in slaap sust. Als hij ontwaakt, heeft zijn knuffel hem meegenomen naar een groot bos waar van alles speelt. Een man en een vrouw, die luisteren naar Oberon en Titania, zijn de hele tijd aan het bekvechten. Zijn knuffel, die iedereen ineens Puck noemt, moet op zoek naar een oplossing. Er bestaat een bloem die harten doet smelten, maar hoe werkt die bloem eigenlijk? En voor wie? Willem gaat op onderzoek uit in deze vreemde wereld om alle problemen in één keer te verhelpen. Reserveren via publiciteit@dewar.nl / waardebepaling achteraf (kies zelf wat je betalen wil voor deze voorstelling)Zaterdag 8 april 2017: Speel mee met het spel Money Maker en ervaar hoe is om als bank zelf geld te scheppen. Het programma is als volgt:

13:00 uur Inloop, koffie/thee, kennismaking, speluitleg voor nieuwkomers.
13:30 uur Spelen van Money Maker in groepen van maximaal 6 spelers.
ongeveer 17:30 uur Einde spelen Money Maker.
18:00 uur Eten gezamenlijke maaltijd.
19:00 uur Napraten: Wat leren van het spel Money Maker + hoe kunnen we daar in de wereld iets mee doen?
uiterlijk 21:00 uur Huiswaarts.

De maaltijd en het napraten is optioneel, als je alleen wil komen spelen is dat uiteraard ook prima!

Ik wil graag weten wie er komt (i.v.m met het aantal spellen wat we nodig hebben en de hoeveelheid chips/drinken) en of je ook blijft eten. Je kunt je uiterlijk tot 6 april bij mij (poolmarcel@hotmail.com) opgeven!

Workshop Burgerrechten - 1 april 2017 20.00 uur

Wat mag de politie van je vragen? Wat is het verschil tussen staande gehouden worden of aangehouden worden? Wat zijn jouw burgerrechten? Leer het tijdens de worshop van advocate Jehanne Hulsman. Maximaal aantal deelnemers 20, opgeven via publiciteit@dewar.nl

Quintus de Paarse Goochelaar - 2 april 10.30 VOL en 13.00 VOL[Spullenlab]

Na de succesvolle show in januari, komt Quintus de Paarse goochelaar weer naar de WAR en deze keer op 2 april. Zorg dat je er bij bent! Dit is een familievoorstelling en reserveren kan door te mailen naar publiciteit@dewar.nl. BEIDE VOORSTELLINGEN ZIJN INMIDDELS UITVERKOCHT Geldersestraat 6, Amersfoort

Lente in de WAR en zadenruilbeurs - 2 april

Oude, lokale, zaadvaste en bijzondere zaden, knollen en stekjes kunnen tijdens dit evenement worden geruild, weggegeven en verkocht. Iedereen kan zijn eigen biologische zaadjes en stekjes meenemen naar de ruiltafel. Naast een diverse markt bieden we een aantal lezingen aan. Lente in de WAR is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij het uitwisselen van zaden, pootgoed, stekjes en informatie over o.a lopende groene projecten wordt gecombineerd met discussie over politieke thema's en praktische workshops. Meer info via publiciteit@dewar.nl

Kijk op lenteindewar voor het programma!

ImpactBios - 3 april 20.00 Farm for the future


Iedere eerste maandag van de maand, een film met een boodschap.

Rebecca Hosking, boerendochter die documentaire-filmer werd, gaat in op het energiegebruik in de landbouw, dat in de komende jaren kritiek zal worden, zonder in paniek te vervallen. Aan de hand van voorbeelden in Engeland verkent ze de mogelijke perspectieven, zoals een milieuvriendelijke land en tuinbouw die ons leven zou kunnen veranderen. Ze kiest ervoor om terug te keren naar de boerderij waar ze opgegroeid is en gaat die van haar vader overnemen. Maar HOE gaat ze boeren? Er komen wetenschappers van naam aan het woord: Patrick Whitefield, Rob Hopkins, Rosie Boycott, Richard Heinberg, Tim Lang e.a.. Niet alleen permacultuur-enthousiastelingen komen hier aan hun trekken: elk weldenkend mens kan zijn/haar voordeel doen met deze documentaire. Inloop vanaf 20.00, start film 20.30

Veganismedag bij de WAR - 19 maart 2017 - vanaf 12.00 uur

Kom op 19 maart langs bij de WAR in Amersfoort en bezoek de Veganismedag! O.a. aanwezig;

* Vegan Mission (www.veganmission.nl)

* Vegan Spul (www.veganspul.nl)

* Odin Voedselcooperatie

* De Kleine Kookfabriek

* Vegan Education Group

* Bakfietsje W met een groene lunch

* Veganisme Magazine

* Informatiestand PETA en Wakker Dier

* Yakso

Zin in een workshop? Om 14.00 zal Ineke van de Transitieschool een workshop geven over vervangers van dierlijke producten, deelname kost 10 Euro.

Ook is filosoof en veganist Floris van den Berg aanwezig (ook wel bekend als ' de vrolijke veganist' ), hij geeft om 16.00 een lezing over Veganisme en neemt zijn boek natuurlijk mee.

We sluiten deze veganisme dag af met een veganistische versie van culinair eetcafé SmullenPannen (opgeven verplicht!). (Kosten 15,00). Natuurlijk kan je ook deze keer weer genieten van fijne live muziek. De band Smal Water zal het muzikale deel van de avond verzorgen.Studium Generale Amersfoort: Floris van den Berg - Veganisme: 19 maart 2017 - 16:00 uur [Spullenlab]

Floris van den Berg ken je o.a. van het boek 'de vrolijke veganist' en is filosoof en veganist. Tijdens de Veganisme dag op 19 maart in Amersfoort, zal hij een lezing geven over 'veganisme' . Waardebepaling achteraf

Kinderworkshop kleding maken - 18 maart 2017 - 13.00 uur [Fablab]

Samen met Robin, die graag kleding maakt en versiert, geven we een workshop voor andere kinderen die het ook leuk vinden om te leren werken met de naaimachine, de foliesnijder in het Fablab, of gewoon met naald en draad of textiellijm. Versiersels, naaimachines, naald en draad en hulp zijn aanwezig. Neem vooral je saaie kleren mee, dan maken we er samen iets leuks van! De workshop is voor kinderen, maar volwassenen onder begeleiding van een kind zijn ook welkom! Deelname is op waardebepaling achteraf. Wil je meedoen? stuur dan een mailtje naarMarjo Dames - kindervoorstelling Juwelen Oma - 19 maart 2017 - 10:30 uur [Spullenlab]

Dit verhaal is een bewerking van het populaire kinderboek: 'Oma Boef' van David Walliams. Marjo Dames het verhaal tot een verteltheatervoorstelling gesmeed. Boordevol spanning, humor en met ontroerende momenten.Geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar. Vooraf opgeven in verband met beperkt aantal zitplaatsen via deze link. Of mail even publiciteit@dewar.nl en vol = vol / Waardebepaling achteraf

Repaircafe: 11 maart - 10.30 tot 14.30 Spullenlab

Kapotte spullen? Neem ze mee naar het Repaircafe en repareer ze met wat hulp! Geldersestraat 6, Amersfoort

Poppentheater Peterselie - kindervoorstelling Muis zoekt huis - 12 maart 2017 - 11:00 uur [Spullenlab]

Geschikt voor kinderen tussen de 2 en 6 jaar. Vooraf opgeven in verband met beperkt aantal zitplaatsen graag via publiciteit@dewar.nl

Muis heeft een appel gevonden en wil die mee naar zijn holletje nemen, maar de appel is te groot. Daarom gaat hij op zoek naar een groter huis. Interactieve natuurvoorstelling met tafelpoppen. Er wordt lekker veel bij gezongen. Voor deze voorstelling werken we met; waardebepaling achteraf. Geldersestraat 6, Amersfoort



Studium Generale Amersfoort: Govert Schilling - EINSTEINS GELIJK: De ontdekking van zwaartekrachtgolven - 12 maart 2017 - 16:00 uur [Spullenlab]

Vorig jaar maakten wetenschappers de ontdekking bekend van zwaartekrachtgolven. Honderd jaar geleden al voorspeld door Albert Einstein, maar nu pas voor het eerst echt gemeten. Minieme rimpelingen in de ruimtetijd, veroorzaakt door de meest extreme verschijnselen in de kosmos: supernova-explosies, botsende zwarte gaten en de oerknal zelf. Zonder twijfel een van de grootste wetenschappelijke doorbraken van de eenentwintigste eeuw, en het sluitstuk in de bevestiging van Einsteins relativiteitstheorie. Maar wat zijn zwaartekrachtgolven precies? Hoe kan de lege ruimte trillen? Hoe lang wordt er al naar gezocht? En hoe is het mogelijk om die onvoorstelbaar kleine rimpelingen te meten? Met wat voor precisie-apparatuur is de ontdekking gedaan? En wat zijn de verwachtingen voor de toekomst? De Amersfoortse wetenschapsjournalist Govert Schilling geeft in zijn lezing op al deze vragen antwoord. Hij neemt u mee op een fascinerende ontdekkingstocht door het heelal en praat u bij over de meest recente ontwikkelingen in de astronomie. Reserveren niet mogelijk, vol = vol.
Waardebepaling achteraf. publiciteit@dewar.nl voor extra info. Geldersestraat 6, Amersfoort

Shakespeares mooiste monologen - Timon Blok 4 maart 20:00 - [Spullenlab]

Deze voorstelling heeft als doel het publiek kennis te laten maken met het werk van William Shakespeare. Aan de hand van een groot aantal monologen -uit diverse toneelstukken- laat Timon Blok zien hoeveel kanten het werk van deze geniale toneelschrijver heeft.

Alles komt langs: Komedie, tragedie, mannen- en vrouwenrollen, liefde, haat, doodsangst en uitzinnige euforie passeren in hoog tempo de revue. Tussen de monologen door vertelt Timon kort iets over de context en achtergrond van de verschillende stukken.

Waardebepaling achteraf en reserveren is fijn maar niet noodzakelijk

Verhalenverteller Babboes - Sprookjes in de WAR 5 maart 2017 - 10.30 uur Spullenlab kindervoorstelling

Sprookjes in De WAR is een kindervoorstelling speciaal bedacht door Melanie P

Transitieschool: Huis isoleren 5 maart 2017 - 14:00 uur [Binnentuin]

Hoe isoleer ik mijn huis op een duurzame en energie slimme manier? Tijdens deze workshop leer je dit! Meld je even aan via info@transitieschool.nl Waardebepaling achteraf

Smullenpannen - 5 maart 2017 - 18.30 uur [Spullenlab]


Cursus mallen maken door Paul van Bree - vanaf 25 februari.

Bij Fablab Amersfoort kunnen we alles maken, maar op een klein voorwerpje uit de 3Dprinter zit je toch zo een paar uur te wachten. Niet geschikt voor serieproductie dus. Paul van Bree is gespecialiseerd in het maken van mallen. In deze 3-delige theorie-en-praktijkcursus leer je een mal maken van siliconen, gaan we naar de Hazelaar in Soest om materialen te zoeken en giet je je eerste positief. Kosten 60 euro incl.materiaal. De cursus bestaat uit 3 cursusdagen. Info en aanmelden via paul@dewar.nl

Fabskills cursus - om de woensdag vanaf 22 februari - 20:00 [Fablab]

De WAR start dit voorjaar weer met een Fabskills cursus. In deze vijfdelige cursus leer je werken met alle machines in het Fablab, van de eerste stappen met de ontwerpprogramma's tot en met het werken met de apparaten.
De cursus start op woensdag 22 februari en zal om de woensdag plaatsvinden. Voor meer informatie over de inhoud, kosten en planning, zie de kalender van het Fablab. Opgeven via info@fablabamersfoort.nl.

TRY-OUT - 'Aangepast' door Sjoerd Meijer - 25 februari 2017 - 20.00 uur [Spullenlab]

Nog voor de officiële première in Theater Bellevue, komt Sjoerd Meijer met een TRY-OUT naar Theater Spullenlab Amersfoort.

Het stuk;
Het zeer coherent vertelde en geenszins rare of ongewone relaas van een man met een onbreekbaar gevoel voor rechtvaardigheid. Die gezworen heeft dat hij zich nooit schuil zal houden in de zwijgende massa als hij onrecht ziet, hoe klein of onbenullig dat onrecht op het eerste gezicht ook mag lijken. Die ingrijpt. Ook als niemand dat begrijpt.

Een zwart-komische voorstelling over het verlangen naar rechtvaardigheid en een zuiver geweten. Theater Spullenlab is het podium van Sjoerd Meijer, op 25 februari. Om 19.45 is de zaal open. Reserveren in verband met beperkte plaatsen graag via , deze voorstelling werkt met waardebepaling achteraf.


Transitieschool: Moestuinieren- 26 februari 2017 - 14:00 uur [FabLab]

Leer moestuinieren, en kom naar de workshop op 26 februari. Aanmelden graag via en waardebepaling achteraf.

(Kinder)workshop hanger maken - 26 februari 14:00 - [Spullenlab]

Deze workshop is geschikt voor kinderen (onder begeleiding) en volwassenen. Je gaat aan de slag met speksteen en maakt daar een mooie hanger van. Antoinette Elsinga van Seleniet kunst, zal de workshop begeleiden. Kosten zijn 7,50 (inclusief materiaal). Opgeven vooraf via

Studium Generale Amersfoort: prof. dr. James Kennedy - 12 februari 2017 - 16:00 uur [Spullenlab]

Studium Generale Amersfoort is het podium voor wetenschap waar alle Amersfoorters kunnen kennismaken met het onderzoek van wetenschappers. Elke tweede zondag van de maand komt er een wetenschapper vertellen over zijn of haar onderzoek. Het programma is heel divers: van actuele onderwerpen in de wetenschap, tot meer specifieke onderzoeken. Op deze manier komt er een veelzijdig scala van de wetenschap aan bod. Omdat Studium Generale een ongesubsidieerd initiatief is, is men afhankelijk van bijdrage van sympathisanten. Waardebepaling achteraf.

Nederland had ooit de reputatie van een oersaai land, waar de politiek bij uitstek 'grijs' was. In zijn bekende film Alleman uit 1963, merk Bert Haanstra op dat de bevolking elke vier jaar de kans krijgt enthousiast te raken over de politiek, maar dat vervolgens nooit wordt. Wat is er nou precies gebeurd sinds die tijd? Was Nederland uberhaupt ooit een grijs land en zo ja wanneer? Wat zijn de bijzonderheden van die tijd die het zo moeilijk maken om tot een afgewogen oordeel te komen? Hoe staat Nederland daarin ten opzichte van andere landen? En wat zijn de eventuele wegen voorwaarts om weer grijs te durven zijn?

Innovatie spreekuur bij Fablab Amersfoort - 14 februari 2017 - 15:00 tot 17:00 uur [FabLab]

Fablab Amersfoort organiseert in samenwerking met Peer! Innovation, een innovatie inloopspreekuur. Een dergelijk spreekuur wordt al een jaar succesvol gehouden op de Peer! Seats2Meet locatie voor vooral diensten ondernemers en is nu als eerste samenwerkingsexperiment ook beschikbaar voor makers.

De WAR: toekomst - 1 februari 2017 - 20:00 [de Binnentuin]

Er is de afgelopen tijd veel gebeurd omtrent de toekomst van De WAR. Op deze avond wordt de huidige stand van zaken toegelicht en de opties voor de toekomst besproken. Wil je weten hoe het er voor staat of een bijdrage leveren? Kom dan op deze avond langs.

Smullenpannen: 5 februari - Traditioneel Egyptisch 18:30 [Spullenlab]

Op zondag 5 februari ben je weer van harte welkom bij SmullenPannen, het culinair eetcafé van De WAR met wisselende koks. Deze keer is er een traditionele Egyptische maaltijd en is er muziek van Trio Sofietje. Eet je mee? Geef je wel even op via smullenpannen@dewar.nl Kosten €10,-

Transitieschool: Shampoobar maken - 22 januari 2017 - 14:00 uur [Fablab]

Zelf een blok shampoo maken is helemaal niet moeilijk. En je doet het naar je eigen smaak en haartype! Geen vervuilende flessen meer, geen microplastics en geen palmolie nodig.

Deze workshop is voor volwassenen maar kinderen zijn welkom onder begeleiding. Deelname is op waardebepaling achteraf.

Maak je eigen geld! - 22 januari 2017 - 14:00 uur [Spullenlab]

Kom het vers-van-de-pers-bordspel Money Maker van Stichting Ons Geld spelen en ondervind hoe in de huidige economie geldschepping door banken plaatsvindt en welke gevolgen dat heeft. Wij zorgen voor koffie, thee en chips. Opgave en verdere info: Marcel Pool (Marcel / 06-84764006). Spelmaker Ferdinand Zanda zal een presentatie en een speelsessie geven. Aanmelden kan tot uiterlijk woensdag 18 januari om half zes.

Labpresentaties: 11 januari 20:00 [Fablab]

Altijd al willen weten wat er zoal gemaakt wordt in het Fablab en het Biolab? Kom kijken naar deze avond vol korte presentaties van fab- of biolabprojecten. Laat je inspireren door lichtgevende algen, zelfgroeiende materialen, door bacterien geverfde zijde en veel meer. Er is geen vaste toegangsprijs, maar er wordt waardebepaling achteraf gebruikt.

Kindervoorstelling: Quintus - Silent Magic - 15 januari 2017 - 11:00 uur (vol) [Spullenlab]

Vergeet alles wat je denkt te weten over goochelen.

Quintus neemt je mee naar de tijd van de stomme film. De tijd waarin over-acting en het slim inzetten van muziek de basis vormden voor top entertainment dat massa’s mensen vermaakte.

In de stijl van die ‘roaring twenties’ maar gebruik makend van moderne technieken is ‘Silent Magic’ een magisch komische voorstelling die het publiek op het puntje van de stoel doet zitten. Deze voorstelling is inmidels vol.

Kinderrepaircafe - woensdag 4 januari - 11:00-15:00 [Spullenlab]


De Cabaretpoel, Vier keer leuk!- 7 januari 2017 - 20:30 uur [Spullenlab]

In De Cabaretpoel spelen vier nieuwe aanstormende cabarettalenten elk een voorstelling van ongeveer 25 minuten. U ziet finalisten en prijswinnaars van diverse cabaretfestivals. De Cabaretpoel, een nieuw initiatief voor aanstormend cabarettalent om zich aan het publiek te presenteren. Het is een soort reizend cabaretfestival, maar dan zonder competitie-element.

Tickets kunnen hier besteld worden.

Transitieschool: Kaarsen maken - 8 januari 2017 - 13:00 uur [Fablab]

Zelf kaarsen gieten van restjes kaars. Niet moeilijk, wel heel leuk en goed tegen afval! Restjes zijn aanwezig, maar neem zelf ook at mee als je hebt. Hetzelfde geldt voor leuke malletjes, je kunt kaarsen gieten in de vreemdste dingen!

Deze workshop is voor volwassenen maar kinderen zijn welkom onder begeleiding. Deelname is op waardebepaling achteraf.

Studium Generale Amersfoort: Floris van den Berg: Kritisch denken is moeilijker dan je denkt. Een introductie in drogredenen - 8 januari 2017 - 16:00 uur [Spullenlab]

Vanaf januari beginnen we weer met een nieuwe reeks Studium Generale lezingen. De eerste wordt gegeven door Floris van den Berg. Als er iets is wat we in deze tijd nodig hebben dan is het wel kritisch denken. Vaak zien we onszelf als kritische denkers, maar zijn we dat wel? Deze lezing is een inleiding in de meest voorkomende denkfouten en drogredenen. Als je ze eenmaal kent, zie je ze overal! Floris van den Berg is docent milieufilosofie aan de Universiteit Utrecht en auteur van o.a. ˜Beter weten. Filosofie van het ecohumanisme.

Transitieschool workshop kookmuts maken -18 december - 14.00-16.00 [Binnentuin]

Tijdens deze workshop van de Transitieschool leer je een hooikist en kookmuts maken. Ouderwetse technieken die je energieverbruik tijdens het koken verminderen. Opgeven kan via info@transitieschool.nl. Kijk voor de volledige agenda van 2016 en 2017 op www.transitieschool.nl. Tijdens deze workshop werken we met waardebepaling achteraf


SmullenPannen - 18 december - 18.30-20.30 [Spullenlab]

Deze keer is het Christiaan Schuinder van Atelier het Werktuig die een overheerlijke Italiaanse maaltijd zal klaarmaken voor alle gasten. Reserveren kost 10 Euro en vol = vol (maximaal 30 personen)
Betalen kan uitsluitend contant. Mail je reservering naar smullenpannen@dewar.nl en geef door met hoeveel personen je aanwezig bent.

Midwinternachtwandeling - 21 december - 23:00-01:00 uur

Magische wandeling door de stikdonkere nacht. Ga je mee?
Trek warme kleding aan en goede schoenen, en wandel mee met de Midwinterwandeling van De War.
Geef je snel op want het zit bijna vol!

Documentaire: Amersfoort Festivalstad - 23 december - 20:30 uur [Spullenlab]

Een documentaire over bijna een halve eeuw festivals in AmersfoortDe Keistadfeesten, Theater Terras, Tractor Tournee, La Strada, Etcetera, Spoffin, Jazz, Dias Latinos, Into the Woods...... De documentaire ‘Amersfoort Festivalstad’ wordt een relaas over een groep mensen die de tegenslagen, de kansen en de ruimte voor ontdekken en ontplooien hebben gebruikt om boven zichzelf uit te stijgen. Het is duidelijk: elke tijd kent zijn eigen voorvechters. In de film doen onder meer Fons Asselbergs, Alfred Konijnenbelt, Kultlab, Ron Jagers en Terts Brinkhoff hun verhalen uit de doeken. Een fascinerende uiteenzetting over de sociaal historische geschiedenis van een kleine forenzenstad, ingeklemd tussen Veluwe en Randstad. Een stad die uitgroeit tot een bloeiende en boeiende middelgrote stad.Het gedeelde enthousiasme, dikwijls ingegeven door de tijdgeest, maar vooral door de passie van de vrijwilligers, die grotendeels bestaan uit jonge mensen. Nieuwe generaties kunnen zich herkennen in deze voorvechters en laten zich daardoor inspireren om te komen tot nieuwe uitdagingen. Resultaat is dat er nieuwe projecten door jongeren worden gerealiseerd en dat bedrijven die ‘buiten de box’ durven te denken geïnspireerd worden om hierin te participeren.

Biolab workshop biologisch tekenen: algen - 29 december - 20:00 uur [Biolab]

info@biolabamersfoort.nl

UA data-academie: LoRaWAN & The Things Network, woensdag 16 november 19:30 [KasCafé]

In het kader van de Universiteit Amersfoort data-academie worden een aantal onderwerpen uitgelicht omtrent het verzamelen, versturen, verwerken en presenteren van (meet)gegevens.
Deze bijeenkomst gaat over LoRaWAN. Long Range Wide Area Network is een specificatie voor een telecommunicatienetwerk geschikt voor langeafstandscommunicatie met laag energieverbruik. De technologie wordt gebruikt voor het internet der dingen. The Things Network is een community-gedragen netwerk gebouwd op deze draadloze techniek.
Dit is een informele workshops waarin geïnteresseerden onderling kennis en ervaring uitwisselen, en beginners een introductie krijgen in de materie. Iedereen met interesse in het onderwerp is welkom, ook als je al ervaring hebt en wil verdiepen of je kennis wil delen.
Neem je laptop mee!

Transitieschool - Filmavond ´Before the flood´ [Spullenlab] 20 november 14.00/16.00

Samen kijken we de film ´Before the flood´ en daarna is er gelegenheid de film te bespreken met elkaar.

Babboes - Verhalenverteller; Sprookjes bij De War, 19 november [Spullenlab]

Weet jij hoe het afloopt met Sneeuwwitje, de Kikkerprins en andere bekende sprookjesfiguren? Misschien is het wel heel anders dan jij denkt! Kom luisteren en laat je verrassen door ‘Sprookjes in de war’ van Verhalenverteller Babboes op 19 november a.s.
Voor kinderen in de leeftijd 4-8 en om 14.45 gaan de deuren van Het Spullenlab (terrein De War, Geldersestraat 6) open.

SmullenPannen is terug van weggeweest en in een nieuw jasje gestoken!
Om de week op zondag worden er diverse koks uitgenodigd om geheel in eigen stijl een heerlijk avondmaal op tafel te zetten. Ook wordt er tijdens SmullenPannen een bijzondere muzikant uitgenodigd die zorgt voor een heerlijke sfeer. Dit alles vindt plaats in het knusse KasCafé van De WAR.
Onder leiding van Vito Almeida wordt er deze keer een overheerlijke maaltijd klaargemaakt. Tegen het einde van de maaltijd kun je onder het genot van een drankje luisteren naar live muziek.
De maaltijd is vegetarisch en wordt geserveerd om 18.30 uur.
Reserveren kost €10 p.p. en is verplicht (contant betalen) .
Reserveren kan tot uiterlijk 11 november via: smullenpannen@dewar.nl
Maximaal aantal deelnemers is 40, dus reserveer tijdig!
Lijkt het je leuk om ook eens tijdens SmullenPannen te koken? Laat even een berichtje achter via smullenpannen@dewar.nlVOL! Eten bij de SmullenPannen: Zondag 13 november 18:30 uur [KasCafé] We zien je graag dan!

Live muziek zondag 13 november; gitaarduo Intermedio aanvang 19.30 [SPULLENLAB]

UA data-academie: D3js, woensdag 9 november 19:30 [KasCafé]

In het kader van de Universiteit Amersfoort data-academie worden een aantal onderwerpen uitgelicht omtrent het verzamelen, versturen, verwerken en presenteren van (meet)gegevens.
Deze bijeenkomst gaat over D3js, een JavaScript-bibliotheek voor het maken en besturen van dynamische, interactieve grafische weergaven van digitale data, geoptimaliseerd voor webbrowsers. Zie d3js.org/
Dit is een informele workshops waarin geïnteresseerden onderling kennis en ervaring uitwisselen, en beginners een introductie krijgen in de materie. Iedereen met interesse in het onderwerp is welkom, ook als je al ervaring hebt en wil verdiepen of je kennis wil delen.
Neem je laptop mee!

RepairCafe: 12 november 10:30-14:30 [Spullenlab]

Kom langs met je kapotte spullen! Wij helpen je ze te repareren. Alle gereedschap en hulp is aanwezig.

Week van de dialoog - Klimaatgesprek dinsdag 8 november 20.00 [KasCafé]

Om 20.00 uur neemt Ineke Winkel het woord en gaat de bezoekers een voorproefje geven van 'Het Klimaatgesprek'. Ineke is opgeleid als gespreksvoerder bij www.klimaatgesprekken.nl

StadsverWARring; de initiatieven van De War op lokatie;
5 november 13.00 Eemplein en 15:00 uur Noorderwierweg

Altijd al willen weten wat er allemaal gebeurt bij De War? Kom zaterdag 5 november langs en laat je informeren!

Eten bij de SmullenPannen: Zondag 30 oktober 18:30 uur [KasCafé]

SmullenPannen is terug van weggeweest en in een nieuw jasje gestoken!

Om de week op zondag worden er diverse koks uitgenodigd om geheel in eigen stijl een heerlijk avondmaal op tafel te zetten. Ook wordt er tijdens SmullenPannen een bijzondere muzikant uitgenodigd die zorgt voor een heerlijke sfeer. Dit alles vindt plaats in het knusse KasCafé van De WAR.

Onder leiding van Charlotte wordt er deze keer een overheerlijke maaltijd klaargemaakt. Tegen het einde van de maaltijd kun je onder het genot van een drankje luisteren naar live muziek.

De maaltijd is vegetarisch en wordt geserveerd om 18.30 uur.
Kosten zijn €7,50 p.p. (contant betalen) .
Reserveren kan tot uiterlijk 28 oktober via: smullenpannen@dewar.nl

Lijkt het je leuk om ook eens tijdens SmullenPannen te koken? Laat even een berichtje achter via smullenpannen@dewar.nl

UA data-academie: QGIS. Woensdag 2 november 19:30 [Kascafé]

In het kader van de Universiteit Amersfoort data-academie worden een aantal onderwerpen uitgelicht omtrent het verzamelen, versturen, verwerken en presenteren van (meet)gegevens.
Deze bijeenkomst gaat over QGIS, een open source geografisch informatiesysteem (GIS). Het programma is beschikbaar voor verschillende platforms en besturingssystemen. Men kan geografische gegevens bekijken, bewerken en analyseren. Zie qgis.org/
Dit is een informele workshops waarin geïnteresseerden onderling kennis en ervaring uitwisselen, en beginners een introductie krijgen in de materie. Iedereen met interesse in het onderwerp is welkom, ook als je al ervaring hebt en wil verdiepen of je kennis wil delen.
Neem je laptop mee!

Transitieschool kastanjeworkshop: 23 oktober 14:00-16:00 [KasCafe]

Op 23 oktober organiseert de Transitieschool een workshop waar we in groepjes verschillende toepassingen gaan maken met de paardenkastanje, zoals kastanjeolie en tinctuur waar we vervolgens weer zalf van gaan maken. Er wordt ook ingegaan op de werking van de paardenkastanje en wat je er allemaal mee kunt o.a. ook wasmiddel maken. Verder wordt er ook nog iets verteld over kruidenzalf in het algemeen zodat je later thuis ook andere zalven kunt maken.
We beginnen om 14.00 uur tot uiterlijk 16.30 uur
Maximaal 20 deelnemers
Deze workshop zit vol!

Kosten: waardebepaling achteraf (richtprijs 10 euro)

8 oktober [Kascafe]

Transitieschool workshop kastanjewasmiddel maken

25 september [Kascafe]

Transitieschool workshop kippen houden in de stad

De oogst van tien jaar De WAR! zaterdag 17 september - 13:00-22:00 [de hele WAR]

Al tien jaar worden in de oude kleurstoffenfabriek aan de Eem allerlei projecten opgezet die in heel Amersfoort zichtbaar zijn. De WAR stond aan de wieg van kunstfestivals als Franje en Kaalstaart en duurzaamheidsinitiatieven als de Transitieschool en het Repaircafé. Het is een plek voor open kennisdeling in het FabLab en Studium Generale en citizen science bij Universiteit Amersfoort. Er vonden talloze workshops plaats, er werden voorstellingen gespeeld door artiesten uit binnen- en buitenland, en er waren vele samenwerkingen met de rest van de stad.
In 10 jaar tijd is er van alles gegroeid, uitgevlogen, vergaan of weer gezaaid. Op zaterdag 17 september wordt de oogst van tien jaar De WAR binnengehaald. Het terrein van De WAR aan de Geldersestraat 6 is die dag omgetoverd tot een festivalterrein waar van alles te beleven is. Je kunt je komen genieten van alles wat er nu in De WAR plaatsvindt. Bovendien komen er ook allerlei projecten van vroeger terug, zoals het drakenverhaal "De Haspelnap" dat voor Amersfoort 750 gemaakt is en alle films en tv-series die in De WAR zijn gemaakt. Er zijn workshops, een markt met projecten en producten, optredens door artiesten die in De WAR hun thuis vinden en natuurlijk lekker eten, drinken en muziek.

Kijk op www.dewar.nl/oogstfeest voor tijden en het programma.

Bouw je eigen Meet je Stad sensorenkastje!- zaterdag 17 september - 13:00-16:00 [De WAR kantoor]

Op 17 september organiseert Meet je Stad de tweede doe-het-zelf sensoren-bouwdag. Tijdens een workshop van 3 uur leer je solderen en programmeren en bouw je zelf een waarnemingsstation voor het klimaat-meetnetwerk van Meet je stad.
Meet je stad is een citizen science project waarin tientallen Amersfoorters samenwerken om per wijk of straat de gevolgen van klimaatverandering in kaart te brengen, gedurende een aantal jaren.
Vorige zomer werd al een duurproef gestart met 5 meetpunten. Daarin zijn verschillende soorten sensoren getest en inmiddels is er een open source meetopstelling ontwikkeld die door iedereen nagebouwd kan worden. Het kastje meet luchtvochtigheid, temperatuur, neerslag en de locatie. Na de workshop kun je het meenemen en ergens in de stad ophangen. Op de website van Meet je stad (meetjestad.net) verschijnt het vervolgens als een nieuw meetpunt op de kaart van Amersfoort. De data van alle meetstations kunnen er live worden bekeken en onderling vergeleken.
Het doel is om deze zomer op 50 plekken in de stad op zoek te gaan naar extreme hitte, droogte, neerslag, en te zien of we een stedelijk warmte-eilandeffect kunnen betrappen.
Deelname aan Meet je Stad is gratis. Je kunt je aanmelden voor deze workshop via meedoen@meetjestad.net. De workshop is bedoeld voor volwassenen maar kinderen zijn ook welkom onder begeleiding van een volwassene.

zondag 11 september [Kascafe]

Transitieschool workshop droogkast bouwen.

RepairCafe: 10 september 10:30-14:30 [Spullenlab]

Kom langs met je kapotte spullen! Wij helpen je ze te repareren. Alle gereedschap en hulp is aanwezig.

Open Monumentendagen: 10 en 11 september [de hele WAR]

Zoals ieder jaar opent De WAR haar deuren tijdens open de monumentendagen. De oudste fabriek van Amersfoort is te bezichtigen.

Opening Biolab Amersfoort: 8 september 19:00-22:00 [Biolab]

Kom kennismaken met het Biolab. Kijk door de microscoop, test de inhoud van je drankje en maak plannen voor je eigen Biolab project!

Koppelting zomerfestival: 15 - 21 augustus [De WAR]

Ieder jaar organiseert De WAR een zomerconferentie die mensen van over de hele wereld naar Amersfoort brengt. Bekijk hier de presentaties van vorig jaar. Dit jaar wordt de conferentie (voorheen Fabfuse) uitgebreid tot een festival met een week lang projecten en aan het einde de conferentie. Ook is er een nieuwe naam: Koppelting.
Koppelting is een bijeenkomst van mensen die geinteresseerd zijn in nieuwe ontwikkelingen in de maatschappij. Met dit jaar aandacht voor zeer diverse onderwerpen, zoals vastgoedbeheer, open kennisdeling, ethiek en gentechnologie, broodfondsen, vrijheid en samenwerking en nog heel veel meer. Er zijn al bijdragen uit Noorwegen, Engeland, Italie, Nederland, Zwitserland, Duitsland, Frankrijk en Kroatie, en daar komen er de komende week nog meer bij.
Van 15 t/m 19 augustus werken mensen samen aan projecten. Ze bouwen onder andere een fietsframe van petflessen, een boekenscanner, het biolab en een beton-3dprinter. Iedereen is welkom om te komen helpen. Zie hier een overzicht van projecten.
Op 19 augustus ronden we de projecten af en begint het conferentiegedeelte. Vanaf 14:00 zijn er lezingen, workshops, films en discussies. Tot zondagavond ben je welkom om deel te nemen. Schrijf je in op Koppelting.org.
Wil je zelf iets presenteren? Dat stellen we zeer op prijs. Bij je inschrijving kun je aangeven wat je bijdrage is.

10 jaar Festival Franje: 27 en 28 augustus [de Observant]

Dit jaar viert festival Franje haar 10e verjaardag. In die tijd is het festival uitgegroeid tot een internationaal festival met edities in Utrecht, Potsdam (DE) en Arendal (NO).
Dat vieren we met optredens van artiesten uit heel Europa, die samenkomen op de plek die al 10 jaar lang onderdak biedt aan Franje: Stadscafe de Observant.
Kijk op Franje.nu voor de line-up. Het tijdsschema wordt een week voor het festival bekendgemaakt.

Bouw je eigen Meet je Stad sensorenkastje!- zaterdag 11 juni - 14:00-17:00 [Fablab]

Op 11 juni organiseert Meet je Stad de eerste doe-het-zelf sensoren-bouwdag. Tijdens een workshop van 3 uur leer je solderen en programmeren en bouw je zelf een waarnemingsstation voor het klimaat-meetnetwerk van Meet je stad.
Meet je stad is een citizen science project waarin tientallen Amersfoorters samenwerken om per wijk of straat de gevolgen van klimaatverandering in kaart te brengen, gedurende een aantal jaren.
Vorige zomer werd al een duurproef gestart met 5 meetpunten. Daarin zijn verschillende soorten sensoren getest en inmiddels is er een open source meetopstelling ontwikkeld die door iedereen nagebouwd kan worden. Het kastje meet luchtvochtigheid, temperatuur, neerslag en de locatie. Na de workshop kun je het meenemen en ergens in de stad ophangen. Op de website van Meet je stad (meetjestad.net) verschijnt het vervolgens als een nieuw meetpunt op de kaart van Amersfoort. De data van alle meetstations kunnen er live worden bekeken en onderling vergeleken.
Het doel is om deze zomer op 50 plekken in de stad op zoek te gaan naar extreme hitte, droogte, neerslag, en te zien of we een stedelijk warmte-eilandeffect kunnen betrappen.
Deelname aan Meet je Stad is gratis. Je kunt je aanmelden voor deze workshop via meedoen@meetjestad.net. De workshop is bedoeld voor volwassenen maar kinderen zijn ook welkom onder begeleiding van een volwassene.

Studium Generale Lezing - Mieke Boon - zondag 12 juni - 16:00 uur [Spullenlab] Scheppend ontdekken - creativiteit in wetenschap

Hoe verhouden de begrippen creativiteit en wetenschappelijk onderzoek zich tot elkaar? Ontdekken wetenschappers kennis over de werkelijkheid eenvoudigweg of maken zij nieuwe kennis zelf? Kun je creativiteit in wetenschappelijk onderzoek leren? En wat zijn de verschillen tussen de wetenschapper en de kunstenaar? Wetenschapsfilosofe Mieke Boon ontrafelt en reconstrueert vormen van redeneren en de vorming van concepten in het wetenschappelijk denken.
Prof. dr. ir. Mieke Boon is hoogleraar Filosofie van wetenschap in praktijk aan de Universiteit Twente en doet onder andere onderzoek naar de filosofie achter technologie en de rol van creativiteit bij het creëren van kennis en wetenschap. Zij studeerde Chemische technologie aan de Technische Universiteit Twente en Filosofie aan de Universiteit Leiden.

Zaterdag 18 juni 10.00 - 13.00 uur - Fablab: workshop kennismaken met creatief handelen en denken: Umpf... en nu?

In aansluiting op de lezing van Mieke Boon kun je in deze workshop een begin maken met het (her)ontdekken en activeren van je creatief vermogen.
Welke aspecten spelen een belangrijke rol in het creatieve proces? Hiermee maak je al doende kennis. In een werveling van (o.a. beeldende) opdrachten wordt het creatief denken en handelen in gang gezet.De workshop is voor volwassenen die zelf graag creatiever willen worden in het dagelijks leven, thuis of op de werkvloer. Leeftijd en achtergrond is niet van belang.
kosten: Waardebepaling achteraf (minimaal €15,-)
trainers: Karen Wins en Willemieke Molenaar
opgeven (noodzakelijk) en meer informatie: w.molenaar@kpnmail.nl / karenwins@planet.nl

Kinderen in de WAR - Plastic Spaghetti - zaterdag 18 juni 14:00 - 16:00 [Fablab]

Zelf touw maken dat oersterk wordt? Van oude petflessen? Het kan echt. En we gaan vooral kijken wat we er allemaal van kunnen maken. Neem een paar oude petflessen mee en alle stokken en pijpen die je kunt vinden. We gaan aan het pionieren, smelten en knutselen.
De War in Amersfoort is niet alleen een broedplaats voor innovatie en duurzaamheid voor volwassenen, er is ook ruimte voor creatieve, technische of duurzame kinderen. Ben je tussen de 9 en 14 jaar en in voor plastic-spaghetti: meld je aan via Valentijn.
Wat de middag voor jou mag kosten mag je zelf bepalen, we noemen dat 'waardebepaling achteraf'.

Kinderen in De WAR - theatervoorstelling (5+) Hans en Grietje - zondag 19 juni - 11:00 [Spullenlab]

Sprookjes zijn voor alle leeftijden. Ze beschrijven een levensweg waarin jong en oud zich kunnen herkennen. Zo ook in dit verhaal van Hans en Grietje:
"Het meel om brood te bakken is bijna op. De nood is op zijn hoogst. Hans en Grietje worden door vader en stiefmoeder in het donkere bos achtergelaten. Vogels wijzen hen de weg, maar ze lopen in de val van de heks. Kunnen ze zich bevrijden uit haar vurige greep?"
Theater De Gouden Bron heeft wederom een betoverende voorstelling gemaakt, met unieke marionetpoppen, intens spel en een omlijsting met muziek en zang. Ga je mee met Grietje en Hans door dit spannende avontuur?
Reserveren aanbevolen, via Marcel of 06-84764006. De voorstelling is op waardebepaling achteraf.

Fablabpresentaties - donderdag 30 juni - 20:00 [Fablab]

Op deze avond zullen diverse bezoekers en FabLabmanagers kort laten zien wat ze met onze machines hebben gemaakt, wat voor problemen ze tegen kwamen en wat ze hebben geleerd, of wellicht wat voor plannen ze nog hebben. Alle geinteresseerden zijn welkom, of je nou al eens in het FabLab bent geweest of niet.
Heb je zelf iets wat je graag wil laten zien? Neem het vooral mee, maar overleg bij voorkeur even via info@fablabamersfoort.nl.
Deze avond wordt elke een of twee maanden herhaald, dus als je er niet bij kan zijn, houd dan de agenda in de gaten.

Studium Generale Lezing - Rolando Vazquez -zondag 8 mei - 16:00uur [Spullenlab]

nadere informatie volgt

Repaircafé - zaterdag 14 mei - 10:30 -14:30 uur [Spullenlab]

Wat doe je met een stoel waarvan een poot los zit? Met een broodrooster die niet meer werkt? Of met een wollen trui waar mottengaatjes in zitten? Weggooien? Mooi niet! Breng je stukke spullen naar de War, en repareer ze samen met onze reperateurs! Drink gezellig een kopje koffie, of help iemand anders met een reparatie.

VERS! - maandag 25 april - 20:30 [Spullenlab]

VERS! op 25 april! Werkplaats voor makers door makers. Ga samen met andere makers op zoek naar de ontwikkeling in jouw scene,verhaal, lied of grap.
Wees erbij als maker (geef je op bij programmering@dewar.nl) of als proefkonijn.

OpenTOKO P2P-webshop, vrijdag 15 april om 14:00 [WAR kantoor]

Er zijn in het netwerk rond de WAR een hoop mensen die af en toe iets maken en dat te koop aan willen bieden op een webshop. Maar een webshop met maar drie producten trekt niet veel bezoekers. Wat nou als je de webshops van al je vrienden en collega's aan elkaar zou kunnen koppelen?
Joachim de Koning heeft een nieuwe soort webshop ontwikkeld: de peer-to-peer webshop. Het werkt heel eenvoudig: Je installeert de webshop op je eigen server of website. Je zet je product erop en je linkt je webshop aan die van iemand die je kent of wiens spullen je vindt passen bij het karakter van jouw shop. Als diegene dat ook goed vindt, verschijnen zijn/haar spullen ook in jouw shop, en omgekeerd. Je zet dus een netwerkje op van interessante kleine shops.
De p2p-webshop is open source en vanaf iedere computer te installeren.
In deze TOKO laten Joachim en Diana je zien hoe je zelf de shop kunt installeren, je producten erop kunt zetten en hoe je je met een andere shop kunt verbinden.

Meld je even aan voor deze TOKO bij diana@dewar.nl.

Fablab presentaties - woensdag 30 maart - 20:00 [Fablab]

Altijd al eens willen weten wat er nou eigenlijk gemaakt wordt in het Fablab? Op deze avond presenteren gebruikers hun werk. Kom kijken voor een inspirerende avond met leuke, mooie en belangrijke uitvindingen!

Elena Peeters - donderdag 10 maart - 20:30 [Spullenlab]

Theatermonoloog van de jonge actrice Elena Peeters, over haar voetreis naar Rome.

Transitieschool - Kippen houden in de stad - zondag 21 februari - 14:00 [Fablab]

Kippen zijn leuke en nuttige dieren en ze kunnen een belangrijke functie in je tuin vervullen. Ze zijn makkelijk te houden en geven nog lekkere eitjes ook! Maar hoe begin je aan kippen? Waar moet je op letten? Welke soort kies je? Wat voor plek hebben ze nodig? Moet er een haan bij en wat zullen de buren daarvan vinden? Op al deze vragen hebben Erna en Roos een antwoord. Zij houden al jaren kippen in hun kleine achtertuin.
Workshop op waardebepaling achteraf. Geef je op bij Diana.
Wil je ook een workshop geven of organiseren die met de duurzame transitie te maken heeft? Of heb je een idee voor een onderwerp? Dan kun je bij Ineke of Diana terecht.

Een belachelijk leuke comedy avond - vrijdag 26 februari - 20:00 [Spullenlab]

Voor de pauze: CABARETIER ANDRIES TUNRU
Gemeenteambtenaar in Bunnik. Dát is de droombaan van Andries Tunru.
Hoe verandert een deelname aan Lingo je leven? Waarom wil hij zo graag gemeenteambtenaar worden, en waarom in Bunnik? En wat heeft een neger in een bodywarmer met dit alles te maken?
Na de pauze: RAD IMPROVISATIECOMEDY
Ad-Just Bouwman (winaar van Lama Gezocht, Cor van Corendon) , David Groen (Groenbrothers) en Remco Koffijberg hebben elkaar gevonden in het improviseren van verhalen waarin het realistische situaties absurd gemaakt wordt of het absurde realistisch gemaakt wordt. Daarnaast hanteren zij een razendsnelle en fysieke improvisatiestijl.

VERS! - maandag 29 februari - 20:30 [Spullenlab]

VERS! op 29 februari! Werkplaats voor en door makers. Ga samen met andere makers op zoek naar de ontwikkeling in jouw scene,verhaal, lied of grap.
Wees erbij als maker (geef je op bij programmering@dewar.nl) of als proefkonijn.

Studium Generale lezing: Martijn Jeroen van der Linden - Geld en (alternatieve) geldsystemen - zondag 10 januari - 16.00 uur [Spullenlab]

Martijn Jeroen van der Linden (TUDelft) zal ingaan op verschillende facetten van geld. In deze Studium Generale lezing zullen de geschiedenis van geld, de werking van het huidige geldsysteem, de digitalisering en ontsporing van geld en krediet, en alternatieve geldsystemen aan bod komen. Van der Linden zal vragen als ‘waar komt geld vandaan?’,‘wat geeft geld waarde?’ en ‘wat zijn de doelen van geld?’ trachten te beantwoorden. In de nasleep van de financiële crisis van 2007/8 zijn steeds meer mensen zich gaan verdiepen in de aard en de werking van geld. ICT en digitalisering bieden daarnaast mogelijkheden om het monetaire systeem te democratiseren. Monetaire hervorming en innovaties zouden kunnen bijdragen aan een rechtvaardigere en betere wereld. Van der Linden stelt: ‘de inrichting van ons geldsysteem is niet enkel een onderwerp voor economen en bankiers, maar is een onderwerp dat iedere burger aangaat.’
Martijn Jeroen van der Linden (1980) studeerde bedrijfseconomie in Tilburg (2004) en werkte vervolgens vijf jaar in de financiële wereld. Sinds eind 2009 houdt hij zich in bezig met nieuwe economie. Hij was onder andere coördinator van het Platform Duurzame en Solidaire Economie en is bestuurslid van Stichting Ons Geld en Stichting Casco. Sinds 1 februari 2014 is hij onderzoeker en promovendus op de afdeling Economics of Technology and Innovation van de TU Delft. Zijn proefschrift gaat over de doelen van geld en de inrichting van het monetair systeem.

Kinderen in De WAR - Verhalen over licht - zondag 24 januari - 11:00 [Spullenlab]

In de donkere dagen van de winter vertellen Judith Lengkeek en Marcel Pool prachtige verhalen over licht. Stap je mee in hun rijke beelden? Tussendoor gaan we allemaal (kinderen en ouders) kaarsen trekken, we maken dan èchte kaarsen van bijenwas die je mee naar huis mag nemen. Het geheel wordt mooi en warm muzikaal omlijst.
Lengte: 45 minuten
Richtprijs: Euro 5,- per persoon (mag ook meer)

Transitieschool: zelf je huis isoleren - zondag 24 januari - 14.00 uur [buiten De WAR]

De centrale vraag is: Hoe breng je de energierekening van je (huur)huis omlaag? Deze workshop wordt gegeven door Dirk Zijp en Ruud Corduwener. Ze kijken naar de volgende aspecten: 1 grote energiegebruikers, 2 isolatie, 3 tochtwering, ventilatie en vocht, 4 verwarming (CV) en warm-water productie. Er is beperkt plek, dus geef je ruim van tevoren op bij Dirk.
Prijs van de workshop is 10 euro.
Wil je ook een workshop geven of organiseren die met de duurzame transitie te maken heeft? Of heb je een idee voor een onderwerp? Dan kun je bij Ineke terecht.
2015

Gluren bij de buren - Comedy Collectief - Zondag 13 december - 13:45, 15:15 en 16:45[Spullenlab]

Comedy Collectief neemt het podium over tijdens Gluren bij de Buren. 6 comedians geven een wervelende stand-up comedy show.

Maandag 14 december (Spullenlab): Robotisering en de toekomst van werk in zorg

Aan de hand van een MOOC van AOG School of management (Massive open online Course) over robotisering en de toekomst van werk, willen we in discussie gaan met elkaar over de voor en nadelen voor de zorg!
Hapjes en drankjes zijn aanwezig.

Transitieschool: zelf kaarsen maken - zondag 20 december - 14.00 uur [Fablab]

De workshop wordt gegeven door Moniek van Sheraga kaarsen. Zij gaat ons leren kaarsen gieten en kaarsen trekken. Voor het trekken gebruikt ze lokale biologische bijenwas. Neem ook vooral je eigen kaarsenresten mee, die gaan we dan gebruiken om nieuwe kaarsen van te gieten. Er is voldoende kaarsvet aanwezig voor als je geen restjes hebt. Je kunt ook kaarsen kopen van Moniek, leuk voor de kerst. Je kunt je opgeven bij Ineke.
Prijs van de workshop mag je zelf bepalen.
Wil je ook een workshop geven of organiseren die met de duurzame transitie te maken heeft? Of heb je een idee voor een onderwerp? Dan kun je ook bij Ineke terecht.

FRIS! - maandag 28 december - 20:30 [Spullenlab]

Podiumkunstenaars proberen verse ideeën uit: Een nieuwe scene, sketch, compositie, bewegingssequentie of verdwijntruc... Wees erbij als maker (geef je op bij programmering@dewar.nl) of als proefkonijn.

Dinsdag 29 december 11:00 - 14:00 Kinderrepaircafe (Spullenlab)

Je stukke spullen weggooien? Mooi niet! Die repareer je lekker zelf! Als je dat wilt is er hulp van onze reparateurs. Wil je het zelf doen? Dat kan ook. We hebben een hele werkplaats vol gereedschap dat je kunt gebruiken. Kom langs!

woensdag 4, 11, 18 en 25 november 20:00-22:00 (Spullenlab)
Filosofiecursus Esthetica

Derde deel vande cursus filosofie van vier avonden, georganiseerd door de Kaping.
Van beeldende kunst valt te genieten en je kunt je er soms ook aan storen. Je kunt een kunstwerk bewonderen en het kan je inspireren. Het kan je schokken. Maar je kunt er ook vragen bij stellen als Wat stelt dit voor? Wat wordt hier gecommuniceerd? Verandert dit mijn kijk op de wereld? Hoe komt het dat ik hier zo van geniet, me hier zo vrij bij voel? Heeft dit een maatschappelijke betekenis?
Voorkennis van filosofie of kunstgeschiedenis is niet vereist, interesse voor kunst en filosofie zou wel helpen. Klik hier voor meer informatie.

Zondag 22 november 13:00-15:00 (Transitiekas)
Transitieschool: workshop paddestoelen kweken op koffiedik

In deze workshop leer je wat paddestoelen eigenlijk zijn, hoe ze functioneren en hoe je ze zelf kunt kweken op koffiedik.
Er zijn ook setjes te koop waarmee je je eigen oesterzwammen kunt gaan kweken.
Je kunt je opgeven bij diana@dewar.nl.
Prijs van de workshop mag je zelf bepalen, een kweeksetje kost 10 euro.

zondag 22 november 2015, 16.00 uur – De War (Spullenlab)
Studium Generale: Jacques Pauwels - De Groote Klassenoorlog van 1914 tot 1918

Leerde u op school ook dat de Eerste Wereldoorlog een oorlog voor de democratie was? Nochtans bestond in het Europa van 1914 bijna nergens algemeen stemrecht. Overal heerste een kleine elite van grootgrondbezittende adel en industriële burgerij. Jacques Pauwels werd geboren in België in 1946, waar hij geschiedenis studeerde aan de universiteit van Gent. Na het behalen van zijn diploma emigreerde hij naar Canada. Hij is de auteur van tientallen boeken en artikelen in zowel het Engels als het Nederlands. Meer informatie op: http://www.jacquespauwels.net/about/

woensdag 4, 11, 18 en 25 november 20:00-22:00 (Spullenlab)
Filosofiecursus Esthetica

Vierde deel vande cursus filosofie van vier avonden, georganiseerd door de Kaping.
Van beeldende kunst valt te genieten en je kunt je er soms ook aan storen. Je kunt een kunstwerk bewonderen en het kan je inspireren. Het kan je schokken. Maar je kunt er ook vragen bij stellen als Wat stelt dit voor? Wat wordt hier gecommuniceerd? Verandert dit mijn kijk op de wereld? Hoe komt het dat ik hier zo van geniet, me hier zo vrij bij voel? Heeft dit een maatschappelijke betekenis?
Voorkennis van filosofie of kunstgeschiedenis is niet vereist, interesse voor kunst en filosofie zou wel helpen. Klik hier voor meer informatie.

vrijdag 27 november 20:30 Fablabpresentaties [Fablab]

Altijd al eens willen weten wat er nou eigenlijk gemaakt wordt in het Fablab? Op deze avond presenteren gebruikers hun werk. Kom kijken voor een inspirerende avond met leuke, mooie en belangrijke uitvindingen!

zondag 29 november 2015, 11:00 - 12:30 [Spullenlab] Kinderen in De WAR: Theaterworkshop voor kinderen

Theatermaker Ronald Stout verzorgt een theaterworkshop voor kinderen van acht tot en met elf jaar. Ruim 25 jaar was hij dramadocent op diverse basisscholen in Amersfoort en Utrecht. Op deze zondagmorgen maken kinderen kennis met een aantal basale acteervaardigheden. Aan de hand van een sprookje van Godfried Bomans legt Stout een aantal de basisprincipes uit. De kinderen krijgen een rol in het verhaal. Ze gaan leren hoe je, met een paar foefjes, al snel even 'heel iemand anders' bent. Het belangrijkste is echter het plezier dat je met toneelspelen beleven kunt.
Leeftijd: van acht tot en met 11 jaar.

maandag 30 november, 20:30 [Spullenlab]VERS!

Podiumkunstenaars proberen verse ideeën uit: Een nieuwe scene, sketch, compositie, bewegingssequentie of verdwijntruc... Wees erbij als maker (geef je op bij programmering@dewar.nl) of als proefkonijn.
woensdag 9 december 20:30 uur (Spullenlab), toegang op waardebepaling achteraf. Er is nog geen pinautomaat.

Film in De WAR: Stemmen uit de Toendra, een film van Edwin Trommelen en Paul Enkelaar

Stemmen uit de Toendra gaat over een inheems nomadenvolk in Noordoost Siberië dat in zijn bestaan wordt bedreigd. De documentaire volgt de Amsterdamse linguïste Cecilia Odé op haar laatste tocht naar de Toendra-Joekagieren, een verdwijnend poolvolk in Noordoost Siberië, dat zij al jaren ondersteunt bij het behouden van hun taal en cultuur.
Edwin Trommelen en Cecilia Odé zijn bij de vertoning aanwezig om vragen te beantwoorden en te vertellen over hun werk. De film duurt 66 minuten.
Reserveren is niet nodig.
https://www.youtube.com/watch?v=KfUjw15oyQE

woensdag 4, 11, 18 en 25 november 20:00-22:00 (Spullenlab)

Filosofiecursus Esthetica
Een cursus filosofie van vier avonden, georganiseerd door de Kaping.
Van beeldende kunst valt te genieten en je kunt je er soms ook aan storen. Je kunt een kunstwerk bewonderen en het kan je inspireren. Het kan je schokken. Maar je kunt er ook vragen bij stellen als Wat stelt dit voor? Wat wordt hier gecommuniceerd? Verandert dit mijn kijk op de wereld? Hoe komt het dat ik hier zo van geniet, me hier zo vrij bij voel? Heeft dit een maatschappelijke betekenis?
Voorkennis van filosofie of kunstgeschiedenis is niet vereist, interesse voor kunst en filosofie zou wel helpen. Klik hier voor meer informatie.

donderdag 5 november 20:30 (Spullenlab) Theater Lezen - Annelies Kaan

Wat is Theater Lezen?
Een regisseur kiest een stuk die hij/zij op één avond laat voorlezen en waarbij hij/zij informatie geeft over het stuk, de schrijver en de (kruis)verbanden tussen deze twee. Eventueel wordt de tijdgeest ook besproken waarin het stuk geschreven is. Kortom; alle facetten die belangrijk zijn om het stuk te gaan begrijpen.
Daarnaast kan de regisseur uitleg geven over het beeld/scenografie van de voorstelling zoals hij/zij dat voor ogen heeft.
Als dit aan het publiek is verteld gaan de acteurs op aanwijzing van de regisseur het stuk lezen.
Theater Lezen is bedacht en wordt georganiseerd door Annelies Kaan, acteur en regisseur.
Op 5 november vindt de eerste Theater Lezen avond plaats met het stuk “Toen Jet vrijwilliger werd”. Nog nooit eerder was deze tekst openbaar. Regisseur en schrijver Ronald Stout rondde dit stuk in oktober 2015 af. Hij schreef dit stuk op basis van de verhalen die hij in zijn woonomgeving hoort en meemaakt.
Voor wie: iedereen die van theater houdt, leescommissies van toneelverenigingen, middelbare scholieren die drama als eindexamenvak hebben gekozen, regisseurs, acteurs, toneelschrijvers. In dit specifieke geval, voor deze tekst, nodigen wij uitdrukkelijk ook vrijwilligersorgansiaties uit te komen luisteren.
Toegang op waardebepaling achteraf.

zondag 8 november 2015, 16.00 uur (Spullenlab)
Studium Generale: Erik Verlinde -‘Een visionaire kijk op zwaartekracht’

In tegenstelling tot de overige fundamentele natuurkrachten, is de zwaartekracht nooit echt verklaard. Er zijn geen elementaire deeltjes gevonden die drager kunnen zijn van deze kracht. Erik Verlinde zorgde enkele jaren geleden voor een doorbraak in het denken over de zwaartekracht. Voor het eerst is er een verklaring binnen handbereik. Prof. dr. Erik Verlinde is hoogleraar Theoretische Fysica aan de Universiteit van Amsterdam.
http://www.npowetenschap.nl/site/artikel/De-boekhouder-van-het-heelal/5390

woensdag 4, 11, 18 en 25 november 20:00-22:00 (Spullenlab)
Filosofiecursus Esthetica

Tweede deel vande cursus filosofie van vier avonden, georganiseerd door de Kaping.
Van beeldende kunst valt te genieten en je kunt je er soms ook aan storen. Je kunt een kunstwerk bewonderen en het kan je inspireren. Het kan je schokken. Maar je kunt er ook vragen bij stellen als Wat stelt dit voor? Wat wordt hier gecommuniceerd? Verandert dit mijn kijk op de wereld? Hoe komt het dat ik hier zo van geniet, me hier zo vrij bij voel? Heeft dit een maatschappelijke betekenis?
Voorkennis van filosofie of kunstgeschiedenis is niet vereist, interesse voor kunst en filosofie zou wel helpen. Klik hier voor meer informatie.

Zaterdag 14 november 10:30 - 14:30 [Spullenlab]
Repair Café

Wat doe je met een stoel waarvan een poot los zit? Met een broodrooster die niet meer werkt? Of met een wollen trui waar mottengaatjes in zitten? Weggooien? Mooi niet! Breng je stukke spullen naar de War, en repareer ze samen met onze reperateurs! Drink gezellig een kopje koffie, of help iemand anders met een reparatie.
Doe na afloop een donatie in de pot.

zaterdag 24 oktober 13:30-16:00
Kinderen in de War: sloopworkshop

Wat zit er allemaal in een oude printer? Hoe krijg je het er zo uit dat het nog bruikbaar is? In deze workshop halen we alles uit elkaar wat we kunnen vinden. En in een volgende workshop bouwen we robotjes van de onderdelen die we verzameld hebben.
Kom je ook? Je mag een oud apparaat meenemen maar er zijn ook spullen (en gereedschap) aanwezig.

Zondag 25 oktober 11:00
De Kikkerkoning, 3+

In de kleurrijke marionettenvoorstelling 'De Kikkerkoning' vertelt het SprookjesTejater (Marcel Pool en Jorinde van IJzerlooij) uit Amersfoort het prachtige verhaal van de loutering van de prinses en de Kikker(koning), begeleid met mooie zang en muziek.

Maandag 26 oktober 20:30
VERS!

Podiumkunstenaars proberen verse ideeën uit: Een nieuwe scene, sketch, compositie, bewegingssequentie of verdwijntruc... Wees erbij als maker (geef je op bij programmering@dewar.nl) of als proefkonijn.

Donderdag 1 oktober 20:30
Literatuurleesavond

Neem je favoriete boek, gedicht of kort verhaal mee en lees er een stukje uit voor.
Gezellige avond in het kascafe van De WAR, waar hapjes en drankjes zijn.

Woensdag 7 oktober 20:30
Film: Citizenfourdoor Laura Poitras

Documentaire over Edward Snowden en zijn onthullingen. Zie citizenfourfilm.com.

Zondag 11 oktober 17:00
Marco's Kitchen kookt uit de beebox [Transitiekas]

Marco Gelens van Marco's kitchen zal 11 oktober een vegetarisch 3-gangen diner koken in de Pop-up keuken voor het Fablab. Hij maakt gebruik van de Hollandse biologische seizoensgroentes uit de beebox, zonder direct Hollandse pot te serveren. Helma van Schendel van beebox zal tijdens de avond ook kort een toelichting geven op de herkomst van de gebruikte ingredienten.
Vanaf 17.00 uur zijn jullie welkom en om 17.30 uur serveren we de eerste gang.
Kosten 3-gangendiner €17,50 Opgeven door mail te sturen naar Helma, ook bij eventuele dieetwensen.

Dinsdag 15 oktober 20:30
Code Rood, cabaret door Patrick Nederkoorn

In Code Rood fileert cabaretier Patrick Nederkoorn de participatiesamenleving. Zelf is hij een geboren weldoener die niets liever wil dan voor andere mensen zorgen. Maar ondertussen vreest hij het ergste voor iedereen die níet door hem verzorgd wordt. De vcorstelling is een enerverende rit waarin veel gelachen wordt, vooral op die momenten waarop je het eigenlijk niet wilt.

De pers schreef:

“Er zijn nog nieuwkomers aan het cabaretfront die knuppels in hoenderhokken gooien, eens lekker hard op je tenen gaan staan en de grenzen van het taboe opzoeken.” (Theaterkrant, ****)

“Wie met zoveel lef en overtuiging op het podium gaat staan, verdient een groot applaus.” (cabaret.nl, ****)

17 en 18 oktober
Festival Kaalstaart

Festival in de hele Eemhaven, met als thema 'betakunst en nieuwe ambachten'. Op het hele terrein van De WAR zijn voorstellingen, tentoonstellingen en workshops. In de theaterzaal is bijvoorbeeld een nieuwe muziekvoostelling van de Spullenmannen te zien. De rest van het programma wordt nog bekendgemaakt op www.kaalstaart.nl.

Donderdag 17 oktober 20:30
Groot Wartreffen

Kom kennismaken met De WAR, of kom langs voor het laatste nieuws over activiteiten, de aankoop van het terrein en andere projecten.

Vrijdag 25 september - 20:30-21:45
Van Dingen die Draaien, try-out van de Spullenmannen

De Spullenmannen spelen een try-out van hun nieuwe voorstelling Van

languages: ennl