verhaal Abel

Dit verhaal vormt onderdeel van een serie verhalen over projecten die in de WAR zijn gemaakt. Voor een overzicht van alle verhalen klik hier.

Abel Hertzberger (coöperatieve verpakkingsarme winkel De Nieuwe Graanschuur, Bloemendalsestraat 19 Amersfoort)


Voor onze biologische, verpakkingsarme winkel De Nieuwe Graanschuur hadden wij een systeem nodig waarmee mensen losse producten kunnen tappen. Het gaat daarbij om allerlei soorten droogwaar, linzen, granen, noten, maar ook hagelslag en koffie. Dit zit in grote doorzichtige silo's waar mensen zelf een zakje of een andere verpakking onder kunnen vullen. Op deze manier willen wij mensen bewust maken van de impact die de overdaad aan plastic verpakkingen op het milieu heeft. Onze winkel is innovatief, maar ideeën als dit kunnen zich alleen ontwikkelen doordat er plekken als de WAR zijn.

Bij De WAR kan je terecht met een idee. Een paar jaar geleden zag ik Flip, de botenbouwer die daar werkt. Hij gebruikte oude bierfusten van PET-materiaal voor zijn drijvers. Die leken mij ook erg geschikt als containers. Als je verpakkingsarm wilt, is het passender om het afval van 'De Drie Ringen' te hergebruiken dan nieuw-geïmporteerde kant-en-klare containers te kopen. De mensen van de WAR hebben daarna onder andere het stortmechanisme verder uitgewerkt. Doordat er mensen met verschillende vaardigheden en kennis rondlopen bij de WAR kon er ontworpen en  bedacht worden hoe vrijwilligers dat konden uitvoeren. Zij hebben de hele wand met silo's ontworpen.

Bij De WAR kan ik terecht met een fantasie. Zij werken het uit en bieden de mogelijkheden om fantasie om te zetten in bruikbaar resultaat.
languages: ennl