Dit verhaal vormt onderdeel van een serie verhalen over projecten die in
de WAR zijn gemaakt. Voor een overzicht van alle verhalen klik
hier.
Bert ter Meer (ontwikkelde de Oktandraw)
Ik heb bij FabLab een knikarmrobot ontwikkeld, de Oktandraw. Deze zijn te koop als bouwpakket en bedoeld om jongeren kennis te laten maken met techniek. Door het bouwpakket in elkaar te zetten, elektrisch aan te sluiten en de software te installeren en te gebruiken doen ze ervaring op met robots. Mensen van het Fablab hebben mij geholpen om de software te ontwikkelen. Tevens heb ik gebruik gemaakt van de lasersnijmachine. In ruil voor dit gebruik van hun ruimte en machine heb ik de grote CNC freesmachine mee helpen ontwikkelen die nu in het FabLab staat. Het mechanische ontwerp komt uit mijn koker: ik heb de tekeningen gemaakt. Deze beide zaken zijn een soort ruilen geweest van kennis en ervaring. Ik heb kennis ingebracht in Fablab en in ruil daarvoor kennis gekregen.
Zonder deze manier van werken van de WAR, met het delen van kennis, had ik deze robot niet kunnen ontwikkelen. De kosten voor de ontwikkeling zijn hierdoor laag gebleven. De faciliteiten van Fablab pasten goed in wat ik nodig had. Daarnaast was de verschillende soorten kennis die ik nodig had om het project ten uitvoer te brengen bij diverse mensen aanwezig. Met name op het gebied van Arduino (een soort computertje, red.) heb ik veel kennis opgedaan bij Fablab.
Dankzij het FabLab kunnen jongeren uit de regio Amersfoort op een goedkope manier in aanraking kunnen komen met techniek. Door workshops te organiseren bij Fablab is er voldoende ondersteuning aanwezig om begeleiding te kunnen geven.