verhaal Flip

Dit verhaal vormt onderdeel van een serie verhalen over projecten die in de WAR zijn gemaakt. Voor een overzicht van alle verhalen klik hier.

Flip de Leeuw (bouwt boten op zonne-energie)


Op televisie zag ik al jaren geleden de race op zonne-energie die om de twee jaar in Australië wordt gehouden. In 2010 kwam ik er achter dat Wubbo Ockels in Friesland het officieuze wereldkampioenschap voor boten op zonne-energie mede hielp organiseren. De Elfstedenroute over 220 km wordt daarbij in 5 dagen gevaren. Daar wilde ik ook wel aan meedoen.

Ik heb daarvoor in samenwerking met de WAR in totaal drie boten gebouwd, waarvan de laatste twee nog bestaan. Daarbij heb ik zoveel mogelijk materialen hergebruikt; afvalmaterialen zoals gebruikte PET-bierfusten, spullen van de kringloop en mooi herbruikbaar hout. Door mijn deelname aan het NK en WK voor zonneboten heb ik ook De WAR en Amersfoort onder de aandacht gebracht. Andere teams, zoals van de TU Delft, hebben tot wel 1,5 miljoen te besteden, mijn 6 meter lange derde boot heeft 3500 euro gekost. Deze is dus volledig gemaakt met duurzame materialen, en niet uit duur koolstofvezelcomposiet dat trouwens niet hergebruikt kan worden.

Naast de zonneboten maak ik in mijn werkplaats boven het FabLab ook andere dingen, zoals deze innovatieve speakers. Deze zijn ingegeven door een artikel uit de Volkskrant, en ik probeer deze techniek samen met De WAR nu verder te ontwikkelen. De WAR is voor mij dus een plaats waar ik nieuwe technieken kan gebruiken, en de techniek verder kan brengen. Bij De WAR is enorm veel kennis en kunde aanwezig waar ik graag gebruik van maak.

languages: ennl