archief


Data analyseren met Meet je Stad - zondag 19 november - 10.00-16.00 - [Fablab]

Wat weten we over het klimaat in Amersfoort? En hoe komen we aan informatie? De afgelopen jaren hebben deelnemers aan Meet je Stad! in Amersfoort onderzoek gedaan naar het klimaat. Er zijn tientallen verhalen, honderden florawaarnemingen en duizenden weermetingen verzameld. Maar wat zeggen deze data nu over het klimaat in Amersfoort? Tijdens de Meet je Stad! klimaatdag kun je workshops volgen om antwoorden te krijgen op deze vraag. In de ochtend (van 10.00-13.00 uur) is er keuze uit 3 workshops:

 • Meetkastje bouwen: je soldeert je eigen meetkastje, dat je na afloop thuis op kunt hangen
 • Data analyse: je leert een data-analyseprogramma gebruiken en maakt daarmee analyses van de flora- en weerdata
 • Verhalen analyse: in deze workshop analyseren we de klimaatverhalen die tot nu toe zijn opgehaald en kijken we naar onderliggende trends.
13.00-14.00 uur Lunch 14.00-16.00 uur: presentaties van de workshops en de groepen en kaarten, modellen en meer van o.a. Gemeente Amersfoort en Waterschap Vallei en Veluwe. Geef je op bij meedoen@meetjestad.net.

Klimaatacademie met Jeroen van der Sluijs - donderdag 23 november 20:00 [Fablab]

Eerste lezing in een serie over data, modellen en klimaat. Professor Jeroen van der Sluijs laat ons kennismaken met de werking van klimaatmodellen.

Sinds de mens de aarde op grote schaal heeft ontbost en op grote schaal fossiele brandstoffen verbrandt neemt de CO2 concentratie in de atmosfeer gestaag toe. Het is niet mogelijk het effect van verdere verhoging systematisch te onderzoeken door experimenten met de echte atmosfeer. We beschikken alleen over gegevens over de toestand van het klimaat in het heden en in het verleden en bovendien slechts op een beperkt aantal plaatsen en momenten. Momenteel is de CO2-concentratie pas ca. 40% hoger dan voor de industriële revolutie terwijl we vooral geïnteresseerd zijn in de effecten van verwachte toekomstige hogere concentraties. Om die mogelijke effecten te onderzoeken zijn computersimulatiemodellen van het systeem aarde-atmosfeer ontwikkeld. Maar wat zijn klimaatmodellen eigenlijk, hoe werken ze, en wat kun je er wel en niet mee?

Deze lezingen is zowel geschikt voor beginners als voor gevorderden.

ImpactBios - 6 november - 20.00 - De Binnentuin

Een documentaire over community supported agriculture in Nederland

‘Wij oogsten hier geluk’ is een documentaire over community supported agriculture (CSA) in Nederland. CSA is een vorm van gemeenschapslandbouw, waarbij consumenten en boeren samen verantwoordelijk zijn voor het verbouwen van voedsel: dat betekent delen in de opbrengsten, maar ook in de risico's. De film is een portret van zes boeren en hun CSA bedrijf: een verhaal over hun passie en idealen, de band met hun leden, de strijd om land, de twijfels en de tegenslagen, en hun dromen voor de toekomst. Het biedt een kijkje in de positie van boeren; een kant van ons voedsel die voor veel mensen onzichtbaar is. Wat vinden zij eigenlijk van ons huidige voedselsysteem? Waarom kiezen zij ervoor om van de gangbare landbouw af te wijken? Maar vooral laat het zien hoe mooi CSA is.
'Wij oogsten hier geluk' hoopt een bijdrage te leveren aan een meer duurzame en sociale landbouw. Kijk voor meer informatie over de film, de boeren en een overzicht van csa's in Nederland op www.wijoogstenhiergeluk.nl. Entree 5 Euro. Reserveren via publiciteit@dewar.nlRepaircafe - 11 november SpullenLab 10.30 / 14.30 uur


Kom je kapotte spullen repareren bij het Repaircafe van De WAR. Op zaterdag 11 november staan de reparateurs weer klaar om je mee te helpen. Geldersestraat 6, Amersfoort


Geen kind aan de kant - boekpresentatie - zaterdag 11 november 15.00 [de Binnentuin]

‘Dit zijn de regels, dit is de wet. Je wordt op het vliegtuig terug gezet’ We denken met ons allen dat Nederland een veilig land is waar je in principe nergens bang voor hoeft te zijn. Toch leven er hier heel veel kinderen dagelijks in angst over of ze hier wel kunnen blijven. Deze kinderenleven in zogeheten ‘gezinslocaties’: zeer sobere opvangcentra met vrijheidbeperkende regels, bestemd voor gezinnen die naar Nederland gevlucht zijn en van wie een eerste asielaanvraag is afgewezen, maar die wel nog in procedure zijn. Voor kinderen, en ook voor ons, is het onbegrijpelijk dat ‘een meneer op een kantoor’ ineens bepaalt dat zij of hun vrienden hier niet meer mogen leven, terwijl ze hier al jaren wonen en naar school gaan. Omdat het lijden van deze mensen zich onzichtbaar en in stilte voltrekt, proberen we met dit boekje een bescheiden bijdrage te leveren aan het naar buiten brengen van hun stem. Wij zullen op zaterdag 11 november een persconferentie houden waarin het boekje gepresenteerd wordt. Hierbij zullen waarschijnlijk ook mensen uit de gezinslocatie Amersfoort aanwezig zijn.

WAR - werkdag 12 November 13:00-18:00

Tijdens deze werkdag gaan we legoland opruimen er is een container besteld...
Gordijnen naaien en afhankelijk van wie er komt wellicht nog meer klussen ter verbetering van de situatie voor een ieder. 
Op dit kladblok kun je zelf aanvullen/aangeven wat je zou willen/kunnen doen.

http://kladblok.planb.coop/p/klussenterverbeteringvandesituatie#lineNumber=24

Voedsellab - kookexperiment - vrijdag 17 november - 17:30 - [Keuken De WAR]

Voedsellan is een groep mensen die onderzoek doen naar het voedsel van de toekomst. Soms is dat door kweken van vreemde groenten, soms door recepten te ontwikkelen en soms door onderzoek in het Biolab. Deze keer gaan we Kim-chi maken, een gefermenteerde kool, en eten we samen. Het Voedsellab is semi-openbaar, dat wil zeggen als je mee wilt experimenteren ben je welkom. Meld je dan even aan bij diana@dewar.nl.

28 Oktober Start Permacultuur Jaaropleiding!
De jaaropleiding Permacultuur 2017/2018 van Stichting Permacultuur Onderwijs, door Maranke Spoor c.s. vind plaats in De WAR! Zie :   http://permacultuuronderwijs.nl/cursussen-2/

Etische principes van permacultuur

8 Oktober van 14 tot uiterlijk 16 uur Introductiemiddag Permacultuur

Door Maranke Spoor. In De WAR binnentuin. Voor een ieder die meer wil weten over permacultuur.    De middag vindt plaats in het kader van de week van de Duurzaamheid.
www.Amersfoortduurzamestad.nl , www.dewar.nl Nu alvast meer weten? Zie dan Marankes e-book Permacultuur, Wat is dat? http://permacultuuronderwijs.nl/
StichtinglogoMetTekst ErnaastKorter_225x150px


14 oktober 13.00 / 16.00  - Meet Je Stad sensorkastje bouwen

Tijdens een workshop van 3 uur leer je solderen, bouw je zelf een waarnemingsstation voor het klimaat-meetnetwerk van Meet je stad en maak je kennis met het programmeren van zo'n station. Meet je stad is een citizen science project waarin tientallen Amersfoorters samenwerken om per wijk of straat de gevolgen van klimaatverandering in kaart te brengen. Het kastje meet luchtvochtigheid, temperatuur en de locatie en kan in de toekomst worden uitgebreid. Na de workshop kun je het station meenemen en ergens in de stad ophangen. Op de website van Meet je stad (meetjestad.net) verschijnt het vervolgens als een nieuw meetpunt op de kaart van Amersfoort. De data van alle meetstations kunnen er live worden bekeken en onderling vergeleken. Het doel is om op 150 plekken in de stad op zoek te gaan naar extreme hitte, droogte, neerslag, en te zien of we een stedelijk warmte-eilandeffect kunnen betrappen. Geef je op bij meedoen@meetjestad.net. De workshop is bedoeld voor volwassenen maar kinderen zijn ook welkom onder begeleiding van een volwassene.


14 oktober 20.00 - Esmay Usmany en Anke Timmer - Dromers

Esmay Usmany en Anke Timmer ontmoeten elkaar op het conservatorium. Dat er tussen deze twee vriendschap zou ontstaan, lag niet meteen voor de hand. Waar de één door het leven fladderde, nam de ander liever een weloverwogen besluit. Waar de één koos voor de man, koos de ander voor de vrouw. Een inloopkast vol kleren tegenover broekie, shirt en gympen. Maar wat nou als blijkt dat juist hun verschillen de muziek maakt? Hun verhalen daardoor rijk! Twee dromers dromen dezelfde regenbogen in gedachten. Zelfs als het niet voor de hand ligt maakt muziek vrienden voor het leven. Entree 10 Euro, reserveren via publiciteit@dewar.nl

16 september 20.00 - Theater Spullenlab - (Alweer) een avond podiumkunst

 • Bert Wagenaar van Kreveld - 'Geen tijd om dood te gaan'
 • Marleen Bekker -'Ik heb niks'
 • Espen en Luca - 'Hoe doen ze dat nou?'

Reserveren? Mail even publiciteit@dewar.nl (waardebepaling achteraf, per voorstelling, kies dus zelf wat je betalen wil!)24 september 18.30 - Binnentuin- Smullenpannen Culinair eetcafé

Kom zondag 24 september naar de Binnentuin om te genieten van een fijne Eritreese maaltijd, bereid door Fikirte en Meskarem. Reserveren verplicht, graag mailen naar smullenpannen@dewar.nl Kosten zijn 10 Euro. Contact af te rekenen.

Koppelting Festival - 21 t/m 27 augustus - Gehele WAR terrein

This year's Koppelting will be a hackathon week followed by a 2.5 day unconference. Sign Up here

A hackathon is a period in which a group of people work together on a project. This can be anything from building a space ship to setting up a vegetable garden.

Line - Up;

* Paul Bessems - Blockchain organizing
* Harmen Zijp - Citizin investigative journalism* Katrien van Riet - Kite workshop * Oliver Lowenstein - Making Lewes * Boris Jeletich - Arduino for beginners * Joachim de Koning - Internet of Coins Lecture * How to build a Wikipedia page * Maranke Spoor - Introduction to permaculture* Diana Wildschut - Bacterial knitting * Meet Je Stad - Citizin Science project* Biolab  dye your own t-shirt* Debate Smart City or smart shitty? - Foodlab - create the food of the future * Open Toko - How to Linux and such? *  Harmen ZIjp and Arjan Klaver - Unstating the obvious * Paul van Bree and Dirk van Vreeswijk - Lecture I, other and group * Manu Busschots - Carbon conversations * Luuk Keijser and Katrien van Riet - Creating a boardgame * Fablab presentations * P2P justice (discussion) * Vleermuisgroep - Night of the bats * 3DEVO demonstration * Joachim de Koning - Lecture Ínternet of coins * Flip de Leeuw - Lecture 'Designing bamboo streetlights * Friday Night - movie night * Nicole Esteje - Citizin initiatives and the law * Hackathon Matthijs Nederveen - The inclusion game * Pieter van der Heijden - Report of  Fab13 conference in Chile 2017 * Ger Hanssen - Accurate instruments Do-It-Yourself  * Jiri Gregor - Excursion 3D Concrete printer

For the hackathon week we already have the following projects:

 • getting the GCMS of the Biolab to work
 • a hypha CMS programming sprint
 • creating an open videoconferencing box
 • creating the food of the future in the foodlab
 • how can the Fablab be used better?
 • creating a board game
 • transforming a small, portable windmill into a phone charger
 • your project? Let us know if you want to add your own project to this list, provided it is open source. You can send an email to Diana.

Vrijdag 8 september 20.30 - SpullenLab - Emma Lou / Akoestische tour 

Ga mee in het hoofd van Emma Lou vol vreemde stemmetjes, onzekerheden, verlangens, frustraties en liefdesdrama’s. Ze heeft de touwtjes graag in handen maar dit werkt haar alleen maar tegen. Is geluk te vinden en komt het allemaal goed? Eén ding is zeker: ze is ‘Nooit Alleen’. In september 2016 bracht ze haar gelijknamige album uit. Van rustige luisterliedjes tot uptempo popsongs met een flinke dosis humor. Dit seizoen gaat ze met viool en ukelele de theaters in met een akoestisch programma, begeleid door Mark Schimmel (gitaar) en Paul Klinkhamer (contrabas). Regie: Anneloes Rodenhuis. Op 8 september ben je welkom bij Theater SpullenLab voor de TRY - OUT van 'nooit alleen'. Tickets 10 Euro, reserveren kan hier . Meer te weten komen over Emma Lou? Zie www.emmalou.nlWARwerkavond - Woensdag 12 Juli - 19:30

Flexwerken in De WAR

Iedere

Twaalfde van de maand is er WARwerkavond, we werken dan samen aan diverse taken om De WAR voor een ieder van ons een fijne plek te laten zijn. Zowel in het fablab als op de andere plaatsen in De WAR wordt er geklust.  Valt de twaalfde in het weekend dan klussen we overdag.
Aanmelden is niet nodig.  Eeuwige dank verzekerd.


Voedsellab - vrijdag 14 juli - 20:00 [de Binnentuin]

De WAR start een Voedsellab, een plek voor experimenten met het voedsel van de toekomst. Hoe maken we het voedsel dat beter is voor de planeet en voor onszelf ook lekker? Geen droge sojaschijven en smakeloze koekjes meer! Voor kookexperimenten is de keuken van De WAR beschikbaar, voor fermenteren, experimenteren en analyseren is er natuurlijk het Biolab! Kom gewoon langs. Wil je eerst informatie? Mail dan naar diana@dewar.nl.


Workshop Sensor kastje bouwen - Meet je Stad - 15 juli - Binnentuin de War 13.00-17.00

Op 15 juli organiseert Meet je Stad de derde doe-het-zelf sensoren-bouwdag. Tijdens een workshop van 3 uur leer je solderen, bouw je zelf een waarnemingsstation voor het klimaat-meetnetwerk van Meet je stad en maak je kennis met het programmeren van zo'n station.

Meet je stad is een citizen science project waarin tientallen Amersfoorters samenwerken om per wijk of straat de gevolgen van klimaatverandering in kaart te brengen, gedurende een aantal jaren. Vorige zomer werd al een duurproef gestart met 5 meetpunten. Daarin zijn verschillende soorten sensoren getest en inmiddels is er een open source meetopstelling ontwikkeld die door iedereen nagebouwd kan worden. Het kastje meet luchtvochtigheid, temperatuur en de locatie en kan in de toekomst worden uitgebreid. Na de workshop kun je het station meenemen en ergens in de stad ophangen.  Op de website van Meet je stad (meetjestad.net) verschijnt het vervolgens als een nieuw meetpunt op de kaart van Amersfoort. De data van alle meetstations kunnen er live worden bekeken en onderling vergeleken. Het doel is om op 150 plekken in de stad op zoek te gaan naar extreme hitte, droogte, neerslag, en te zien of we een stedelijk warmte-eilandeffect kunnen betrappen.

Geef je op bij meedoen@meetjestad.net. De workshop is bedoeld voor volwassenen maar kinderen zijn ook welkom onder begeleiding van een volwassene

ImpactBios - Maandag 3 juli - 20.00 SpullenLab - No Impactman


Iedere eerste maandag van de maand, ImpactBios bij de WAR. Een film met een boodschap. In samenwerking met Milieudefensie en Opgemarkt. Klimaatneutraal leven in Manhattan, kan dat? En welke invloed heeft dat op je dagelijkse leven? In 'No Impactman' volg je Beavan op de voet....een humoristische film die aanzet tot nadenken.  Waardebepaling achteraf. Reserveren niet nodig.

Sociaal Lab - Dinsdag 4 juli - 20.15 - Binnentuin Ik&AnderSociaal Lab Ik en Ander

Vanuit een gedeelde nieuwsgierigheid zijn Paul van Bree en Dirk van Vreeswijk, begonnen met een onderzoekslab naar het ik, de ander en de groep. We noemen ons Ik &Ander en we zijn op zoek naar jou.

Dinsdagavond 4 juli organiseren wij onze eerste bijeenkomst in de groene Binnentuin van de War. We zullen dan onze ideeën over het onderzoekslab met je delen en je uit te nodigen met ons mee te doen.

Het thema waarmee we willen starten is de wijze van communicatie tussen het ik, de ander in een groep. Daarom hebben we besloten de achtergronden van het Sokratische gesprek te gaan onderzoeken.

Om ons onderzoek vorm te geven hebben we het in vier delen opgesplitst:
1. er iets over lezen
2. het gelezene samen bespreken
3. er iets van zien en dat beschrijven
4. er iets van beleven en dat op creatieve wijze samen verwerken.
Voor het eerste deel hebben we al een boek voor ogen, namelijk het Socratisch Gesprek van Delnoij en van Dalen. Andere boekentips zijn zeker welkom. We willen het boek uiteindelijk tijdens Koppelting in de laatste week van augustus bespreken. Dan bespreken we ook hoe we samen ons onderzoek voort gaan zetten.
Heb je zin om as dinsdag 4 juli naar de binnentuin van de War te komen? Wees welkom, er staat koffie en thee klaar vanaf 20.15; we starten dan om 20.30 en het duurt ongeveer tot 21.15.

Geef je op door een mail te sturen naar paul@dewar.nl  Vind je het leuk om mee te doen maar lukt het niet om er dinsdag 4 juli bij te zijn, stuur dan ook even een mail.

Repaircafe - 8 juli 10.30 - 14.30 [Spullenlab]

Kapotte spullen? Niet weggooien! Kom naar het Repaircafe en ga samen met de reparateurs aan de slag en repareer jouw apparaat/kledingstuk/speelgoed.

Werk mee aan de toekomst van Meet je Stad!- donderdag 29 juni - 20:00 [Binnentuin]

In de afgelopen twee jaar is in Amersfoort een project gegroeid dat u waarschijnlijk niet ontgaan is. Meet je Stad, een burger-onderzoeksproject in samenwerking met Coöperatieve Universiteit Amersfoort, Gemeente Amersfoort en Waterschap Vallei en Veluwe, is langzaam uitgegroeid tot een volwassen onderzoek waarin inwoners van Amersfoort klimaatverandering op lokale schaal meten. Meet je Stad is opgezet als een project dat de eerste drie jaar ondersteund werd door gemeente en waterschap, met als doel dat in die drie jaar een zelfstandig project ontstaat. Nu, na ruim twee jaar, is Meet je Stad klaar om kennis te maken met nieuwe partners. We zijn op zoek naar bedrijven of organisaties die geïnteresseerd zijn in de methode en resultaten van Meet je Stad en die voor zichzelf een rol zien in de toekomst van dit project. Op 29 juni organiseren we een kennismakingsavond met Meet je Stad. We nodigen u graag uit om te komen kijken, doen en denken. U kunt zich aanmelden via info@meetjestad.net.

Innovatie-inloopspreekuur - 13 juni 2017 - 16:00-18:00 uur [Fablab]

Fablab Amersfoort organiseert in samenwerking met Peer! Innovation, een innovatie-inloopspreekuur. In dit inloopspreekuur kan iedereen terecht die wil sparren over zijn innovatie.

TGTiefenSchee speelt Most Trees are Blue - 8, 9 en 10 juni - 20:00 [Spullenlab]

Twee aliens beginnen een Bed&Breakfast op aarde. Ze zijn goed voorbereid. Op hun thuisplaneet hebben ze het Handboek voor een Ruimtewezen laten maken: een handleiding over hoe je mens moet zijn. Gewapend met dit Handboek beginnen ze als Nie...uw Mens aan de bouw van hun gedroomde B&B. Ondertussen heeft de Echte Mens door dat er iets niet in de haak is. Er is buitenaards leven gedetecteerd. Het Kantoor van Buitenaardse Zaken van de VN probeert de bevolking te sussen en gaat op onderzoek uit. Vormt deze Nieuwe Mens een bedreiging voor de aarde?

Met Most trees are blue onderzoekt TG Tiefschnee (Merel van Huisstede en Rinske Bouwman) de vreemdeling. Reserveren via publiciteit@dewar.nl (tickets €12,50).

Impactbios - Growing cities - maandag 5 juni - 20:00 [Spullenlab]

Iedere 1e maandag van de maand een inspirerende film. Deze keer de film Growing Cities: "A documentary film that examines the role of urban farming in America and asks how much power it has to revitalize our cities and change the way we eat. In their search for answers, filmmakers Dan Susman and Andrew Monbouquette take a road trip and meet the men and women who are challenging the way this country grows and distributes its food, one vacant city lot, rooftop garden, and backyard chicken coop at a time.Join them as they discover that good food isn’t the only crop these urban visionaries are harvesting. They’re producing stronger and more vibrant communities, too."

Toegang op waardebepaling achteraf.

Lunch met de Zoete Biet - Veganistische lunch in de Binnentuin - elke zondag - 11:00 - 15:00 [Binnentuin]

De Zoete Biet serveert elke zondag Lunch in de Binnentuin. Op het menu staan natuurlijke gezoete Smoothies en gebakken traktaties, vegetarische en veganistische burgers en een heerlijk frisse salade. De missie van De Zoete Biet is om in een landschap met ongezonde opties een gezond en lekker alternatief aan te bieden en zo je lichaam de voedingsstoffen te geven waar naar het zo verlangt om goed te kunnen functioneren. Alles op het menu is zelfgemaakt, lekker, vers en zoveel mogelijk biologisch. Komt dat proeven!

Kijk voor het menu op www.dewar.nl/nl/binnentuin.

Bordspelmiddag Ons Geld - Kom het spel Money Maker spelen - 20 mei - 10.00 tot 17.00 [SpullenLab] 


Een avondpodiumkunst bij De War - 13 mei vanaf 20.00 [SpullenLab]


Een gevarieerd programma op zaterdag 13 mei bij Theater SpullenLab! De zaal is open om 19.45 uur (Geldersestraat 6)

20.00 uur - Theatergroep Mr Saiqo ' Mano a Mano '

20.30 uur - Try Out cabaretier Ruud de Nooij

21.00 uur - Muzikaal cabaret van de charismatische bitches

21.45 uur  -Bodine Jeske met 'Zweef' (onder voorbehoud, i.v.m. eventuele finale Kleinkunst festival)

Waardebepaling achteraf. Reserveren niet noodzakelijk. Meer info via publiciteit@dewar.nl


Moederdaglunchen in de Binnentuin - 11.00-16.00 zondag 14 mei

Fiona en Niels van De Zoete Biet verzorgen een fijne lunch, die ook geschikt is voor veganisten. Reserveren is niet nodig, kom gewoon langs! De Binnentuin van De War vind je links van het parkeerterrein, bij de geel/zwarte deur. Heb je vragen over de Binnentuin of de mogelijkheden? Mail dan met publiciteit@dewar.nl


Studium Generale - Tolerantie - 14 mei 16.00 Marjoka van Doorn [SpullenLab]

Wat is eigenlijk tolerantie? En hoe tolerant zijn wij zelf, als het erop aankomt? We zijn allemaal geneigd te denken dat vooral ‘de ander’ intolerant is. Deze denkfout, en nog drie denkfouten die echte tolerantie in de weg staan, komen in deze interactieve lezing aan de orde.  Marjoka van Doorn (1974) is sociaal psycholoog. Ze is onderzoeker bij de Hogeschool van Amsterdam en werkt als zelfstandig trainer en organisatie adviseur. In 2016 promoveerde ze aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, op haar onderzoek naar tolerantie “Accepting the disliked. The practice and promotion of tolerance”. Waardebepaling achteraf. Info via publiciteit@dewar.nl


Workshop Sensor kastje bouwen - Meet je Stad - 13 mei - Kantoor de War 13.00-17.00

Op 13 mei organiseert Meet je Stad de derde doe-het-zelf sensoren-bouwdag. Tijdens een workshop van 3 uur leer je solderen, bouw je zelf een waarnemingsstation voor het klimaat-meetnetwerk van Meet je stad en maak je kennis met het programmeren van zo'n station.

Meet je stad is een citizen science project waarin tientallen Amersfoorters samenwerken om per wijk of straat de gevolgen van klimaatverandering in kaart te brengen, gedurende een aantal jaren. Vorige zomer werd al een duurproef gestart met 5 meetpunten. Daarin zijn verschillende soorten sensoren getest en inmiddels is er een open source meetopstelling ontwikkeld die door iedereen nagebouwd kan worden. Het kastje meet luchtvochtigheid, temperatuur en de locatie en kan in de toekomst worden uitgebreid. Na de workshop kun je het station meenemen en ergens in de stad ophangen.  Op de website van Meet je stad (meetjestad.net) verschijnt het vervolgens als een nieuw meetpunt op de kaart van Amersfoort. De data van alle meetstations kunnen er live worden bekeken en onderling vergeleken. Het doel is om op 50 plekken in de stad op zoek te gaan naar extreme hitte, droogte, neerslag, en te zien of we een stedelijk warmte-eilandeffect kunnen betrappen.

Geef je op bij meedoen@meetjestad.net. De workshop is bedoeld voor volwassenen maar kinderen zijn ook welkom onder begeleiding van een volwassene

Repaircafe - 13 mei 10.30 - 14.30 [Spullenlab]

Kapotte spullen? Niet weggooien! Kom naar het Repaircafe en ga samen met de reparateurs aan de slag en repareer jouw apparaat/kledingstuk/speelgoed.

Midzomernachtsdroom - 7 mei 11.00 Kindervoorstelling Pepijn Jehee (6+) - [Spullenlab]


Midzomernachtsdroom (6+) is een betoverend humoristische voorstelling gebaseerd op het gelijknamige stuk van William Shakespeare. Een voorstelling over verlangen, ruzie en liefde in een wereld uit onze dromen.

Over het stuk

Willems ouders maken altijd maar ruzie en nu is het weer zover. Hij zoekt troost in bed met zijn grote knuffel, die hem in slaap sust. Als hij ontwaakt, heeft zijn knuffel hem meegenomen naar een groot bos waar van alles speelt. Een man en een vrouw, die luisteren naar Oberon en Titania, zijn de hele tijd aan het bekvechten. Zijn knuffel, die iedereen ineens Puck noemt, moet op zoek naar een oplossing. Er bestaat een bloem die harten doet smelten, maar hoe werkt die bloem eigenlijk? En voor wie? Willem gaat op onderzoek uit in deze vreemde wereld om alle problemen in één keer te verhelpen. Reserveren via publiciteit@dewar.nl / waardebepaling achteraf (kies zelf wat je betalen wil voor deze voorstelling)Zaterdag 8 april 2017: Speel mee met het spel Money Maker en ervaar hoe is om als bank zelf geld te scheppen. Het programma is als volgt:

13:00 uur Inloop, koffie/thee, kennismaking, speluitleg voor nieuwkomers.
13:30 uur Spelen van Money Maker in groepen van maximaal 6 spelers.
ongeveer 17:30 uur Einde spelen Money Maker.
18:00 uur Eten gezamenlijke maaltijd.
19:00 uur Napraten: Wat leren van het spel Money Maker + hoe kunnen we daar in de wereld iets mee doen?
uiterlijk 21:00 uur Huiswaarts.

De maaltijd en het napraten is optioneel, als je alleen wil komen spelen is dat uiteraard ook prima!

Ik wil graag weten wie er komt (i.v.m met het aantal spellen wat we nodig hebben en de hoeveelheid chips/drinken) en of je ook blijft eten. Je kunt je uiterlijk tot 6 april bij mij (poolmarcel@hotmail.com) opgeven!

Workshop Burgerrechten - 1 april 2017 20.00 uur

Wat mag de politie van je vragen? Wat is het verschil tussen staande gehouden worden of aangehouden worden? Wat zijn jouw burgerrechten? Leer het tijdens de worshop van advocate Jehanne Hulsman. Maximaal aantal deelnemers 20, opgeven via publiciteit@dewar.nl

Quintus de Paarse Goochelaar - 2 april 10.30 VOL en 13.00 VOL[Spullenlab]

Na de succesvolle show in januari, komt Quintus de Paarse goochelaar weer naar de WAR en deze keer op 2 april. Zorg dat je er bij bent! Dit is een familievoorstelling en reserveren kan  door te mailen naar publiciteit@dewar.nl. BEIDE VOORSTELLINGEN ZIJN INMIDDELS UITVERKOCHT Geldersestraat 6, Amersfoort

Lente in de WAR en zadenruilbeurs - 2 april

Oude, lokale, zaadvaste en bijzondere zaden, knollen en stekjes kunnen tijdens dit evenement worden geruild, weggegeven en verkocht. Iedereen kan zijn eigen biologische zaadjes en stekjes meenemen naar de ruiltafel. Naast een diverse markt bieden we een aantal lezingen aan. Lente in de WAR is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij het uitwisselen van zaden, pootgoed, stekjes en informatie over o.a lopende groene projecten wordt gecombineerd met discussie over politieke thema's en praktische workshops. Meer info via publiciteit@dewar.nl

Kijk op lenteindewar voor het programma!

ImpactBios - 3 april 20.00 Farm for the future


Iedere eerste maandag van de maand, een film met een boodschap.

Rebecca Hosking, boerendochter die documentaire-filmer werd, gaat in op het energiegebruik in de landbouw, dat in de komende jaren kritiek zal worden, zonder in paniek te vervallen. Aan de hand van voorbeelden in Engeland verkent ze de mogelijke perspectieven, zoals een milieuvriendelijke land en tuinbouw die ons leven zou kunnen veranderen. Ze kiest ervoor om terug te keren naar de boerderij waar ze opgegroeid is en gaat die van haar vader overnemen. Maar HOE gaat ze boeren? Er komen wetenschappers van naam aan het woord: Patrick Whitefield, Rob Hopkins, Rosie Boycott, Richard Heinberg, Tim Lang e.a.. Niet alleen permacultuur-enthousiastelingen komen hier aan hun trekken: elk weldenkend mens kan zijn/haar voordeel doen met deze documentaire. Inloop vanaf  20.00, start film 20.30

Veganismedag bij de WAR - 19 maart 2017 - vanaf 12.00 uur 

Kom op 19 maart langs bij de WAR in Amersfoort en bezoek de Veganismedag! O.a. aanwezig;

* Vegan Mission (www.veganmission.nl) 

* Vegan Spul (www.veganspul.nl)

* Odin Voedselcooperatie

* De Kleine Kookfabriek

* Vegan Education Group 

* Bakfietsje W met een groene lunch 

* Veganisme Magazine

* Informatiestand PETA en Wakker Dier

* Yakso

Zin in een workshop? Om 14.00 zal Ineke van de Transitieschool een workshop  geven over vervangers van dierlijke producten, deelname kost 10 Euro. 

Ook is filosoof en veganist Floris van den Berg aanwezig (ook wel bekend als ' de vrolijke veganist' ), hij geeft om 16.00 een lezing over Veganisme en neemt zijn boek natuurlijk mee. 

We sluiten deze veganisme dag af met een veganistische versie van culinair eetcafé SmullenPannen (opgeven verplicht!). (Kosten  15,00). Natuurlijk kan je ook deze keer weer genieten van fijne live muziek. De band Smal Water zal het muzikale deel van de avond verzorgen.Studium Generale Amersfoort: Floris van den Berg - Veganisme: 19 maart 2017 - 16:00 uur [Spullenlab]

Floris van den Berg ken je o.a. van het boek 'de vrolijke veganist' en is filosoof en veganist. Tijdens de Veganisme dag op 19 maart in Amersfoort, zal hij een lezing geven over 'veganisme' . Waardebepaling achteraf 

Kinderworkshop kleding maken - 18 maart 2017 - 13.00 uur [Fablab]

Samen met Robin, die graag kleding maakt en versiert, geven we een workshop voor andere kinderen die het ook leuk vinden om te leren werken met de naaimachine, de foliesnijder in het Fablab, of gewoon met naald en draad of textiellijm. Versiersels, naaimachines, naald en draad en hulp zijn aanwezig. Neem vooral je saaie kleren mee, dan maken we er samen iets leuks van! De workshop is voor kinderen, maar volwassenen onder begeleiding van een kind zijn ook welkom! Deelname is op waardebepaling achteraf. Wil je meedoen? stuur dan een mailtje naarMarjo Dames - kindervoorstelling Juwelen Oma - 19 maart 2017 - 10:30 uur [Spullenlab] 

Dit verhaal is een bewerking van het populaire kinderboek: 'Oma Boef' van David Walliams. Marjo Dames het verhaal tot een verteltheatervoorstelling gesmeed. Boordevol spanning, humor en met ontroerende momenten.Geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar. Vooraf opgeven in verband met beperkt aantal zitplaatsen via deze link. Of mail even publiciteit@dewar.nl en vol = vol / Waardebepaling achteraf 

Repaircafe: 11 maart - 10.30 tot 14.30 Spullenlab

Kapotte spullen? Neem ze mee naar het Repaircafe en repareer ze met wat hulp! Geldersestraat 6, Amersfoort

Poppentheater Peterselie - kindervoorstelling Muis zoekt huis - 12 maart 2017 - 11:00 uur [Spullenlab]

Geschikt voor kinderen tussen de 2 en 6 jaar. Vooraf opgeven in verband met beperkt aantal zitplaatsen graag via publiciteit@dewar.nl

Muis heeft een appel gevonden en wil die mee naar zijn holletje nemen, maar de appel is te groot. Daarom gaat hij op zoek naar een groter huis. Interactieve natuurvoorstelling met tafelpoppen. Er wordt lekker veel bij gezongen. Voor deze voorstelling werken we met; waardebepaling achteraf. Geldersestraat 6, AmersfoortStudium Generale Amersfoort: Govert Schilling - EINSTEINS GELIJK: De ontdekking van zwaartekrachtgolven - 12 maart 2017 - 16:00 uur [Spullenlab]

Vorig jaar maakten wetenschappers de ontdekking bekend van zwaartekrachtgolven. Honderd jaar geleden al voorspeld door Albert Einstein, maar nu pas voor het eerst echt gemeten. Minieme rimpelingen in de ruimtetijd, veroorzaakt door de meest extreme verschijnselen in de kosmos: supernova-explosies, botsende zwarte gaten en de oerknal zelf. Zonder twijfel een van de grootste wetenschappelijke doorbraken van de eenentwintigste eeuw, en het sluitstuk in de bevestiging van Einsteins relativiteitstheorie. Maar wat zijn zwaartekrachtgolven precies? Hoe kan de lege ruimte trillen? Hoe lang wordt er al naar gezocht? En hoe is het mogelijk om die onvoorstelbaar kleine rimpelingen te meten? Met wat voor precisie-apparatuur is de ontdekking gedaan? En wat zijn de verwachtingen voor de toekomst? De Amersfoortse wetenschapsjournalist Govert Schilling geeft in zijn lezing op al deze vragen antwoord. Hij neemt u mee op een fascinerende ontdekkingstocht door het heelal en praat u bij over de meest recente ontwikkelingen in de astronomie. Reserveren niet mogelijk, vol = vol.
Waardebepaling achteraf. publiciteit@dewar.nl voor extra info. Geldersestraat 6, Amersfoort

Shakespeares mooiste monologen - Timon Blok 4 maart 20:00 - [Spullenlab]

Deze voorstelling heeft als doel het publiek kennis te laten maken met het werk van William Shakespeare. Aan de hand van een groot aantal monologen -uit diverse toneelstukken- laat Timon Blok zien hoeveel kanten het werk van deze geniale toneelschrijver heeft.

Alles komt langs: Komedie, tragedie, mannen- en vrouwenrollen, liefde, haat, doodsangst en uitzinnige euforie passeren in hoog tempo de revue. Tussen de monologen door vertelt Timon kort iets over de context en achtergrond van de verschillende stukken.

Waardebepaling achteraf en reserveren is fijn maar niet noodzakelijk publiciteit@dewar.nl

Verhalenverteller Babboes - Sprookjes in de WAR 5 maart 2017 - 10.30 uur Spullenlab kindervoorstelling

Sprookjes in De WAR is een kindervoorstelling speciaal bedacht door Melanie P

lag (Babboes) www.babboes.nl voor De WAR. Geschikt voor kinderen van 4 tot 8 jaar. Vooraf opgeven via publiciteit@dewar.nl want vol = vol. Waardebepaling achteraf.

Transitieschool: Huis isoleren 5 maart  2017 - 14:00 uur [Binnentuin]

Hoe isoleer ik mijn huis op een duurzame en energie slimme manier? Tijdens deze workshop leer je dit! Meld je even aan via info@transitieschool.nl  Waardebepaling achteraf

Smullenpannen - 5 maart 2017 - 18.30 uur [Spullenlab]

Heerlijk eten voor een fijne prijs, het kan bij SmullenPannen! Deze editie zal er een heerlijke Egyptische maaltijd worden klaargemaakt. Zorg dat je even opgeeft via smullenpannen@dewar.nl (kosten 10 Euro)


Cursus mallen maken door Paul van Bree - vanaf 25 februari.

Bij Fablab Amersfoort kunnen we alles maken, maar op een klein voorwerpje uit de 3Dprinter zit je toch zo een paar uur te wachten. Niet geschikt voor serieproductie dus. Paul van Bree is gespecialiseerd in het maken van mallen. In deze 3-delige theorie-en-praktijkcursus leer je een mal maken van siliconen, gaan we naar de Hazelaar in Soest om materialen te zoeken en giet je je eerste positief. Kosten 60 euro incl.materiaal. De cursus bestaat uit 3 cursusdagen. Info en aanmelden via paul@dewar.nl

Fabskills cursus  - om de woensdag vanaf 22 februari - 20:00 [Fablab]

De WAR start dit voorjaar weer met een Fabskills cursus. In deze vijfdelige cursus leer je werken met alle machines in het Fablab, van de eerste stappen met de ontwerpprogramma's tot en met het werken met de apparaten.
De cursus start op woensdag 22 februari en zal om de woensdag plaatsvinden. Voor meer informatie over de inhoud, kosten en planning, zie de kalender van het Fablab. Opgeven via info@fablabamersfoort.nl.

TRY-OUT - 'Aangepast' door Sjoerd Meijer  - 25 februari 2017 - 20.00 uur [Spullenlab]

Nog voor de officiële première in Theater Bellevue, komt Sjoerd Meijer met een TRY-OUT naar Theater Spullenlab Amersfoort.

Het stuk;
Het zeer coherent vertelde en geenszins rare of ongewone relaas van een man met een onbreekbaar gevoel voor rechtvaardigheid. Die gezworen heeft dat hij zich nooit schuil zal houden in de zwijgende massa als hij onrecht ziet, hoe klein of onbenullig dat onrecht op het eerste gezicht ook mag lijken. Die ingrijpt. Ook als niemand dat begrijpt.

Een zwart-komische voorstelling over het verlangen naar rechtvaardigheid en een zuiver geweten. Theater Spullenlab is het podium van Sjoerd Meijer, op 25 februari. Om 19.45 is de zaal open. Reserveren in verband met beperkte plaatsen graag via publiciteit@dewar.nl , deze voorstelling werkt met waardebepaling achteraf.


Transitieschool: Moestuinieren- 26 februari 2017 - 14:00 uur [FabLab]

Leer moestuinieren, en kom naar de workshop op 26 februari. Aanmelden graag via info@transitieschool.nl en waardebepaling achteraf.

(Kinder)workshop hanger maken - 26 februari 14:00 - [Spullenlab]

Deze workshop is geschikt voor kinderen (onder begeleiding) en volwassenen. Je gaat aan de slag met speksteen en maakt daar een mooie hanger van. Antoinette Elsinga van Seleniet kunst, zal de workshop begeleiden. Kosten zijn 7,50 (inclusief materiaal). Opgeven vooraf via publiciteit@dewar.nl

Studium Generale Amersfoort: prof. dr. James Kennedy - 12 februari 2017 - 16:00 uur [Spullenlab]

Studium Generale Amersfoort is het podium voor wetenschap waar alle Amersfoorters kunnen kennismaken met het onderzoek van wetenschappers. Elke tweede zondag van de maand komt er een wetenschapper vertellen over zijn of haar onderzoek. Het programma is heel divers: van actuele onderwerpen in de wetenschap, tot meer specifieke onderzoeken. Op deze manier komt er een veelzijdig scala van de wetenschap aan bod. Omdat Studium Generale een ongesubsidieerd initiatief is, is men afhankelijk van bijdrage van sympathisanten. Waardebepaling achteraf.

Nederland had ooit de reputatie van een oersaai land, waar de politiek bij uitstek 'grijs' was. In zijn bekende film Alleman uit 1963, merk Bert Haanstra op dat de bevolking elke vier jaar de kans krijgt enthousiast te raken over de politiek, maar dat vervolgens nooit wordt. Wat is er nou precies gebeurd sinds die tijd? Was Nederland uberhaupt ooit een grijs land en zo ja wanneer? Wat zijn de bijzonderheden van die tijd die het zo moeilijk maken om tot een afgewogen oordeel te komen? Hoe staat Nederland daarin ten opzichte van andere landen? En wat zijn de eventuele wegen voorwaarts om weer grijs te durven zijn?

Innovatie spreekuur bij Fablab Amersfoort - 14 februari 2017 - 15:00 tot 17:00 uur [FabLab]

Fablab Amersfoort organiseert in samenwerking met Peer! Innovation, een innovatie inloopspreekuur. Een dergelijk spreekuur wordt al een jaar succesvol gehouden op de Peer! Seats2Meet locatie voor vooral diensten ondernemers en is nu als eerste samenwerkingsexperiment ook beschikbaar voor makers.

In dit inloopspreekuur kan iedereen terecht die wil sparren over zijn innovatie. Hierbij kunnen onderwerpen ter sprake komen als hoe waarde naar meer gebruikers gebracht kan worden, of met welke partijen samen te werken. Ook is het mogelijk om te sparren over te maken keuzes in vernieuwingen. Wij kijken uit naar de mogelijkheid om zo de wereld een stukje beter te maken.

De WAR: toekomst - 1 februari 2017 - 20:00 [de Binnentuin]

Er is de afgelopen tijd veel gebeurd omtrent de toekomst van De WAR. Op deze avond wordt de huidige stand van zaken toegelicht en de opties voor de toekomst besproken. Wil je weten hoe het er voor staat of een bijdrage leveren? Kom dan op deze avond langs.

Smullenpannen: 5 februari - Traditioneel Egyptisch 18:30 [Spullenlab]

Op zondag 5 februari ben je weer van harte welkom bij SmullenPannen, het culinair eetcafé van De WAR met wisselende koks. Deze keer is er een traditionele Egyptische maaltijd en is er muziek van Trio Sofietje.  Eet je mee? Geef je wel even op via smullenpannen@dewar.nl Kosten €10,-

Transitieschool: Shampoobar maken - 22 januari 2017 - 14:00 uur [Fablab]

Zelf een blok shampoo maken is helemaal niet moeilijk. En je doet het naar je eigen smaak en haartype! Geen vervuilende flessen meer, geen microplastics en geen palmolie nodig.

Deze workshop is voor volwassenen maar kinderen zijn welkom onder begeleiding. Deelname is op waardebepaling achteraf.

Maak je eigen geld! - 22 januari 2017 - 14:00 uur [Spullenlab]

Kom het vers-van-de-pers-bordspel Money Maker van Stichting Ons Geld spelen en ondervind hoe in de huidige economie geldschepping door banken plaatsvindt en welke gevolgen dat heeft. Wij zorgen voor koffie, thee en chips. Opgave en verdere info: Marcel Pool (Marcel / 06-84764006). Spelmaker Ferdinand Zanda zal een presentatie en een speelsessie geven. Aanmelden kan tot uiterlijk woensdag 18 januari om half zes.

Labpresentaties: 11 januari 20:00 [Fablab]

Altijd al willen weten wat er zoal gemaakt wordt in het Fablab en het Biolab? Kom kijken naar deze avond vol korte presentaties van fab- of biolabprojecten. Laat je inspireren door lichtgevende algen, zelfgroeiende materialen, door bacterien geverfde zijde en veel meer. Er is geen vaste toegangsprijs, maar er wordt waardebepaling achteraf gebruikt.

Kindervoorstelling: Quintus - Silent Magic - 15 januari 2017 - 11:00 uur (vol) [Spullenlab]

Vergeet alles wat je denkt te weten over goochelen.

Quintus neemt je mee naar de tijd van de stomme film.  De tijd waarin over-acting en het slim inzetten van muziek de basis vormden voor top entertainment dat massa’s mensen vermaakte.

In de stijl  van die ‘roaring twenties’ maar gebruik makend van moderne technieken is  ‘Silent Magic’ een magisch komische  voorstelling die het publiek op het puntje van de stoel doet zitten. Deze voorstelling is inmidels vol.

Kinderrepaircafe - woensdag 4 januari - 11:00-15:00 [Spullenlab]

Wegens groot succes herhalen we deze kerstvakantie het repaircafe voor kinderen. Dus neem je speelgoed mee, je sinterklaas- of kerstcadeautjes die alweer stuk zijn, en repareer ze samen met onze reparateurs. Gereedschap is aanwezig.


De Cabaretpoel, Vier keer leuk!- 7 januari 2017 - 20:30 uur [Spullenlab]

In De Cabaretpoel spelen vier nieuwe aanstormende cabarettalenten elk een voorstelling van ongeveer 25 minuten. U ziet finalisten en prijswinnaars van diverse cabaretfestivals. De Cabaretpoel, een nieuw initiatief voor aanstormend cabarettalent om zich aan het publiek te presenteren. Het is een soort reizend cabaretfestival, maar dan zonder competitie-element.

Tickets kunnen hier besteld worden.

Transitieschool: Kaarsen maken - 8 januari 2017 - 13:00 uur [Fablab]

Zelf kaarsen gieten van restjes kaars. Niet moeilijk, wel heel leuk en goed tegen afval! Restjes zijn aanwezig, maar neem zelf ook at mee als je hebt. Hetzelfde geldt voor leuke malletjes, je kunt kaarsen gieten in de vreemdste dingen!

Deze workshop is voor volwassenen maar kinderen zijn welkom onder begeleiding. Deelname is op waardebepaling achteraf.

Studium Generale Amersfoort: Floris van den Berg: Kritisch denken is moeilijker dan je denkt. Een introductie in drogredenen - 8 januari 2017 - 16:00 uur [Spullenlab]

Vanaf januari beginnen we weer met een nieuwe reeks Studium Generale lezingen. De eerste wordt gegeven door Floris van den Berg. Als er iets is wat we in deze tijd nodig hebben dan is het wel kritisch denken. Vaak zien we onszelf als kritische denkers, maar zijn we dat wel? Deze lezing is een inleiding in de meest voorkomende denkfouten en drogredenen. Als je ze eenmaal kent, zie je ze overal! Floris van den Berg is docent milieufilosofie aan de Universiteit Utrecht en auteur van o.a. ˜Beter weten. Filosofie van het ecohumanisme.

Transitieschool workshop kookmuts maken -18 december - 14.00-16.00 [Binnentuin]

Tijdens deze workshop van de Transitieschool leer je een hooikist en kookmuts maken. Ouderwetse technieken die je energieverbruik tijdens het koken verminderen. Opgeven kan via info@transitieschool.nl. Kijk voor de volledige agenda van 2016 en 2017 op www.transitieschool.nl. Tijdens deze workshop werken we met waardebepaling achteraf


SmullenPannen - 18 december - 18.30-20.30 [Spullenlab]

Deze keer is het Christiaan Schuinder van Atelier het Werktuig die een overheerlijke Italiaanse maaltijd zal klaarmaken voor alle gasten.   Reserveren kost 10 Euro en vol = vol (maximaal 30 personen)
Betalen kan uitsluitend contant. Mail je reservering naar smullenpannen@dewar.nl en geef door met hoeveel personen je aanwezig bent.

Midwinternachtwandeling - 21 december - 23:00-01:00 uur

Magische wandeling door de stikdonkere nacht. Ga je mee?
Trek warme kleding aan en goede schoenen, en wandel mee met de Midwinterwandeling van De War.
Geef je snel op want het zit bijna vol!

Documentaire: Amersfoort Festivalstad - 23 december - 20:30 uur [Spullenlab]

Een documentaire over bijna een halve eeuw festivals in AmersfoortDe Keistadfeesten, Theater Terras, Tractor Tournee, La Strada, Etcetera, Spoffin, Jazz, Dias Latinos, Into the Woods...... De documentaire ‘Amersfoort Festivalstad’ wordt een relaas over een groep mensen die de tegenslagen, de kansen en de ruimte voor ontdekken en ontplooien hebben gebruikt om boven zichzelf uit te stijgen. Het is duidelijk: elke tijd kent zijn eigen voorvechters. In de film doen onder meer Fons Asselbergs, Alfred Konijnenbelt, Kultlab, Ron Jagers en Terts Brinkhoff hun verhalen uit de doeken. Een fascinerende uiteenzetting over de sociaal historische geschiedenis van een kleine forenzenstad, ingeklemd tussen Veluwe en Randstad. Een stad die uitgroeit tot een bloeiende en boeiende middelgrote stad.Het gedeelde enthousiasme, dikwijls ingegeven door de tijdgeest, maar vooral door de passie van de vrijwilligers, die grotendeels bestaan uit jonge mensen. Nieuwe generaties kunnen zich herkennen in deze voorvechters en laten zich daardoor inspireren om te komen tot nieuwe uitdagingen. Resultaat is dat er nieuwe projecten door jongeren worden gerealiseerd en dat bedrijven die ‘buiten de box’ durven te denken geïnspireerd worden om hierin te participeren.

Biolab workshop biologisch tekenen: algen - 29 december - 20:00 uur [Biolab]

Door de microscopen in het Biolab zie je de meest wonderlijke wezens voorbij komen. Een van de meest fantastische tekenaars van de vorige eeuw, Haeckel, heeft daar geweldige tekeningen van gemaakt. In deze workshop leer je wat algen zijn, welke soorten en functies er zijn en leer je kijken naar hoe ze er uit zien. Door te proberen ze te tekenen zie je meer details dan wanneer je gewoon door de microscoop kijkt. Dit levert mooie plaatjes op plus een beter begrip van wat algen zijn. Het is niet nodig dat je perse goed kunt tekenen. De workshop is voor volwassenen maar kinderen zijn onder begeleiding van een volwassene ook welkom. Materialen zijn aanwezig, maar als je je eigen favoriete potloden, verf etc. hebt, neem ze dan gerust mee. Geef je even op bij info@biolabamersfoort.nl! Deelname is op waardebepaling achteraf: na afloop bepaal je zelf wat je het waard vond.

UA data-academie: LoRaWAN & The Things Network, woensdag 16 november 19:30 [KasCafé] 

In het kader van de Universiteit Amersfoort data-academie worden een aantal onderwerpen uitgelicht omtrent het verzamelen, versturen, verwerken en presenteren van (meet)gegevens.
Deze bijeenkomst gaat over LoRaWAN. Long Range Wide Area Network is een specificatie voor een telecommunicatienetwerk geschikt voor langeafstandscommunicatie met laag energieverbruik. De technologie wordt gebruikt voor het internet der dingen. The Things Network is een community-gedragen netwerk gebouwd op deze draadloze techniek.
Dit is een informele workshops waarin geïnteresseerden onderling kennis en ervaring uitwisselen, en beginners een introductie krijgen in de materie. Iedereen met interesse in het onderwerp is welkom, ook als je al ervaring hebt en wil verdiepen of je kennis wil delen.
Neem je laptop mee!

Transitieschool - Filmavond ´Before the flood´ [Spullenlab] 20 november 14.00/16.00

Samen kijken we de film ´Before the flood´ en daarna is er gelegenheid de film te bespreken met elkaar.

Babboes - Verhalenverteller; Sprookjes bij De War, 19 november [Spullenlab]

Weet jij hoe het afloopt met Sneeuwwitje, de Kikkerprins en andere bekende sprookjesfiguren? Misschien is het wel heel anders dan jij denkt! Kom luisteren en laat je verrassen door ‘Sprookjes in de war’ van Verhalenverteller Babboes op 19 november a.s.
Voor kinderen in de leeftijd 4-8 en om 14.45 gaan de deuren van Het Spullenlab (terrein De War, Geldersestraat 6) open.

SmullenPannen is terug van weggeweest en in een nieuw jasje gestoken!
Om de week op zondag worden er diverse koks uitgenodigd om geheel in eigen stijl een heerlijk avondmaal op tafel te zetten. Ook wordt er tijdens SmullenPannen een bijzondere muzikant uitgenodigd die zorgt voor een heerlijke sfeer. Dit alles vindt plaats in het knusse KasCafé van De WAR.
Onder leiding van Vito Almeida wordt er deze keer een overheerlijke maaltijd klaargemaakt. Tegen het einde van de maaltijd kun je onder het genot van een drankje luisteren naar live muziek.
De maaltijd is vegetarisch en wordt geserveerd om 18.30 uur.
Reserveren kost €10 p.p. en is verplicht (contant betalen) .
Reserveren kan tot uiterlijk 11 november via: smullenpannen@dewar.nl
Maximaal aantal deelnemers is 40, dus reserveer tijdig!
Lijkt het je leuk om ook eens tijdens SmullenPannen te koken? Laat even een berichtje achter via smullenpannen@dewar.nlVOL! Eten bij de SmullenPannen: Zondag 13 november  18:30 uur  [KasCafé] We zien je graag dan!

Live muziek zondag 13 november; gitaarduo Intermedio aanvang 19.30 [SPULLENLAB]

UA data-academie: D3js, woensdag 9 november 19:30 [KasCafé]

In het kader van de Universiteit Amersfoort data-academie worden een aantal onderwerpen uitgelicht omtrent het verzamelen, versturen, verwerken en presenteren van (meet)gegevens.
Deze bijeenkomst gaat over D3js, een JavaScript-bibliotheek voor het maken en besturen van dynamische, interactieve grafische weergaven van digitale data, geoptimaliseerd voor webbrowsers. Zie d3js.org/
Dit is een informele workshops waarin geïnteresseerden onderling kennis en ervaring uitwisselen, en beginners een introductie krijgen in de materie. Iedereen met interesse in het onderwerp is welkom, ook als je al ervaring hebt en wil verdiepen of je kennis wil delen.
Neem je laptop mee!

RepairCafe: 12 november 10:30-14:30  [Spullenlab]

Kom langs met je kapotte spullen! Wij helpen je ze te repareren. Alle gereedschap en hulp is aanwezig.

Week van de dialoog - Klimaatgesprek dinsdag 8 november 20.00 [KasCafé]

Om 20.00 uur neemt Ineke Winkel het woord en gaat de bezoekers een voorproefje geven van 'Het Klimaatgesprek'. Ineke is opgeleid als gespreksvoerder bij www.klimaatgesprekken.nl

StadsverWARring; de initiatieven van De War op lokatie;
5 november 13.00 Eemplein en 15:00 uur Noorderwierweg

Altijd al willen weten wat er allemaal gebeurt bij De War? Kom zaterdag 5 november langs en laat je informeren!

Eten bij de SmullenPannen: Zondag 30 oktober 18:30 uur  [KasCafé]

SmullenPannen is terug van weggeweest en in een nieuw jasje gestoken!

Om de week op zondag worden er diverse koks uitgenodigd om geheel in eigen stijl een heerlijk avondmaal op tafel te zetten. Ook wordt er tijdens SmullenPannen een bijzondere muzikant uitgenodigd die zorgt voor een heerlijke sfeer. Dit alles vindt plaats in het knusse KasCafé van De WAR.

Onder leiding van Charlotte wordt er deze keer een overheerlijke maaltijd klaargemaakt. Tegen het einde van de maaltijd kun je onder het genot van een drankje luisteren naar live muziek.

De maaltijd is vegetarisch en wordt geserveerd om 18.30 uur.
Kosten zijn €7,50 p.p. (contant betalen) .
Reserveren kan tot uiterlijk 28 oktober via: smullenpannen@dewar.nl

Lijkt het je leuk om ook eens tijdens SmullenPannen te koken? Laat even een berichtje achter via smullenpannen@dewar.nl

UA data-academie: QGIS. Woensdag 2 november 19:30 [Kascafé]

In het kader van de Universiteit Amersfoort data-academie worden een aantal onderwerpen uitgelicht omtrent het verzamelen, versturen, verwerken en presenteren van (meet)gegevens.
Deze bijeenkomst gaat over QGIS, een open source geografisch informatiesysteem (GIS). Het programma is beschikbaar voor verschillende platforms en besturingssystemen. Men kan geografische gegevens bekijken, bewerken en analyseren. Zie qgis.org/
Dit is een informele workshops waarin geïnteresseerden onderling kennis en ervaring uitwisselen, en beginners een introductie krijgen in de materie. Iedereen met interesse in het onderwerp is welkom, ook als je al ervaring hebt en wil verdiepen of je kennis wil delen.
Neem je laptop mee!

Transitieschool kastanjeworkshop: 23 oktober 14:00-16:00  [KasCafe]

Op 23 oktober organiseert de Transitieschool een workshop waar we in groepjes verschillende toepassingen gaan maken met de paardenkastanje, zoals kastanjeolie en tinctuur waar we vervolgens weer zalf van gaan maken. Er wordt ook ingegaan op de werking van de paardenkastanje en wat je er allemaal mee kunt o.a. ook wasmiddel maken. Verder wordt er ook nog iets verteld over kruidenzalf in het algemeen zodat je later thuis ook andere zalven kunt maken.
We beginnen om 14.00 uur tot uiterlijk 16.30 uur
Maximaal 20 deelnemers
Deze workshop zit vol!

Kosten: waardebepaling achteraf (richtprijs 10 euro)

8 oktober [Kascafe]

Transitieschool workshop kastanjewasmiddel maken

25 september [Kascafe]

Transitieschool workshop kippen houden in de stad

De oogst van tien jaar De WAR! zaterdag 17 september - 13:00-22:00 [de hele WAR]

Al tien jaar worden in de oude kleurstoffenfabriek aan de Eem allerlei projecten opgezet die in heel Amersfoort zichtbaar zijn. De WAR stond aan de wieg van kunstfestivals als Franje en Kaalstaart en duurzaamheidsinitiatieven als de Transitieschool en het Repaircafé. Het is een plek voor open kennisdeling in het FabLab en Studium Generale en citizen science bij Universiteit Amersfoort. Er vonden talloze workshops plaats, er werden voorstellingen gespeeld door artiesten uit binnen- en buitenland, en er waren vele samenwerkingen met de rest van de stad.
In 10 jaar tijd is er van alles gegroeid, uitgevlogen, vergaan of weer gezaaid. Op zaterdag 17 september wordt de oogst van tien jaar De WAR binnengehaald. Het terrein van De WAR aan de Geldersestraat 6 is die dag omgetoverd tot een festivalterrein waar van alles te beleven is. Je kunt je komen genieten van alles wat er nu in De WAR plaatsvindt. Bovendien komen er ook allerlei projecten van vroeger terug, zoals het drakenverhaal "De Haspelnap" dat voor Amersfoort 750 gemaakt is en alle films en tv-series die in De WAR zijn gemaakt. Er zijn workshops, een markt met projecten en producten, optredens door artiesten die in De WAR hun thuis vinden en natuurlijk lekker eten, drinken en muziek.

Kijk op www.dewar.nl/oogstfeest voor tijden en het programma.

Bouw je eigen Meet je Stad sensorenkastje!- zaterdag 17 september - 13:00-16:00 [De WAR kantoor]

Op 17 september organiseert Meet je Stad de tweede doe-het-zelf sensoren-bouwdag. Tijdens een workshop van 3 uur leer je solderen en programmeren en bouw je zelf een waarnemingsstation voor het klimaat-meetnetwerk van Meet je stad.
Meet je stad is een citizen science project waarin tientallen Amersfoorters samenwerken om per wijk of straat de gevolgen van klimaatverandering in kaart te brengen, gedurende een aantal jaren.
Vorige zomer werd al een duurproef gestart met 5 meetpunten. Daarin zijn verschillende soorten sensoren getest en inmiddels is er een open source meetopstelling ontwikkeld die door iedereen nagebouwd kan worden. Het kastje meet luchtvochtigheid, temperatuur, neerslag en de locatie. Na de workshop kun je het meenemen en ergens in de stad ophangen. Op de website van Meet je stad (meetjestad.net) verschijnt het vervolgens als een nieuw meetpunt op de kaart van Amersfoort. De data van alle meetstations kunnen er live worden bekeken en onderling vergeleken.
Het doel is om deze zomer op 50 plekken in de stad op zoek te gaan naar extreme hitte, droogte, neerslag, en te zien of we een stedelijk warmte-eilandeffect kunnen betrappen.
Deelname aan Meet je Stad is gratis. Je kunt je aanmelden voor deze workshop via meedoen@meetjestad.net. De workshop is bedoeld voor volwassenen maar kinderen zijn ook welkom onder begeleiding van een volwassene.

zondag 11 september [Kascafe]

Transitieschool workshop droogkast bouwen.

RepairCafe: 10 september 10:30-14:30  [Spullenlab]

Kom langs met je kapotte spullen! Wij helpen je ze te repareren. Alle gereedschap en hulp is aanwezig.

Open Monumentendagen: 10 en 11 september [de hele WAR]

Zoals ieder jaar opent De WAR haar deuren tijdens open de monumentendagen. De oudste fabriek van Amersfoort is te bezichtigen.

Opening Biolab Amersfoort: 8 september 19:00-22:00  [Biolab]

Kom kennismaken met het Biolab. Kijk door de microscoop, test de inhoud van je drankje en maak plannen voor je eigen Biolab project!

Koppelting zomerfestival: 15 - 21 augustus [De WAR]

Ieder jaar organiseert De WAR een zomerconferentie die mensen van over de hele wereld naar Amersfoort brengt. Bekijk hier de presentaties van vorig jaar. Dit jaar wordt de conferentie (voorheen Fabfuse) uitgebreid tot een festival met een week lang projecten en aan het einde de conferentie. Ook is er een nieuwe naam: Koppelting.
Koppelting is een bijeenkomst van mensen die geinteresseerd zijn in nieuwe ontwikkelingen in de maatschappij. Met dit jaar aandacht voor zeer diverse onderwerpen, zoals vastgoedbeheer, open kennisdeling, ethiek en gentechnologie, broodfondsen, vrijheid en samenwerking en nog heel veel meer. Er zijn al bijdragen uit Noorwegen, Engeland, Italie, Nederland, Zwitserland, Duitsland, Frankrijk en Kroatie, en daar komen er de komende week nog meer bij.
Van 15 t/m 19 augustus werken mensen samen aan projecten. Ze bouwen onder andere een fietsframe van petflessen, een boekenscanner, het biolab en een beton-3dprinter. Iedereen is welkom om te komen helpen. Zie hier een overzicht van projecten.
Op 19 augustus ronden we de projecten af en begint het conferentiegedeelte. Vanaf 14:00 zijn er lezingen, workshops, films en discussies. Tot zondagavond ben je welkom om deel te nemen. Schrijf je in op Koppelting.org.
Wil je zelf iets presenteren? Dat stellen we zeer op prijs. Bij je inschrijving kun je aangeven wat je bijdrage is.

10 jaar Festival Franje: 27 en 28 augustus [de Observant]

Dit jaar viert festival Franje haar 10e verjaardag. In die tijd is het festival uitgegroeid tot een internationaal festival met edities in Utrecht, Potsdam (DE) en Arendal (NO).
Dat vieren we met optredens van artiesten uit heel Europa, die samenkomen op de plek die al 10 jaar lang onderdak biedt aan Franje: Stadscafe de Observant.
Kijk op Franje.nu voor de line-up. Het tijdsschema wordt een week voor het festival bekendgemaakt.

Bouw je eigen Meet je Stad sensorenkastje!- zaterdag 11 juni - 14:00-17:00 [Fablab]

Op 11 juni organiseert Meet je Stad de eerste doe-het-zelf sensoren-bouwdag. Tijdens een workshop van 3 uur leer je solderen en programmeren en bouw je zelf een waarnemingsstation voor het klimaat-meetnetwerk van Meet je stad.
Meet je stad is een citizen science project waarin tientallen Amersfoorters samenwerken om per wijk of straat de gevolgen van klimaatverandering in kaart te brengen, gedurende een aantal jaren.
Vorige zomer werd al een duurproef gestart met 5 meetpunten. Daarin zijn verschillende soorten sensoren getest en inmiddels is er een open source meetopstelling ontwikkeld die door iedereen nagebouwd kan worden. Het kastje meet luchtvochtigheid, temperatuur, neerslag en de locatie. Na de workshop kun je het meenemen en ergens in de stad ophangen. Op de website van Meet je stad (meetjestad.net) verschijnt het vervolgens als een nieuw meetpunt op de kaart van Amersfoort. De data van alle meetstations kunnen er live worden bekeken en onderling vergeleken.
Het doel is om deze zomer op 50 plekken in de stad op zoek te gaan naar extreme hitte, droogte, neerslag, en te zien of we een stedelijk warmte-eilandeffect kunnen betrappen.
Deelname aan Meet je Stad is gratis. Je kunt je aanmelden voor deze workshop via meedoen@meetjestad.net. De workshop is bedoeld voor volwassenen maar kinderen zijn ook welkom onder begeleiding van een volwassene.

Studium Generale Lezing - Mieke Boon - zondag 12 juni - 16:00 uur [Spullenlab] Scheppend ontdekken - creativiteit in wetenschap

Hoe verhouden de begrippen creativiteit en wetenschappelijk onderzoek zich tot elkaar? Ontdekken wetenschappers kennis over de werkelijkheid eenvoudigweg  of maken zij  nieuwe kennis zelf? Kun je creativiteit in wetenschappelijk onderzoek leren? En wat zijn de verschillen tussen de wetenschapper en de kunstenaar? Wetenschapsfilosofe Mieke Boon ontrafelt en reconstrueert vormen van redeneren en de vorming van concepten in het wetenschappelijk denken.
Prof. dr. ir. Mieke Boon is hoogleraar Filosofie van wetenschap in praktijk aan de Universiteit Twente en doet onder andere onderzoek naar de filosofie achter technologie en de rol van creativiteit bij het creëren van kennis en wetenschap. Zij studeerde Chemische technologie aan de Technische Universiteit Twente en Filosofie aan de Universiteit Leiden.

Zaterdag 18 juni 10.00 - 13.00 uur - Fablab: workshop kennismaken met creatief handelen en denken: Umpf... en nu?

In aansluiting op de lezing van Mieke Boon kun je in deze workshop een begin maken met het (her)ontdekken en activeren van je creatief vermogen.
Welke aspecten spelen een belangrijke rol in het creatieve proces? Hiermee maak je al doende kennis. In een werveling van (o.a. beeldende) opdrachten wordt het creatief denken en handelen in gang gezet.De workshop is voor volwassenen die zelf graag creatiever willen worden in het dagelijks leven, thuis of op de werkvloer. Leeftijd en achtergrond is niet van belang.
kosten: Waardebepaling achteraf (minimaal €15,-)
trainers: Karen Wins en Willemieke Molenaar
opgeven (noodzakelijk) en meer informatie: w.molenaar@kpnmail.nl  /  karenwins@planet.nl

Kinderen in de WAR - Plastic Spaghetti - zaterdag 18 juni 14:00 - 16:00 [Fablab]

Zelf touw maken dat oersterk wordt? Van oude petflessen? Het kan echt. En we gaan vooral kijken wat we er allemaal van kunnen maken. Neem een paar oude petflessen mee en alle stokken en pijpen die je kunt vinden. We gaan aan het pionieren, smelten en knutselen.
De War in Amersfoort is niet alleen een broedplaats voor innovatie en duurzaamheid voor volwassenen, er is ook ruimte voor creatieve, technische of duurzame kinderen. Ben je tussen de 9 en 14 jaar en in voor plastic-spaghetti: meld je aan via Valentijn.
Wat de middag voor jou mag kosten mag je zelf bepalen, we noemen dat 'waardebepaling achteraf'.

Kinderen in De WAR - theatervoorstelling (5+) Hans en Grietje - zondag 19 juni - 11:00 [Spullenlab]

Sprookjes zijn voor alle leeftijden. Ze beschrijven een levensweg waarin jong en oud zich kunnen herkennen. Zo ook in dit verhaal van Hans en Grietje:
"Het meel om brood te bakken is bijna op. De nood is op zijn hoogst. Hans en Grietje worden door vader en stiefmoeder in het donkere bos achtergelaten. Vogels wijzen hen de weg, maar ze lopen in de val van de heks. Kunnen ze zich bevrijden uit haar vurige greep?"
Theater De Gouden Bron heeft wederom een betoverende voorstelling gemaakt, met unieke marionetpoppen, intens spel en een omlijsting met muziek en zang. Ga je mee met Grietje en Hans door dit spannende avontuur?
Reserveren aanbevolen, via Marcel of 06-84764006. De voorstelling is op waardebepaling achteraf.

Fablabpresentaties - donderdag 30 juni - 20:00 [Fablab]

Op deze avond zullen diverse bezoekers en FabLabmanagers kort laten zien wat ze met onze machines hebben gemaakt, wat voor problemen ze tegen kwamen en wat ze hebben geleerd, of wellicht wat voor plannen ze nog hebben. Alle geinteresseerden zijn welkom, of je nou al eens in het FabLab bent geweest of niet.
Heb je zelf iets wat je graag wil laten zien? Neem het vooral mee, maar overleg bij voorkeur even via info@fablabamersfoort.nl.
Deze avond wordt elke een of twee maanden herhaald, dus als je er niet bij kan zijn, houd dan de agenda in de gaten.

Studium Generale Lezing - Rolando Vazquez -zondag 8 mei - 16:00uur [Spullenlab]

nadere informatie volgt

Repaircafé - zaterdag 14 mei - 10:30 -14:30 uur [Spullenlab]

Wat doe je met een stoel waarvan een poot los zit? Met een broodrooster die niet meer werkt? Of met een wollen trui waar mottengaatjes in zitten? Weggooien? Mooi niet! Breng je stukke spullen naar de War, en repareer ze samen met onze reperateurs! Drink gezellig een kopje koffie, of help iemand anders met een reparatie.

VERS! - maandag 25 april - 20:30 [Spullenlab]

VERS! op 25 april! Werkplaats voor makers door makers. Ga samen met andere makers op zoek naar de ontwikkeling in jouw scene,verhaal, lied of grap.
Wees erbij als maker (geef je op bij programmering@dewar.nl) of als proefkonijn.

OpenTOKO P2P-webshop, vrijdag 15 april om 14:00 [WAR kantoor]

Er zijn in het netwerk rond de WAR een hoop mensen die af en toe iets maken en dat te koop aan willen bieden op een webshop. Maar een webshop met maar drie producten trekt niet veel bezoekers. Wat nou als je de webshops van al je vrienden en collega's aan elkaar zou kunnen koppelen?
Joachim de Koning heeft een nieuwe soort webshop ontwikkeld: de peer-to-peer webshop. Het werkt heel eenvoudig: Je installeert de webshop op je eigen server of website. Je zet je product erop en je linkt je webshop aan die van iemand die je kent of wiens spullen je vindt passen bij het karakter van jouw shop. Als diegene dat ook goed vindt, verschijnen zijn/haar spullen ook in jouw shop, en omgekeerd. Je zet dus een netwerkje op van interessante kleine shops.
De p2p-webshop is open source en vanaf iedere computer te installeren.
In deze TOKO laten Joachim en Diana je zien hoe je zelf de shop kunt installeren, je producten erop kunt zetten en hoe je je met een andere shop kunt verbinden.

Meld je even aan voor deze TOKO bij diana@dewar.nl.

Fablab presentaties - woensdag 30 maart - 20:00 [Fablab]

Altijd al eens willen weten wat er nou eigenlijk gemaakt wordt in het Fablab? Op deze avond presenteren gebruikers hun werk. Kom kijken voor een inspirerende avond met leuke, mooie en belangrijke uitvindingen!

Elena Peeters - donderdag 10 maart - 20:30 [Spullenlab]

Theatermonoloog van de jonge actrice Elena Peeters, over haar voetreis naar Rome.

Transitieschool - Kippen houden in de stad - zondag 21 februari - 14:00 [Fablab]

Kippen zijn leuke en nuttige dieren en ze kunnen een belangrijke functie in je tuin vervullen. Ze zijn makkelijk te houden en geven nog lekkere eitjes ook! Maar hoe begin je aan kippen? Waar moet je op letten? Welke soort kies je? Wat voor plek hebben ze nodig? Moet er een haan bij en wat zullen de buren daarvan vinden? Op al deze vragen hebben Erna en Roos een antwoord. Zij houden al jaren kippen in hun kleine achtertuin.
Workshop op waardebepaling achteraf. Geef je op bij Diana.
Wil je ook een workshop geven of organiseren die met de duurzame transitie te maken heeft? Of heb je een idee voor een onderwerp? Dan kun je bij Ineke of Diana terecht.

Een belachelijk leuke comedy avond - vrijdag 26 februari - 20:00 [Spullenlab]

Voor de pauze:  CABARETIER ANDRIES TUNRU
Gemeenteambtenaar in Bunnik. Dát is de droombaan van Andries Tunru.
Hoe verandert een deelname aan Lingo je leven? Waarom wil hij zo graag gemeenteambtenaar worden, en waarom in Bunnik? En wat heeft een neger in een bodywarmer met dit alles te maken?
Na de pauze:   RAD IMPROVISATIECOMEDY
Ad-Just Bouwman (winaar van Lama Gezocht, Cor van Corendon) , David Groen (Groenbrothers) en Remco Koffijberg hebben elkaar gevonden in het improviseren van verhalen waarin het realistische situaties absurd gemaakt wordt of het absurde realistisch gemaakt wordt. Daarnaast hanteren zij een razendsnelle en fysieke improvisatiestijl.

VERS! - maandag 29 februari - 20:30 [Spullenlab]

VERS! op 29 februari! Werkplaats voor en door makers. Ga samen met andere makers op zoek naar de ontwikkeling in jouw scene,verhaal, lied of grap.
Wees erbij als maker (geef je op bij programmering@dewar.nl) of als proefkonijn.

Studium Generale lezing: Martijn Jeroen van der Linden - Geld en (alternatieve) geldsystemen - zondag 10 januari - 16.00 uur [Spullenlab]

Martijn Jeroen van der Linden (TUDelft) zal ingaan op verschillende facetten van geld. In deze Studium Generale lezing zullen de geschiedenis van geld, de werking van het huidige geldsysteem, de digitalisering en ontsporing van geld en krediet, en alternatieve geldsystemen aan bod komen. Van der Linden zal vragen als ‘waar komt geld vandaan?’,‘wat geeft geld waarde?’ en ‘wat zijn de doelen van geld?’ trachten te beantwoorden. In de nasleep van de financiële crisis van 2007/8 zijn steeds meer mensen zich gaan verdiepen in de aard en de werking van geld. ICT en digitalisering bieden daarnaast mogelijkheden om het monetaire systeem te democratiseren. Monetaire hervorming en innovaties zouden kunnen bijdragen aan een rechtvaardigere en betere wereld. Van der Linden stelt: ‘de inrichting van ons geldsysteem is niet enkel een onderwerp voor economen en bankiers, maar is een onderwerp dat iedere burger aangaat.’
Martijn Jeroen van der Linden (1980) studeerde bedrijfseconomie in Tilburg (2004) en werkte vervolgens vijf jaar in de financiële wereld. Sinds eind 2009 houdt hij zich in bezig met nieuwe economie. Hij was onder andere coördinator van het Platform Duurzame en Solidaire Economie en is bestuurslid van Stichting Ons Geld en Stichting Casco. Sinds 1 februari 2014 is hij onderzoeker en promovendus op de afdeling Economics of Technology and Innovation van de TU Delft. Zijn proefschrift gaat over de doelen van geld en de inrichting van het monetair systeem.

Kinderen in De WAR - Verhalen over licht - zondag 24 januari - 11:00 [Spullenlab]

In de donkere dagen van de winter vertellen Judith Lengkeek en Marcel Pool prachtige verhalen over licht. Stap je mee in hun rijke beelden? Tussendoor gaan we allemaal (kinderen en ouders) kaarsen trekken, we maken dan èchte kaarsen van bijenwas die je mee naar huis mag nemen. Het geheel wordt mooi en warm muzikaal omlijst.
Lengte: 45 minuten
Richtprijs: Euro 5,- per persoon (mag ook meer)

Transitieschool: zelf je huis isoleren - zondag 24 januari - 14.00 uur [buiten De WAR]

De centrale vraag is: Hoe breng je de energierekening van je (huur)huis omlaag? Deze workshop wordt gegeven door Dirk Zijp en Ruud Corduwener. Ze kijken naar de volgende aspecten: 1 grote energiegebruikers, 2 isolatie, 3 tochtwering, ventilatie en vocht, 4 verwarming (CV) en warm-water productie. Er is beperkt plek, dus geef je ruim van tevoren op bij Dirk.
Prijs van de workshop is 10 euro.
Wil je ook een workshop geven of organiseren die met de duurzame transitie te maken heeft? Of heb je een idee voor een onderwerp? Dan kun je bij Ineke terecht.
2015

Gluren bij de buren - Comedy Collectief - Zondag 13 december - 13:45, 15:15 en 16:45[Spullenlab]

Comedy Collectief neemt het podium over tijdens Gluren bij de Buren. 6 comedians geven een wervelende stand-up comedy show.

Maandag 14 december (Spullenlab): Robotisering en de toekomst van werk in zorg

Aan de hand van een MOOC van AOG School of management (Massive open online Course) over robotisering en de toekomst van werk, willen we in discussie gaan met elkaar over de voor en nadelen voor de zorg!
Hapjes en drankjes zijn aanwezig.

Transitieschool: zelf kaarsen maken - zondag 20 december - 14.00 uur [Fablab]

De workshop wordt gegeven door Moniek van Sheraga kaarsen. Zij gaat ons leren kaarsen gieten en kaarsen trekken. Voor het trekken gebruikt ze lokale biologische bijenwas. Neem ook vooral je eigen kaarsenresten mee, die gaan we dan gebruiken om nieuwe kaarsen van te gieten. Er is voldoende kaarsvet aanwezig voor als je geen restjes hebt. Je kunt ook kaarsen kopen van Moniek, leuk voor de kerst. Je kunt je opgeven bij Ineke.
Prijs van de workshop mag je zelf bepalen.
Wil je ook een workshop geven of organiseren die met de duurzame transitie te maken heeft? Of heb je een idee voor een onderwerp? Dan kun je ook bij Ineke terecht.

FRIS! - maandag 28 december - 20:30 [Spullenlab]

Podiumkunstenaars proberen verse ideeën uit: Een nieuwe scene, sketch, compositie, bewegingssequentie of verdwijntruc... Wees erbij als maker (geef je op bij programmering@dewar.nl) of als proefkonijn.

Dinsdag 29 december 11:00 - 14:00 Kinderrepaircafe (Spullenlab)

Je stukke spullen weggooien? Mooi niet! Die repareer je lekker zelf! Als je dat wilt is er hulp van onze reparateurs. Wil je het zelf doen? Dat kan ook. We hebben een hele werkplaats vol gereedschap dat je kunt gebruiken. Kom langs!

woensdag 4, 11, 18 en 25 november 20:00-22:00 (Spullenlab)
Filosofiecursus Esthetica

Derde deel vande cursus filosofie van vier avonden, georganiseerd door de Kaping.
Van beeldende kunst valt te genieten en je kunt je er soms ook aan storen. Je kunt een kunstwerk bewonderen en het kan je inspireren. Het kan je schokken. Maar je kunt er ook vragen bij stellen als Wat stelt dit voor? Wat wordt hier gecommuniceerd? Verandert dit mijn kijk op de wereld? Hoe komt het dat ik hier zo van geniet, me hier zo vrij bij voel? Heeft dit een maatschappelijke betekenis?
Voorkennis van filosofie of kunstgeschiedenis is niet vereist, interesse voor kunst en filosofie zou wel helpen. Klik hier voor meer informatie.

Zondag 22 november 13:00-15:00 (Transitiekas)
Transitieschool: workshop paddestoelen kweken op koffiedik

In deze workshop leer je wat paddestoelen eigenlijk zijn, hoe ze functioneren en hoe je ze zelf kunt kweken op koffiedik.
Er zijn ook setjes te koop waarmee je je eigen oesterzwammen kunt gaan kweken.
Je kunt je opgeven bij diana@dewar.nl.
Prijs van de workshop mag je zelf bepalen, een kweeksetje kost 10 euro.

zondag 22 november 2015, 16.00 uur – De War (Spullenlab)
Studium Generale: Jacques Pauwels - De Groote Klassenoorlog van 1914 tot 1918

Leerde u op school ook dat de Eerste Wereldoorlog een oorlog voor de democratie was? Nochtans bestond in het Europa van 1914 bijna nergens algemeen stemrecht. Overal heerste een kleine elite van grootgrondbezittende adel en industriële burgerij. Jacques Pauwels werd geboren in België in 1946, waar hij geschiedenis studeerde aan de universiteit van Gent. Na het behalen van zijn diploma emigreerde hij naar Canada. Hij is de auteur van tientallen boeken en artikelen in zowel het Engels als het Nederlands. Meer informatie op: http://www.jacquespauwels.net/about/

woensdag 4, 11, 18 en 25 november 20:00-22:00 (Spullenlab)
Filosofiecursus Esthetica

Vierde deel vande cursus filosofie van vier avonden, georganiseerd door de Kaping.
Van beeldende kunst valt te genieten en je kunt je er soms ook aan storen. Je kunt een kunstwerk bewonderen en het kan je inspireren. Het kan je schokken. Maar je kunt er ook vragen bij stellen als Wat stelt dit voor? Wat wordt hier gecommuniceerd? Verandert dit mijn kijk op de wereld? Hoe komt het dat ik hier zo van geniet, me hier zo vrij bij voel? Heeft dit een maatschappelijke betekenis?
Voorkennis van filosofie of kunstgeschiedenis is niet vereist, interesse voor kunst en filosofie zou wel helpen. Klik hier voor meer informatie.

vrijdag 27 november 20:30 Fablabpresentaties [Fablab]

Altijd al eens willen weten wat er nou eigenlijk gemaakt wordt in het Fablab? Op deze avond presenteren gebruikers hun werk. Kom kijken voor een inspirerende avond met leuke, mooie en belangrijke uitvindingen!

zondag 29 november 2015, 11:00 - 12:30 [Spullenlab] Kinderen in De WAR: Theaterworkshop voor kinderen

Theatermaker Ronald Stout verzorgt een theaterworkshop voor kinderen van acht tot en met elf jaar. Ruim 25 jaar was hij dramadocent op diverse basisscholen in Amersfoort en Utrecht. Op deze zondagmorgen maken kinderen kennis met een aantal basale acteervaardigheden. Aan de hand van een sprookje van Godfried Bomans legt Stout een aantal de basisprincipes uit. De kinderen krijgen een rol in het verhaal. Ze gaan leren hoe je, met een paar foefjes, al snel even 'heel iemand anders' bent. Het belangrijkste is echter het plezier dat je met toneelspelen beleven kunt.
Leeftijd: van acht tot en met 11 jaar.

maandag 30 november, 20:30 [Spullenlab]VERS!

Podiumkunstenaars proberen verse ideeën uit: Een nieuwe scene, sketch, compositie, bewegingssequentie of verdwijntruc... Wees erbij als maker (geef je op bij programmering@dewar.nl) of als proefkonijn.
woensdag 9 december 20:30 uur (Spullenlab), toegang op waardebepaling achteraf. Er is nog geen pinautomaat.

Film in De WAR: Stemmen uit de Toendra, een film van Edwin Trommelen en Paul Enkelaar

Stemmen uit de Toendra gaat over een inheems nomadenvolk in Noordoost Siberië dat in zijn bestaan wordt bedreigd. De documentaire volgt de Amsterdamse linguïste Cecilia Odé op haar laatste tocht naar de Toendra-Joekagieren, een verdwijnend poolvolk in Noordoost Siberië, dat zij al jaren ondersteunt bij het behouden van hun taal en cultuur.
Edwin Trommelen en Cecilia Odé zijn bij de vertoning aanwezig om vragen te beantwoorden en te vertellen over hun werk. De film duurt 66 minuten.
Reserveren is niet nodig.
https://www.youtube.com/watch?v=KfUjw15oyQE

woensdag 4, 11, 18 en 25 november 20:00-22:00 (Spullenlab)

Filosofiecursus Esthetica
Een cursus filosofie van vier avonden, georganiseerd door de Kaping.
Van beeldende kunst valt te genieten en je kunt je er soms ook aan storen. Je kunt een kunstwerk bewonderen en het kan je inspireren. Het kan je schokken. Maar je kunt er ook vragen bij stellen als Wat stelt dit voor? Wat wordt hier gecommuniceerd? Verandert dit mijn kijk op de wereld? Hoe komt het dat ik hier zo van geniet, me hier zo vrij bij voel? Heeft dit een maatschappelijke betekenis?
Voorkennis van filosofie of kunstgeschiedenis is niet vereist, interesse voor kunst en filosofie zou wel helpen. Klik hier voor meer informatie.

donderdag 5 november 20:30 (Spullenlab) Theater Lezen - Annelies Kaan

Wat is Theater Lezen?
Een regisseur kiest een stuk die hij/zij op één avond laat voorlezen en waarbij hij/zij informatie geeft over het stuk, de schrijver en de (kruis)verbanden tussen deze twee. Eventueel wordt de tijdgeest ook besproken waarin het stuk geschreven is. Kortom; alle facetten die belangrijk zijn om het stuk te gaan begrijpen.
Daarnaast kan de regisseur uitleg geven over het beeld/scenografie van de voorstelling zoals hij/zij dat voor ogen heeft.
Als dit aan het publiek is verteld gaan de acteurs op aanwijzing van de regisseur het stuk lezen.
Theater Lezen is bedacht en wordt georganiseerd door Annelies Kaan, acteur en regisseur.
Op 5 november vindt de eerste Theater Lezen avond plaats met het stuk “Toen Jet vrijwilliger werd”. Nog nooit eerder was deze tekst openbaar. Regisseur en schrijver Ronald Stout rondde dit stuk in oktober 2015 af. Hij schreef dit stuk op basis van de verhalen die hij in zijn woonomgeving hoort en meemaakt.
Voor wie: iedereen die van theater houdt, leescommissies van toneelverenigingen, middelbare scholieren die drama als eindexamenvak hebben gekozen, regisseurs, acteurs, toneelschrijvers. In dit specifieke geval, voor deze tekst, nodigen wij uitdrukkelijk ook vrijwilligersorgansiaties uit te komen luisteren.
Toegang op waardebepaling achteraf.

zondag 8 november 2015, 16.00 uur (Spullenlab)
Studium Generale: Erik Verlinde -‘Een visionaire kijk op zwaartekracht’

In tegenstelling tot de overige fundamentele natuurkrachten, is de zwaartekracht nooit echt verklaard. Er zijn geen elementaire deeltjes gevonden die drager kunnen zijn van deze kracht. Erik Verlinde zorgde enkele jaren geleden voor een doorbraak in het denken over de zwaartekracht. Voor het eerst is er een verklaring binnen handbereik. Prof. dr. Erik Verlinde is hoogleraar Theoretische Fysica aan de Universiteit van Amsterdam.
http://www.npowetenschap.nl/site/artikel/De-boekhouder-van-het-heelal/5390

woensdag 4, 11, 18 en 25 november 20:00-22:00 (Spullenlab)
Filosofiecursus Esthetica

Tweede deel vande cursus filosofie van vier avonden, georganiseerd door de Kaping.
Van beeldende kunst valt te genieten en je kunt je er soms ook aan storen. Je kunt een kunstwerk bewonderen en het kan je inspireren. Het kan je schokken. Maar je kunt er ook vragen bij stellen als Wat stelt dit voor? Wat wordt hier gecommuniceerd? Verandert dit mijn kijk op de wereld? Hoe komt het dat ik hier zo van geniet, me hier zo vrij bij voel? Heeft dit een maatschappelijke betekenis?
Voorkennis van filosofie of kunstgeschiedenis is niet vereist, interesse voor kunst en filosofie zou wel helpen. Klik hier voor meer informatie.

Zaterdag 14 november  10:30 - 14:30 [Spullenlab]
Repair Café

Wat doe je met een stoel waarvan een poot los zit? Met een broodrooster die niet meer werkt? Of met een wollen trui waar mottengaatjes in zitten? Weggooien? Mooi niet! Breng je stukke spullen naar de War, en repareer ze samen met onze reperateurs! Drink gezellig een kopje koffie, of help iemand anders met een reparatie.
Doe na afloop een donatie in de pot.

zaterdag 24 oktober 13:30-16:00
Kinderen in de War: sloopworkshop

Wat zit er allemaal in een oude printer? Hoe krijg je het er zo uit dat het nog bruikbaar is? In deze workshop halen we alles uit elkaar wat we kunnen vinden. En in een volgende workshop bouwen we robotjes van de onderdelen die we verzameld hebben.
Kom je ook? Je mag een oud apparaat meenemen maar er zijn ook spullen (en gereedschap) aanwezig.

Zondag 25 oktober 11:00
De Kikkerkoning, 3+

In de kleurrijke marionettenvoorstelling 'De Kikkerkoning' vertelt het SprookjesTejater (Marcel Pool en Jorinde van IJzerlooij) uit Amersfoort het prachtige verhaal van de loutering van de prinses en de Kikker(koning), begeleid met mooie zang en muziek.

Maandag 26 oktober 20:30
VERS!

Podiumkunstenaars proberen verse ideeën uit: Een nieuwe scene, sketch, compositie, bewegingssequentie of verdwijntruc... Wees erbij als maker (geef je op bij programmering@dewar.nl) of als proefkonijn.

Donderdag 1 oktober 20:30
Literatuurleesavond

Neem je favoriete boek, gedicht of kort verhaal mee en lees er een stukje uit voor.
Gezellige avond in het kascafe van De WAR, waar hapjes en drankjes zijn.

Woensdag 7 oktober 20:30
Film: Citizenfourdoor Laura Poitras

Documentaire over Edward Snowden en zijn onthullingen. Zie citizenfourfilm.com.

Zondag 11 oktober 17:00
Marco's Kitchen kookt uit de beebox [Transitiekas]

Marco Gelens van Marco's kitchen zal 11 oktober een vegetarisch 3-gangen diner koken in de Pop-up keuken voor het Fablab. Hij maakt gebruik van de Hollandse biologische seizoensgroentes uit de beebox, zonder direct Hollandse pot te serveren. Helma van Schendel van beebox zal tijdens de avond ook kort een toelichting geven op de herkomst van de gebruikte ingredienten.
Vanaf 17.00 uur zijn jullie welkom en om 17.30 uur serveren we de eerste gang.
Kosten 3-gangendiner €17,50 Opgeven door mail te sturen naar Helma, ook bij eventuele dieetwensen.

Dinsdag 15 oktober 20:30
Code Rood, cabaret door Patrick Nederkoorn

In Code Rood fileert cabaretier Patrick Nederkoorn de participatiesamenleving. Zelf is hij een geboren weldoener die niets liever wil dan voor andere mensen zorgen. Maar ondertussen vreest hij het ergste voor iedereen die níet door hem verzorgd wordt. De vcorstelling is een enerverende rit waarin veel gelachen wordt, vooral op die momenten waarop je het eigenlijk niet wilt.

De pers schreef:

“Er zijn nog nieuwkomers aan het cabaretfront die knuppels in hoenderhokken gooien, eens lekker hard op je tenen gaan staan en de grenzen van het taboe opzoeken.” (Theaterkrant, ****)

“Wie met zoveel lef en overtuiging op het podium gaat staan, verdient een groot applaus.” (cabaret.nl, ****)

17 en 18 oktober
Festival Kaalstaart

Festival in de hele Eemhaven, met als thema 'betakunst en nieuwe ambachten'. Op het hele terrein van De WAR zijn voorstellingen, tentoonstellingen en workshops. In de theaterzaal is bijvoorbeeld een nieuwe muziekvoostelling van de Spullenmannen te zien. De rest van het programma wordt nog bekendgemaakt op www.kaalstaart.nl.

Donderdag 17 oktober 20:30
Groot Wartreffen

Kom kennismaken met De WAR, of kom langs voor het laatste nieuws over activiteiten, de aankoop van het terrein en andere projecten.

Vrijdag 25 september - 20:30-21:45
Van Dingen die Draaien, try-out van de Spullenmannen

De Spullenmannen spelen een try-out van hun nieuwe voorstelling Van Dingen die Draaien, waarin ze alle hoeken van de bovenkamer verkennen, met snelle en inspirerende stukjes muziek, wiskunde, proefjes en poezie. Mooie beelden en inspirerende verhalen wisselen elkaar af. Het is een groeiende verzameling ingredienten die uiteindelijk een avondvullende voorstelling zal worden.

Zaterdag 26 september 20:30
Bij de horizon linksaf, cabaret van Arie Vuyk

Een voorstelling van Arie Vuyk is als een goed gevulde goodiebag: de ene verrassing na de andere en voor elk wat wils! In Bij de horizon linksaf gaat Arie op zoek naar de grenzen van zijn kunnen. En daarbij stuit hij op levensvragen als: Kun je met ademen je geld verdienen? Bestaat Veenendaal echt? En zo ja, waarom? Eén ding is zeker: een onmisbare avond lachen op hoog niveau, waarbij u geleid wordt door Arie, uw veilige gids in het land van de grenzeloosheid.

Mondharpwerkplaats in De War in Amersfoort
Zaterdag 20 juni, 14.00 tot 21.00 uur in De War. Toegang € 5,-, aanmelden bij mail@danibal.nl


 
Zaterdag 20 juni kom je alles te weten over de mondharp, een mooi, veelzijdig, en veel te onbekend instrument. Hou je van muziek (maken), kom dan kijken, luisteren en meedoen op deze bijzondere dag.

Meer informatie en programma op: http://www.blogbird.nl/danibal/detail/posts/18582.


De mondharp is een klein tokkelinstrument dat in veel muziekstijlen wordt bespeeld: van volksmuziek, klassieke muziek, eigentijdse dansmuziek tot post-elektronische muziek. De mondharp komt op veel plekken in de wereld voor: Italië, Oostenrijk, Noorwegen, Rusland, de Verenigde Staten en Indonesië, om maar wat te noemen. Elk continent kent zijn eigen mondharptradities. Jakoetië (Noordoost-Siberië) kent sinds enkele jaren een nationale feestdag voor de mondharp: Khomus Day. Er is dan ook geen ander land waar de mondharp zoveel aanzien kent.

Nederland telt slechts een handvol spelers die vol toewijding de mondharp plukken. Reden te meer om bijeen te komen en je favoriete instrument te vieren! Daarvoor hebben we de langste dag van het jaar gekozen. Genoeg tijd om je onder te dompelen in de wereld die mondharp heet. Een programma met diverse optredens workshops wordt nog nader bepaald, maar een aantal spelers hebben al bevestigd. Phons Bakx, René Paes (Oermuziek), Steven Stoop (mondharpmaker), Harm J. Linsen, Danibal.

Wetenschapscafe

25 juni 16u in het Spullenlab


Wetenschapsmiddag met presentaties, proefjes, experimenten. De wetenschappers van Universiteit Amersfoort en anderen laten je zien waar ze mee bezig zijn, en hoe je mee kunt doen.

Het is nooit af: Dromen van een nieuwe stad

Filmdocumentaire over De Nieuwe Stad.
Aansluitend: gesprek met de filmmakers en pioniers.
Vrijdag 19 juni, 20.00 uur in het Spullenlab. Waardebepaling achteraf.
Aanmelden is aanbevolen en kan via: info@ggtv.nl.

“Het is nooit af” is een documentaire over een bijzonder gebied in Amersfoort: De Nieuwe Stad. Net buiten het centrum ligt een voormalig ‘pauzelandschap’, een ondefinieerbaar stuk stad. Hier vind je een oude tandpastafabriek, een grote en vooral lege parkeerplaats, tijdelijke containerwoningen, twee halve binnenvaartschepen en een stadsrand.

Sinds het voorjaar van 2013 zijn de ontwikkelende belegger Schipper Bosch en de gemeente Amersfoort dit gebied op een nieuwe manier aan het herbestemmen. Organisch, van onderop en zonder vastomlijnd masterplan, gewoon beginnen, uitproberen en gebruik maken van het initiatief van verschillende betrokkenen.
De belofte is mooi, maar hoe wordt deze droom werkelijkheid? ‘Het is nooit af’ vertelt het verhaal van de initiatiefnemers, de pioniers, de ontwikkelende partners en het gebied zelf. De transformatie van het gebied voltrekt zich op verschillende niveaus: fysiek, in de werkwijze van de lokale politiek en in de hoofden van gebruikers en bewoners.

Open Herbestemmen (studiedag):
www.dewar.nl/openherbestemmen/ Vrijdag 29 mei / 10.00 -17.00 uur, in De War.

Kosten:    €25, inclusief lunch

Terwijl de vastgoedwereld de crisis nog niet te boven is, zijn er allerhande projecten waarin ‘professionele burgers’ nieuwe manieren bedenken om diensten en goederen te produceren. Ze organiseren zich in energiecoöperaties, onderlinge verzekeringen, voedselcollectieven en taxidiensten. Op deze wijze ontstaan er parallelle nieuwe structuren in de samenleving. Hoe verandert dit de praktijk van gebiedsontwikkeling of herbestemming van erfgoed? Tijdens Open Herbestemmen komen vastgoedexperts samen met pioniers van nieuwe bottom-up initiatieven die oude gebouwen en verlaten gebieden weer een functie geven.

Prof. dr. Paul Wouters (Universiteit Leiden, CWTS)
Kennisdeling  (les 6  van de basiscursus wetenschap)

vrijdag 5 juni, 13.00 - 17.00 uur, De War, Geldersestraat 6, Amersfoort

De wetenschap bestaat bij gratie van het open en vrij delen van inzichten, vermoedens en de uitkomsten van experimenten. Het is echter niet altijd even makkelijk om daarvoor een geschikte vorm te vinden. Bovendien spelen vaak ook economische, politieke of sociale overwegingen een rol. In dit college gaat het over vuistregels voor verschillende vormen van wetenschapscommunicatie: boek, artikel, poster, lezing, demonstratie, conferentie... Ook komt het onderwerp Open Access en de omgang met gesloten of commerciële kennis aan de orde.

Prof. dr. Paul Wouters is directeur van het Centre for Science and Technology Studies (CWTS) en hoogleraar Scientometrics aan de Universiteit Leiden. Dit instituut houdt zich bezig met innovatie in de wetenschap en mat de manier waarop wetenschappelijke resutaten beoordeeld en gecommuniceerd worden. Informatie over Paul Wouters: http://nieuws.leidenuniv.nl/nieuws-2011/oratie-paul-wouters-kritiek-een-plek-geven.html

Unfuck the World!
13 juni in de hele WAR, 15.00 - 23.00 uur

Benefietfestival in De WAR, waar je kunt genieten van alles wat er nu al in De WAR te doen is en een voorproefje van wat we van plan zijn! Kijk op unfucktheworld voor het programma.

Studium Generale Amersfoort: Martijntje Smits over geluk, robotica en technologie. Zondag 14 juni in het Spullenlab, aanvang 16.00 uur

Martijntje Smits spreekt over de betekenis van technologie voor onze maatschappij.  Is het zo dat techniek ons als individu of als samenleving gelukkiger maakt? Hoe naief is dit idee? En zijn er dan minder naïeve manieren om over de betekenis van techniek voor ons leven te denken? Hoe zou techniek wel ‘gelukkig’ kunnen maken? Wat is de rol van robotica voor onze maatschapij? Het Studium Generale Amersfoort vindt plaats in het spullenlab van De War (Geldersestraat 6, Amersfoort).

Technische innovaties gaan vaak met grote beloften gepaard, zoals een verbetering van gezondheid, veiligheid of comfort. Zelfs voor ‘hogere doelen’ zoals zelfontplooiing, rechtvaardigheid en vriendschap wordt techniek vaak gezien als een middel. Meestal zijn deze doelen verbonden met ideeën over ‘geluk’. De grote beloften over techniek werken helaas vaak anders uit. Denk bijvoorbeeld aan de gevaren van nucleaire technologie, of aan de privacykwesties rond internet.
Martijntje Smits is techniekfilosoof, ingenieur en innovatiewetenschapper. Zij werkt als senior onderzoeker en docent aan de Universiteit Utrecht. Eerder was ze o.a. als universitair docent verbonden aan de TU Eindhoven, als gasthoogleraar aan de Colorado School of Mines (VS) en aan het Rathenau Instituut in Den Haag. Haar onderzoek richt zich op maatschappelijke gevolgen van en controverses over nieuwe technologieën, zoals robotica en smart grids. Ze promoveerde aan de Universiteit Twente op het proefschrift “Monsterbezwering. De culturele domesticatie van nieuwe technologie”.

Rudy Snippe over omgaan met complexiteit in organisaties
Zondag 10 mei / 16.00 uur, in het Spullenlab


Rudy Snippe zal spreken over complexe organisaties. Terwijl traditionele managers vaak streven naar stabiliteit, controle en voorspelbaarheid, blijkt dit het functioneren en de ontwikkeling van kennisintensieve bedrijven in de weg te staan. Rudy Snippe laat zien hoe dit komt en hoe we beter naar dit soort organisatie kunnen kijken. In zijn wetenschappelijk werk heeft hij onderzoek gedaan naar veranderingsprocessen in onze economie en samenleving, en met name naar de manier waarop kennisintensieve organisaties zich zo kunnen vormgeven dat ze goed blijven functioneren in een complexe omgeving.
Over dr. Rudy Snippe

Dr. Rudy Snippe verdiepte zich na een carrière als musicus in strategische ontwikkeling en innovatie van kennisintensieve bedrijven. In 2012 promoveerde hij bij de Nyenrode Business Universiteit. Hij is lector Strategische Ontwikkeling aan de Hogeschool Inholland, doceert aan de Nyenrode Business Universiteit en adviseert kennisintensieve bedrijven.

Marijke Meems: Ik blijf liever zwemmen dan dat ik een keuze maak
Zaterdag 9 mei / 20.15 uur in het Spullenlab


Toegang € 10,-, reserveren: reserveren@marijkemeems.nl

'Ik blijf liever zwemmen dan dat ik een keuze maak' is een solovoorstelling van Marijke Meems. Meems noemt het zelf éénvrouwstheater. In een muzikale theatervoorstelling worstelt de actrice met de keuzes die ze moet maken en het leven dat maar doorraast.
Quote uit een recensie van ongKUNSTeld: “Een liedje hier, een grapje daar, een levensvraag of een brok in je keel: ‘Ik blijf liever zwemmen dan dat ik een keuze maak’ heeft het allemaal.”

Meems schrijft tekst en muziek van haar voorstelling zelf. Daarbij nauw samenwerkend met regisseur Mark Colijn. Inspiratie haalt zij uit ingrijpende momenten die ze de afgelopen jaren heeft meegemaakt en de realisatie dat ze altijd doorgaat en niet de tijd neemt om bij dingen stil te staan. Niks missen, alles moet worden beleefd en gevoeld, uit de angst om alleen achter te blijven.
Met haar voorstelling confronteert Marijke Meems zichzelf en het publiek door het gevecht met deze universele angst aan te gaan. Door middel van liedjes, theatrale scenes en een levensquiz worstelt Marijke zich door de lastigste dilemma’s.


De Wolven: Uitgespeeld, DETOX, Harder. Beter. Sneller.
Zaterdag 25 april / 20:15 in het Spullenlab


Op 25 april gaan de Wolven iets unieks doen, namelijk drie verschillende voorstellingen op één avond spelen! Je ziet achter elkaar Uitgespeeld, DETOX èn de eerste try-out van Harder. Beter. Sneller. Een hele avond De Wolven in je bakkes!

Cabaretpoel
Zaterdag 18 april 2015 / 20:30 in het Spullenlab

In De Cabaretpoel spelen vier nieuwe aanstormende cabarettalenten elk een voorstelling van ongeveer 25 minuten. U ziet finalisten en prijswinnaars van diverse cabaretfestivals. De Cabaretpoel, een nieuw initiatief voor aanstormend cabarettalent om zich aan het publiek te presenteren. Het is een soort reizend cabaretfestival, maar dan zondercompetitie-element. Het is een zeer afwisselende avond met vieruiteenlopende cabaretgenres. Op deze avond spelen Kitty Goemaat, Jasper Dijkema, Robert Ramaker en Robin Koek. Meer informatie vindt u op www.cabaretpoel.nl. Reserveer telefonisch (06 203 49 104) of klik hier om online kaartjes te reserveren.


René Munnik over Mythe en techniek

zondag 12 april 2015, 16.00 uur Studium Generale lezing.

De moderne wetenschap leert ons dat spoken niet bestaan, en als een ware ghost- en mythbuster strijdt ze tegen 'fantomen' en 'mythen': God, de ziel, de vrije wil... Maar intussen produceert ze zelf fantoom na fantoom. Als je een stem hoort weet je niet zeker of die persoon wel in leven is, het kan een oude opname zijn. Fotografie en film deden hetzelfde met het beeld van de mens. En via internet en sociale media worden afstanden in tijd en ruimte moeiteloos overbrugd. Je voert gesprekken met iemand die ver weg is, en wat lang geleden gebeurd is, speelt zich voor je ogen af. Zo verdwijnt het gevoel van afstand en vervaagt de grens tussen heden en verleden, leven en dood. René Munnik stelt: hoe groter de rol van techniek en wetenschap in ons leven, hoe mythischer we de wereld ervaren.

René Munnik studeerde scheikunde, theologie en filosofie. Hij is docent aan de Universiteit Tilburg en bijzonder hoogleraar wijsbegeerte aan de UTwente. Onlangs verscheen zijn boek Tijdmachines: over de technische onderwerping van vergankelijkheid en duur.

Denkgereedschappen - Johan Braeckman (les 5 van de basiscursus wetenschap)
10 april, 13.00 - 17.00 uur, De War, Geldersestraat 6, Amersfoort

Onze taal en denken laten vele soorten redeneren toe. Deze zijn echter niet allemaal even geschikt om de (soms abstracte) onderliggende verbanden die de wetenschap zoekt in uit te drukken of te bediscussieren. Sommige zijn zelfs ronduit misleidend en andere worden slechts met moeite verworven. Dit college gaat over kritisch denken, drogredenen, logica en onzekerheid.Johan Braeckman werkt aan de Universiteit van Gent.


De grote theorieën - Dennis Dieks (les 4 van de basiscursus wetenschap)
27 maart, 13.00 - 17.00 uur, De War, Geldersestraat 6, Amersfoort


Skepsis staat aan de basis van de wetenschap. Aan alles kan en mag getwijfeld worden. Er is echter een aantal theoriën die ook na eeuwen van onderzoek niet aan het wankelen zijn gebracht, en zijn gaan behoren tot het basisgereedschap van de wetenschap. In dit college behandelt Dennis Dieks (Universiteit Utrecht) in vogelvlucht de grondbeginselen van de wiskunde, thermodynamica, quantummechanica, relativiteitstheorie, evolutie en complexiteit.


Theatervoorstelling "Ontaard" - 26, 27, 28 maart, 20:30, 29 maart 15:00 [Spullenlab]

Ontaard is een komedie met een tragische afloop. Een werkschuw echtpaar van middelbare leeftijd brengt het grootste deel van de dag door in bed. De man, Sylvester, is een aartsleugenaar en fantast. Bij zijn vrouw, Margriet, overheerst de angst voor de oorlog. Hun leven is zinloos en toekomst hebben ze niet. Maar dan wordt het lente. De storm gaat liggen en de man krijgt het op z'n heupen. Bij Sylvester wakkert de lente een onrustig gevoel aan en hij besluit er op uit te trekken. Een beslissing die hem noodlottig zal worden.
Reserveren bij voorstelling@tractrice.nl.


Technische vaardigheden - Lennart Pisa (les 3 van de basiscursus wetenschap)
20 maart, 13.00 - 17.00 uur, De War, Geldersestraat 6, Amersfoort

Naast de spelregels voor bewijsvoering is een aantal praktische vaardigheden onontbeerlijk voor de wetenschapper. In dit college leer je gegevens te analyseren, (wiskundige) modellen te maken, en met behulp van statistiek betrouwbare verbanden in grotere hoeveelheden gegevens te vinden. Ook gaat het over studievaardigheden, opmerkzaamheid en serendipiteit.


Kiki Schippers - Wie Kijkt?


19 en 20 maart, 20:15 uur, SpullenLab
Kiki ziet u graag. Gewapend met sterke liedjes over liefde, dorst en dood gaat ze op zoek naar blinde vlekken en ongeziene gasten. Hartstochtelijk en kwetsbaar vertelt ze over camera’s bij de grens en het betrappen van een geliefde om uit te komen bij de grenzen van de vrijheid. Momenteel speelt ze met de finalisten van Cameretten door het land tot eind mei en vanaf dit voorjaar werkt ze aan haar nieuwe avondvullende voorstelling ‘Wie Kijkt?’ Reserveren kan via kikispeelt@gmail.com


Lente-in-de-War
Zondag 15 maart: De War, Geldersestraat 6, Amersfoort


De lente is in aantocht, tijd om na te denken over de dingen die dit jaar weer zullen groeien, bloeien en vrucht dragen. Daarom is er ook dit jaar weer Lente in De War, met een ruilbeurs is voor zaden en pootgoed, workshops en korte lezingen over verschillende aspecten van duurzaamheid en voedsel. In de Tussenstand wordt een update gegeven van alles wat er in en om de War gebeurt. ‘s Avonds zijn er een doe-het-zelf-diner (waarvoor iedereen die mee-eet iets meeneemt) en een filmvertoning.

PROGRAMMA:

ETEN EN DRINKEN, de hele dag
    Kees Aelbers serveert heerlijke vegetarische snacks!
    Het beste ijs van Amersfoort: IJs van Vitelli
    Rick Companje draait plaatjes en bakt pannekoeken.

RUILBEURS
    12.00 uur begin zadenruilbeurs, leg wat neer en neem wat mee!
    
LEZINGEN
    14.00 -15:00: GEVOEL VOOR HUMUS - Marc Siepman - het belang van een gezonde bodem
 
    15.15 - 16:15: MINILEZINGEN
    Xander Kingma - lezing over voeding
    Radboud Lucassen - Basiscursus wetenschap en Meetjestad!
    Stefan Lehner - Bouwen met hergebruikt design

    16.30 - 17:15 uur: DE TUSSENSTAND (presentaties van onaffe projecten)
    Harmen Zijp over de aankoop van De WAR
    Arnold Beekes over de "duurzame bouwplaatsen"
    Kees Aelbers over de vegetarische snackbar
ETEN EN FILM
    17.45 uur DOE-HET-ZELF-MAALTIJD in de kas: pizza's uit de houtoven, neem je eigen topping mee!
    20.00 uur FILM: De beste korte duurzaamheidsfilmpjes van het internet
  
WORKSHOPS
    13:00 -14:00 MAAK MOOI ZELF - zelf cosmetica maken
    14:30 - 15:30 Mobiele moestuin bouwenKennis verzamelen - Jeroen Bosman (les 2  van de basiscursus wetenschap)

In de Openbare Bibliotheek in het Eemhuis!!!


Repair Café Zaterdag 14 maart / 10:30 - 15:00 in het Spullenlab

Wat doe je met een stoel waarvan een poot los zit? Met een broodrooster die niet meer werkt? Of met een wollen trui waar mottengaatjes in zitten? Weggooien? Mooi niet! Breng je stukke spullen naar de War, en repareer ze samen met onze reperateurs! Drink gezellig een kopje koffie, of help iemand anders met een reparatie.

Kennis verzamelen - Jeroen Bosman (les 2 van de basiscursus wetenschap)
13 maart 13.00 uur - 17.00 uur, Eemplein 71, Amersfoort

Om goed onderzoek te doen is het belangrijk op de hoogte te zijn van de stand van zaken in je onderzoeksgebied. Je wilt toegang hebben tot alle relevante bronnen en je op de hoogte kunnen stellen van recente ontwikkelingen. Hoe dat zoekproces in zijn werk gaat leer je in dit onderdeel. We kijken hoe bibliotheken werken, en hoe universiteiten, individuele wetenschappers en andere onderzoeksinstituten kennis beschikbaar en toegankelijk maken. En natuurlijk gaan we na wat er aan kennis openbaar is. Welke universiteiten en wetenschappelijke platforms zijn 'open source', en hoe kun je daar optimaal gebruik van maken. Jeroen Bosman is verbonden aan de universiteitsbibliotheek van de Universiteit Utrecht.

zondag 8 maart 16.00 uur Studium Generale lezing
Spullenlab, Geldersestraat 6, Amersfoort
Koen Frenken over de deeleconomie


We delen auto's, huizen, tuinen, gereedschappen, en zelfs huisdieren. Delen is beslist niet nieuw, maar het gebeurt veel meer dan vroeger. Het Internet maakt het veel makkelijker om vraag en aanbod te matchen in de deeleconomie. Daarnaast biedt het Internet een transparant systeem waarin vragers en aanbieders elkaar kunnen beoordelen, zodat nieuwe deelnemers kunnen inschatten of iemand te vertrouwen is. Er is echter grote verwarring over wat wel en niet onder deeleconomie kan worden verstaan. Zo bieden UberPOP-taxi’s in Amsterdam ritten op afroep (geen deeleconomie), terwijl je via Blablacar met iemand kunt meeliften over langere afstanden (wèl deeleconomie). De deeleconomie heeft grote voordelen, zoals economische efficiëntie, sociale cohesie en milieuvoordelen. Maar er zijn ook maatschappelijke problemen te verwachten, vanwege de tendens tot monopolievorming en ongereguleerde marktwerking.

Prof. Koen Frenken is hoogleraar Innovatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Hij geeft een scherpe definitie van het fenomeen ‘de deeleconomie’ en vertelt waarin we als samenleving moeten investeren om de deeleconomie te laten bloeien en welke maatregelen we moeten treffen om de risico's in te dammen.

https://www.nudge.nl/blog/2014/10/10/uberpop-dan-eigenlijk-wel-deeleconomie/


HIER NU
7 maart 20:00 - [Spullenlab]

In dansvoorstelling HIER NU is een man bezeten van onbelangrijke details. Hij neemt de toeschouwer mee in zijn kleine, absurdistische wereld die soms grappig is en soms overbelangrijk. Hij danst met mathematische precisie en het gevoel dringt zich op dat hij daarmee zijn gedachten onder controle probeert te houden en zo zijn leven.

De toon verschuift van luchtig naar serieus, waarna de man steeds meer verkrampt raakt en niet meer weet hoe hij hier uit moet komen.
Totdat hij dat daadwerkelijk niet meer kan.

Dans: Sergio Moya Rueda
Choreografie: Rocco Vermijs

HIER NU won 3 prijzen:
1e Prijs voor Beste Danssolo bij de SoloDuo competitie in Keulen;
1e Prijs voor Beste Choreografie bij Certamen Coreografico Maria Carbonell in Valencia (Spanje)
1e Prijs voor Beste Choreografie bij Cápsulas Sevilla (Spanje).

meet-up "Meet je stad!"

6 maart 19:30 - De War, Geldersestraat 6 (=Kleine Koppel 40)

Avond met informatie over het burgerwetenschapproject Meet je Stad!. Na de kick-off van 20 februari gaan de verschillende groepjes praten over de onderzoeksopzet. Maar ook als je de eerste bijeenkomst gemist hebt ben je welkom en kun je alsnog kennis maken met dit project. Hoe kun je meedoen? Wat wordt er wel en niet van je verwacht? Wat gaan we eigenlijk doen? Antwoord op deze vragen en voorbeelden en inspiratie kun je halen op deze tweede startbijeenkomst.

Wat is wetenschap? - André Klukhuhn (les 1 van de basiscursus wetenschap)

6 maart 13.00 - 17.00 uur - De War, Geldersestraat 6, Amersfoort

Een introductie over de kenmerken van wetenschap. Hoe kun je er zelf mee aan de slag? Ter sprake komen: een korte historie van de zoektocht naar ware kennis, de kunst van goede vragen stellen, en de wetenschappelijke methode. Tijdens dit college worden ook vragen van de deelnemers geïnventariseerd: Welk onderzoek wil je begrijpen? Welk onderzoek wil je doen? En welke kennis heb je daarvoor nodig?

startbijeenkomst "Meet je stad!"

20 februari 19:30 - De War, Geldersestraat 6 (=Kleine Koppel 40)

Avond met informatie over het burgerwetenschapproject Meet je Stad!. Hoe kun je meedoen? Wat wordt er wel en niet van je verwacht? Wat gaan we eigenlijk doen? Antwoord op deze vragen en voorbeelden en inspiratie kun je halen op deze startbijeenkomst.


zondag 8 februari 16.00 uur Studium Generale lezing
Spullenlab, Kleine Koppel 40, Amersfoort
Prof. Bert de Vries over Duurzame economie

Hoe verhouden duurzaamheid en economie zich tot elkaar? Is de markt niet te kortademig om duurzaam te kunnen opereren? Kan een duurzame economische theorie wel opgebouwd worden met het gereedschap van de econoom: groei, inflatie, consumptie, werkloosheid, bruto nationaal product, etc.? Of is het daarvoor nodig om ook non-monetaire waarden mee te wegen? En zo ja, hoe doe je dat?

Prof. Bert J.M. de Vries is hoogleraar aan de Universiteit Utrecht en heeft bij het Planbureau voor de Leefomgeving gewerkt aan ondermeer modellen voor complexe systemen, klimaat en duurzame ontwikkeling. Hij is auteur van het boek Sustainability Sience (zie www.sustainabilityscience.eu/textbook/).
financiersbijeenkomst De WAR

16 februari 20:00 - De WAR, Geldersestraat 6 (=Kleine Koppel 40)
Om De WAR te kunnen kopen kunnen we een realsitisch bod doen met een solide financiele onderbouwing. Liever dan bij een bank een hypotheek af te sluiten, lenen we het benodigde bedrag van particulieren die De WAR een warm hart toedragen. Dat past in de visie van De WAR. De WAR wordt immers vormgegeven door iedereen die er gebruik van maakt. Om geinteresseerden te kunnen informeren organiseren we deze informatiebijeenkomst. Als u zich van tevoren opgeeft bij Diana, sturen we alvast een prospectus toe. Gewoon langskomen kan natuurlijk ook. Komt de dag niet uit, maar bent u wel geinteresseerd? Mail dan naar Diana, dan plannen we een tweede datum.
Repair Café

Zaterdag 10 januari / 10:30 - 15:00 in het Spullenlab
Wat doe je met een stoel waarvan een poot los zit? Met een broodrooster die niet meer werkt? Of met een wollen trui waar mottengaatjes in zitten? Weggooien? Mooi niet! Breng je stukke spullen naar de War, en repareer ze samen met onze reperateurs! Drink gezellig een kopje koffie, of help iemand anders met een reparatie.
Privacy Café

Zaterdag 10 januari / 14:00 in het Eemhuis
Veilig chatten, beschermd je bankzaken regelen en anoniem het internet op; het is niet moeilijk, maar je moet nét even weten wat je moet doen. Het Privacy Café is opgezet om iedereen te helpen zijn of haar digitale veiligheid te vergroten. Van jong tot oud, van ervaren tot absolute beginner, iedereen kan er terecht! Neem je laptop of smart phone mee. De War orgniseert deze bijeenkomst samen met Bits of Freedom en Bibliotheek Eemland. Opgeven kan bij Diana.
Internet's Own Boy: the Story of Aaron Swartz

Zaterdag 10 januari / 20:30 in het Spullenlab
Documentaire over open access voorvechter Aaron Swartz.
"The story of programming prodigy and information activist Aaron Swartz. From Swartz's help in the development of the basic internet protocol RSS to his co-founding of Reddit, his fingerprints are all over the internet. But it was Swartz's groundbreaking work in social justice and political organizing combined with his aggressive approach to information access that ensnared him in a two year legal nightmare. It was a battle that ended with the taking of his own life at the age of 26. Aaron's story touched a nerve with people far beyond the online communities in which he was a celebrity. This film is a personal story about what we lose when we are tone deaf about technology and its relationship to our civil liberties."
"The film depicts the life of American computer programmer, writer, political organizer and Internet activist Aaron Swartz. Footage of Swartz as a child is featured at the start and end of the film. The film is narrated by figures from Swartz's life, including his mother, brothers, and girlfriends."
Cabaretpoel (verschoven naar april)

Zaterdag 10 januari / 20:30 in het Spullenlab
In De Cabaretpoel spelen vier nieuwe aanstormende cabarettalenten elk een voorstelling van ongeveer 25 minuten. U ziet finalisten en prijswinnaars van diverse cabaretfestivals. De Cabaretpoel, een nieuw initiatief voor aanstormend cabarettalent om zich aan het publiek te presenteren. Het is een soort reizend cabaretfestival, maar dan zondercompetitie-element. Het is een zeer afwisselende avond met vieruiteenlopende cabaretgenres. Op deze avond spelen Robert Ramaker, Marco Lopes, Thijs van de Meeberg, en Janneke Jager. Meer informatie vindt u op www.cabaretpoel.nl. Reserveren via tel. 06 203 49 104.
Gebakken Meeuw, door Laveloos

vrijdag 16 en zaterdag 17 januari om 20:30 en zondag 18 januari om 15:00 [Spullenlab]
Gebakken Meeuw gunt ons een kijkje in het hiernamaals. Drie zwagers zijn verongelukt en ontmoeten elkaar weer in een soort tussenfase na de dood. En die plek blijkt er toch behoorlijk anders uit te zien dan wat ze zich ervan hadden voorgesteld. En dan is er nog de mysterieuze kastelein. Alle drie de zwagers bewandelen hun eigen pad, bijvoorbeeld in de manier waarop ze terugkijken op hun leven en hoe ze dat proberen te verwerken en elkaar daarin spiegelen. Het is een komisch stuk met vele diepere lagen erin en nodigt de kijker uit om zelf te gaan nadenken over wat ons te wachten staat na dit leven.... Reserveren via gebakkenmeeuw@tractrice.nl.
Batterijmanagement op je laptop

Zondag 18 januari / 13u in het Fablab
Hoe kun je langer met je laptopbatterij? In deze toko zoeken we samen uit wat je kunt doen met je laptop om het energieverbruik te verminderen. Aanmelden via Diana. Neem je laptop mee!

2014


Workshop eetbare natuur
Zondag 19 okt / 13:30 - 16:30

Workshop wilde eetbare planten

Maandag 9 juni / 13:30 - 16:30
Moeder natuur geeft ons alles! Een workshop eetbare wilde planten (verzamelen, klaarmaken en opeten). Locatie nog niet bekend. Opgeven via amersfoortduurzaam@gmail.com. Kosten via waardebepaling achteraf, voor cliënten van Voedselbank en Kledingbank is deelname gratis. Locatie: de middeleeuwse boerderij Op landgoed Schothorst.
Comedy Night

Vrijdag 13 juni / vanaf 20:00
Een gezellige avond met divers beginnend talent
Keiwakker

Zondag 15 juni / 13:30
Een presentatie over de crisis in 2014
Workshop permacultuur

Zondag 22 juni / 13:30 - 16:30
Jos Timmermans (www.soilfood.nl) geeft u een Permacultuurworkshop in de tuin van de War. De workshop start met een inleiding over Permacultuur als duurzaam ontwerpsysteem voor je eigen leefomgeving en het toepassen van permacultuurprincipes in de moestuin, dakterras of balkon. Daarna gaan we buiten praktisch aan de slag. Je leert hoe je met hergebruikte materialen een kruidenspiraal of een aardbeien-groententoren kunt bouwen.
Toegang is op waardebepaling achteraf.

Repair Café

Zaterdag 8 maart / 10:30 - 15:00
Wat doe je met een stoel waarvan een poot los zit? Met een broodrooster die niet meer werkt? Of met een wollen trui waar mottengaatjes in zitten? Weggooien? Mooi niet! Breng je stukke spullen naar de War, en repareer ze samen met onze reperateurs! Drink gezellig een kopje koffie, of help iemand anders met een reparatie.
FABFUSE

Van vrijdag 8 t/m zondag 10 Augustus
De derde editie van de FABFUSE Grassroots Fab Lab Conferentie bij de War. Drie dagen lezingen, debatten, interactieve workshops rond peer productie en open alternatieven voor wetenschap, educatie en professionele productie. Binnenkort meer op fabfuse.org.

Zaterdag10 mei, - 10:30 - 15:00 Repair Café

Wat doe stoel waarvan poot los zit? Met broodrooster die meer werkt? Of wollen trui waar mottengaatjes zitten? Weggooien? Mooi niet!
Breng stukke spullen naar War, repareer ze samen onze reperateurs! Drink gezellig kopje koffie, help iemand anders reparatie.

10 mei, 20:30u: Cabaretpoel
Cabaretliefhebbers opgelet! Deze voorstelling mag missen. In de Cabaretpoel spelen vier nieuwe aanstormende cabarettalenten elk een voorstelling ongeveer 25 minuten. U ziet finalisten prijswinnaars van diverse cabaretfestivals. Cabaretpoel, initiatief voor aanstormend cabarettalent om zich publiek te presenteren. Het is een soort reizend cabaretfestival, maar dan zonder competitie element. Een avondje Cabaretpoel echte belevenis. Het zeer afwisselende avond vier uiteenlopende cabaretgenres. Vier cabaretvoorstellingen prijs één, elk wat wils. Wie er spelen blijft meestal avond zelf verrassing. Dus laat uzelf verrassen door talent toekomst. Wie weet ziet wel de toekomstige Theo Maassen nieuwe Youp ‘t Hek. In ieder geval ziet u vier keer iets nieuws! Het verstandig om vooraf te reserveren 030 6014424 of www.reserveertelefoon.nl/reserveer.php?Id=16
Zondag 11 mei - 16.00 - Studium Generale Amersfoort: Joost Bos - Jacht Perfecte Boek [Spullenlab]
Aan negentiende eeuw door opkomst stoomgedreven drukpersen uitvinding goedkopere geweldig belang geweest (en altijd verspreiden ideeën, geletterdheid literatuur. Toch was er tegengeluid dat zei dat nieuwe boeken waardeloze producten waren; inferieure kwaliteit. Die mensen begonnen uitgeverijen enig doel zoektocht naar Ideale Boek. drukkerijen worden Engeland 'Private Press' beste leer (of boekbanden, om te zwijgen over zelf ontworpen tegenpool door hen zo verachte korte historische inleiding, waarna hand tal fysieke digitale voorbeelden dieper ingegaan zal worden concept href="http://www.StudiumGeneraleAmersfoort.nl">www.studiumgeneraleamersfoort.nl. mei - 18.30 - Eetcafé Smullenpannen [Spullenlab]
De Smullenpannen weer terug dinsdag. Komt allen, neem buren, ouders zusje mee!
U bent harte welkom om te schuiven heerlijke, vegetarische driegangenmaaltijd goed gezelschap.
Het eten gratis, reserveren kost 8,50 p.p., verplicht. Dus wil mee-eten stuur dan mailtje naar: maaike@dewar.nl , ieder geval dag zelf, maar eerder beter, want plaatsen zijn beperkt vol vol.
Deze keer prachtige muziek Tim Schicker Elisa Delaini!

Zaterdag 24 mei - Spullenmannen Nacht Kunst Wetenschap te treden Nacht Kunst Wetenschap Groningen. Dit jaar doen ze experiment kleine robotarm Melusine. Er staat al filmpje Melusine href="http://www.spullenmannen.nl/index.php?lang=nl&page=werk_film">de Spullenmannen. Ondertussen zijn we paar jaar verder meer kan.

5 mei: Openbaar waroverleg
De War is al een poos in gesprek met de gemeente over het kopen van voormalige fabriek Warner Jenkinson. Intussen maken steeds meer mensen gebruik van de gedeelde werkplaatsen die er nu al zijn, en zijn er regelmatig voorstellingen, lezingen, workshops, en andere activiteiten zoals die van het Voedselkollektief, het repaircafe en de Smullenpannen. Om iedereen op de hoogte te houden van de ontwikkelingen organiseren we op de eerste maandagavond van de maand een algemeen waroverleg in het SpullenLab. We willen dan graag vertellen over de stand van zaken van het kopen van de War, en alles wat daarmee te maken heeft.
Programma:
Lid worden van de cooperatie, hoe moet dat?

Fred over zijn werk met hergebruikt hout
De communicatiegroep
De hommels


7 april, 20u: Openbaar War overleg [Spullenlab]
De War is al een poos in gesprek met de gemeente over het kopen van voormalige fabriek Warner Jenkinson. Intussen maken steeds meer mensen gebruik van de gedeelde werkplaatsen die er nu al zijn, en zijn er regelmatig voorstellingen, lezingen, workshops, en andere activiteiten zoals die van het Voedselkollektief, het repaircafe en de Smullenpannen. Om iedereen op de hoogte te houden van de ontwikkelingen organiseren we op de eerste maandagavond van de maand een algemeen waroverleg in het SpullenLab. We willen dan graag vertellen over de stand van zaken van het kopen van de War, en alles wat daarmee te maken heeft.

Programma:
-heel bijzonder ijs
-Universiteit Amersfoort
-workshop fietsen reapareren
-werkgroep communicatie
-toekomstplannen

8 April, 18.30u: Eetcafe De Smullenpannen [Spullenlab]
U bent van harte welkom om aan te schuiven voor een heerlijke, vegetarische driegangenmaaltijd in goed gezelschap. Het eten is gratis, reserveren kost 8,50 p.p., en is verplicht. Dus wil je mee-eten stuur dan een mailtje naar: maaike@dewar.nl

11 april, 20u: Comedy Night

12 april, 20u: Theatersport

13 april, 16u: Studium Generale -FRANS SNIK -Burgerwetenschap en iSPEX: fijnstof meten met je mobiele telefoon
Hoe kunnen wetenschappers burgers inschakelen bij het verzamelen van gegevens, en welke nieuwe wegen kan deze vorm van burgerwetenschap in de toekomst open leggen? Waar wij een smartphone zien, ziet Frans Snik een geweldig meetinstrument waarmee duizenden mensen tegelijk nauwkeurige waarnemingen kunnen doen.

19 april, 13u: workshop fietsen repareren.
Dit seizoen starten er een aantal workshops die te maken hebben met duurzaamheid en zelfredzaamheid. Klik hier voor het programma.

22 April, 18.30u: Eetcafe De Smullenpannen [Spullenlab]
U bent van harte welkom om aan te schuiven voor een heerlijke, vegetarische driegangenmaaltijd in goed gezelschap. Het eten is gratis, reserveren kost 8,50 p.p., en is verplicht. Dus wil je mee-eten stuur dan een mailtje naar: maaike@dewar.nl

23 maart - lente-in-de-war
De lente is in aantocht, tijd om na te denken over wat je dit jaar in de tuin wilt planten. Daarom is er ook dit jaar weer Lente-in-de-War, met een een ruilbeurs is voor zaden en pootgoed, workshops en korte lezingen over verschillende aspecten van duurzaamheid en tuinieren. In de Tussenstand, lezingen van 10 minuten, presenteren mensen waar ze mee bezig zijn. Er is een gifloket waar je al je bestrijdingsmiddelen langs kunt brengen en dan vertelt onze expert je welke middelen gevaarlijk zijn. Er is een excursie naar de bijen van de War. 's Avonds zijn er een doe-het-zelf-diner (waarvoor iedereen die mee-eet iets meeneemt) en een filmvertoning. Klik hier voor het programma.

Zaterdag 8 maart - 10:30 - 15:00 Repair Café
Wat doe je met een stoel waarvan een poot los zit? Met een broodrooster die niet meer werkt? Of met een wollen trui waar mottengaatjes in zitten? Weggooien? Mooi niet!
Breng je stukke spullen naar de War, en repareer ze samen met onze reperateurs! Drink gezellig een kopje koffie, of help iemand anders met een reparatie.

Maandag 3 maart - 20:00 Openbaar War overleg [Spullenlab]
De War is al een poos in gesprek met de gemeente over het kopen van voormalige fabriek Warner Jenkinson. Intussen maken steeds meer mensen gebruik van de gedeelde werkplaatsen die er nu al zijn, en zijn er regelmatig voorstellingen, lezingen, workshops, en andere activiteiten zoals die van het Voedselkollektief, het repaircafe en de Smullenpannen. Om iedereen op de hoogte te houden van de ontwikkelingen organiseren we op de eerste maandagavond van de maand een algemeen waroverleg in het SpullenLab. We willen dan graag vertellen over de stand van zaken van het kopen van de War, en alles wat daarmee te maken heeft.

Programma:

    Maaike Haneveld verteld over haar nieuwe bundel die op 16 maart uitkomt.
    Diana Wildschut over een nieuw stadslandbouwproject waarbij koffiedik uit de stad wordt omgezet in paddenstoelen.
    Dirk van Vreeswijk presenteert de eerste conclusie van de commissie communicatie over de beeldvorming van de WAR.
    Harmen Zijp zal een update geven over een taxatie van het terrein en de voortgang in de gesprekken met de gemeente over de aankoop van het terrein.
    Er zal een aller eerste rondleiding zijn door het Weeshuis van het Boek, de gloednieuwe bibliotheek in De WAR.
    Lente-in-de-WAR wordt aangekondigd.
    Henk Hortensius vertelt over reclaim the seeds - update conferentie "Voedsel Anders" en de cursus agro-beekeeping in Amersfoort.22 februari - Privacy Café [Fablab]

Alles wat je wilt weten over privacy en computers in een beginnersworkshop. Veilig mail versturen en chatten, een goed wachtwoord kiezen en je online sporen beperken. Verhoog je computer veiligheid een paar punten bij het Privacy Café. Er zijn experts aanwezig die je helpen de benodigde software te installeren en te gebruiken. Voertalen zijn Nederlands en Engels, afhankelijk van de voorkeuren van de deelnemers.

Tijd: 14:00 - 17:00
Toegang: Donatie achteraf (bepaal zelf wat je het waard vond)
Kennisniveau: Beginner
Essentieel: Neem je laptop, smartphone en/of tablet mee!

Woensdag 15 januari - Fabtafel met als thema Fablab Educatie [Fablab]

We proberen tijdens deze Fabtafel-editie een overzicht te maken met elkaar van alle lopende en in-ontwikkeling-zijnde initiatieven. De Fabtafel is bedoeld voor iedereen die interesse heeft in educatie, makers en e-culture.
Meer info: http://fablabamersfoort.nl/nl/evenement/fabtafel-met-thema-educatie

Zondag 19 januari - Education Freedom day [Fablab]
http://educationfreedomday.nl/

Zondag 26 januari - Bitcoin University [Fablab]

Maandag 13 januari - 18.30 Eetcafe De Smullenpannen [Spullenlab]
U bent van harte welkom om aan te schuiven voor een heerlijke, vegetarische driegangenmaaltijd in goed gezelschap. Het eten is gratis, reserveren kost 8,50 p.p., en is verplicht. Dus wil je mee-eten stuur dan een mailtje naar: maaike@dewar.nl, in ieder geval voor de dag zelf, maar eerder hoe beter, want de plaatsen zijn beperkt en vol is vol. Muziek wordt deze keer verzorgd door Luar de Carmim.

Maandag 3 februari - 20:00 Openbaar War overleg [Spullenlab]
De War is al een poos in gesprek met de gemeente over het kopen van voormalige fabriek Warner Jenkinson. Intussen maken steeds meer mensen gebruik van de gedeelde werkplaatsen die er nu al zijn, en zijn er regelmatig voorstellingen, lezingen, workshops, en andere activiteiten zoals die van het Voedselkollektief, het repaircafe en de Smullenpannen. Om iedereen op de hoogte te houden van de ontwikkelingen organiseren we op de eerste maandagavond van de maand een algemeen waroverleg in het SpullenLab. We willen dan graag vertellen over de stand van zaken van het kopen van de War, en alles wat daarmee te maken heeft.

Zondag 9 februari - 16.00 Studium Generale Amersfoort: Fedde Benedictus - Wetenschap beschrijft alles. Of...?
Studium Generale Amersfoort is het podium voor wetenschap waar alle Amersfoorters kunnen kennismaken met het onderzoek van wetenschappers. Elke tweede zondag van de maand komt er een wetenschapper vertellen over zijn of haar onderzoek. Het programma is heel divers: van actuele onderwerpen in de wetenschap, tot meer specifieke onderzoeken. Op deze manier komt er een veelzijdig scala van de wetenschap aan bod.

Vanaf het allerkleinste niveau tot en met het hele universum; alles kan met behulp van wetenschappelijke formules worden beschreven. Al deze wetenschap maakt gebruik van dezelfde methode: door middel van observaties worden gegevens verzameld aan de hand waarvan we vervolgens een hypothese kunnen opstellen. Daarna doen we experimenten om onze hypothese te toetsen en alleen als de hypothese alle toetsen doorstaat, wordt deze onze nieuwe theorie. Werkend vanuit observaties en experimenten voert de logica ons zo tot ongekende hoogte. Van auto’s tot nieuwe medicijnen en van draaimolen tot raket: de wetenschappelijke methode brengt het ons allemaal.

In deze aflevering van Studium Generale wil ik het zojuist geschetste standaardbeeld van wetenschap voorzien van de nodige kanttekeningen, kanttekeningen die het gevolg zijn van een wetenschapsfilosofisch oogpunt. Ik zal laten zien dat de onschuldig ogende termen observatie, hypothese en experiment niet zo onschuldig zijn als ze lijken, maar dat ze grote vragen oproepen omtrent de reikwijdte van wetenschap: hoe kunnen we er zo zeker van zijn dat wetenschap alles beschrijft?

2013

Maandag 6 januari - 20.00 Openbaar Waroverleg, met om 21.00 nieuwjaarsborrel! [Spullenlab]

De War is al een poos in gesprek met de gemeente over het kopen van voormalige fabriek Warner Jenkinson. Intussen maken steeds meer mensen gebruik van de gedeelde werkplaatsen die er nu al zijn, en zijn er regelmatig voorstellingen, lezingen, workshops, en andere activiteiten zoals die van het Voedselkollektief, het repaircafe en de Smullenpannen. Om iedereen op de hoogte te houden van de ontwikkelingen organiseren we op de eerste maandagavond van de maand een algemeen waroverleg in het SpullenLab. We willen dan graag vertellen over de stand van zaken van het kopen van de War, en alles wat daarmee te maken heeft.

Programma:

    Bas de Lange - Education freedom day, Bitcoin universiteit, Hardware freedom day en anders dingen die hij in de War organiseerd
    Dick Bos en Joke Sickmann - Het Weeshuis van het boek in 2014
    Flip de Leeuw - Voortgang Sun-stroke engine
    Diana Wildschut - Game of Life installatie
    Iris Douma - Kinder Fablab
    Harmen Zijp - De War aankoop

Zaterdag 11 januari 10.30 - 14:30 Repair Café [Spullenlab]
Wat doe je met een stoel waarvan een poot los zit? Met een broodrooster die niet meer werkt? Of met een wollen trui waar mottengaatjes in zitten? Weggooien? Mooi niet!
Breng je stukke spullen naar de War, en repareer ze samen met onze reperateurs! Drink gezellig een kopje koffie, of help iemand anders met een reparatie.

Zondag 12 januari - 16.00 Studium Generale Amersfoort: Harry van Vliet - Crowdsourcing

Studium Generale Amersfoort is het podium voor wetenschap waar alle Amersfoorters kunnen kennismaken met het onderzoek van wetenschappers. Elke tweede zondag van de maand komt er een wetenschapper vertellen over zijn of haar onderzoek. Het programma is heel divers: van actuele onderwerpen in de wetenschap, tot meer specifieke onderzoeken. Op deze manier komt er een veelzijdig scala van de wetenschap aan bod.

Deze maand is het woord aan Harry van Vliet, over Crowdsourcing.

Van t-shirts ontwerpen en orka-geluiden classificeren tot oude teksten vertalen en een nieuwe slogan verzinnen voor een bedrijf. We hoeven ons geen moment meer te vervelen en kunnen onze persoonlijke kennis en kunde ieder moment beschikbaar stellen om creatief te zijn of problemen op te lossen. Het fenomeen van crowdsourcing grijpt snel om zich heen, maar wat is het precies, hoe werkt het en welke verschillende verschijningsvormen zijn er?

Harry van Vliet is lector crossmedia aan de Hogeschool van Amsterdam en daarnaast Wetenschappelijk Directeur van het Centre of Expertise Creatieve Industrie Utrecht.
Recent onderzocht hij het fenomeen crowdsourcing. Hij vroeg zich af wanneer en voor wie crowdsourcing geschikt is en waarmee je rekening moet houden voor je eraan begint. Het resultaat is neergelegd in een handzaam boek dat iedereen helpt om snel te kunnen bepalen óf en in welke vorm crowdsourcing voor hen een goede optie is.

Maandag 13 januari - 18.30 Eetcafe De Smullenpannen [Spullenlab]
U bent van harte welkom om aan te schuiven voor een heerlijke, vegetarische driegangenmaaltijd in goed gezelschap. Het eten is gratis, reserveren kost 8,50 p.p., en is verplicht. Dus wil je mee-eten stuur dan een mailtje naar: maaike@dewar.nl, in ieder geval voor de dag zelf, maar eerder hoe beter, want de plaatsen zijn beperkt en vol is vol. Muziek wordt deze keer verzorgd door Luar de Carmim.

Dinsdag 19 november - 18.30 Eetcafe De Smullenpannen [Spullenlab]
U bent van harte welkom om aan te schuiven voor een heerlijke, vegetarische driegangenmaaltijd in goed gezelschap. Het eten is gratis, reserveren kost 8,50 p.p., en is verplicht. Dus wil je mee-eten stuur dan een mailtje naar: maaike@dewar.nl, in ieder geval voor de dag zelf, maar eerder hoe beter, want de plaatsen zijn beperkt en vol is vol.
Vrijdag 22 november - 13.30 - 16.30 Vervolg UA Cursus:  de psychologie van duurzaam gedrag.
Voor meer informatie en aanmelden zie: www.universiteitamersfoort.nl

Zondag 3 november - 14.00 - 17.00 De Tussenstand [Spullenlab]

De Tussenstand is een dag waarop allerlei onaffe projecten worden gepresenteerd. Van prototypes van uitvindingen tot half affe liedjes, een boek dat nog geschreven moet worden, een lopend experiment, alles kan.
14:00 - Harmen Zijp – De War
14:20 - Kirsten de Meijer – Halve Herfststukjes
14:40 – Nicole Estejé - Liquid Democracy

15:00 – 15:15 pauze

15:15 - Henk van Zeijts – Rotslab
15:35 - Jan Schellink – Zijn onaffe biografie
15.55 - Dirk van Vreeswijk – FabFuse

15.55 – 16.10 pauze

16.10 – Maarten van Norren – Stand Up Comedy
16.30 - Dick Bos – Zijn bibliotheek
16.50 - Sieta Koet – Waarom een boek?

17.10 – 17.30 borrel

Maandag 4 november - 20.00 Openbaar Waroverleg [Spullenlab]
De War is al een poos in gesprek met de gemeente over het kopen van voormalige fabriek Warner Jenkinson. Intussen maken steeds meer mensen gebruik van de gedeelde werkplaatsen die er nu al zijn, en zijn er regelmatig voorstellingen, lezingen, workshops, en andere activiteiten zoals die van het Voedselkollektief, het repaircafe en de Smullenpannen. Om iedereen op de hoogte te houden van de ontwikkelingen organiseren we op de eerste maandagavond van de maand een algemeen waroverleg in het SpullenLab. We willen dan graag vertellen over de stand van zaken van het kopen van de War, en alles wat daarmee te maken heeft.

Dinsdag 5 november - 18.30 Eetcafe De Smullenpannen [Spullenlab]
U bent van harte welkom om aan te schuiven voor een heerlijke, vegetarische driegangenmaaltijd in goed gezelschap. Het eten is gratis, reserveren kost 8,50 p.p., en is verplicht. Dus wil je mee-eten stuur dan een mailtje naar: maaike@dewar.nl, in ieder geval voor de dag zelf, maar eerder hoe beter, want de plaatsen zijn beperkt en vol is vol.

Vrijdag 8 november - 13.30 - 16.30 UA Cursus:  de psychologie van duurzaam gedrag.
Voor meer informatie en aanmelden zie: www.universiteitamersfoort.nl

Zaterdag 9 november 10.30 - 14:30 Repair Café [Spullenlab]
Wat doe je met een stoel waarvan een poot los zit? Met een broodrooster die niet meer werkt? Of met een wollen trui waar mottengaatjes in zitten? Weggooien? Mooi niet!
Breng je stukke spullen naar de War, en repareer ze samen met onze reperateurs! Drink gezellig een kopje koffie, of help iemand anders met een reparatie.

Zondag 10 november - 16.00 Studium Generale - Jeroen van der Sluijs Controversen en wetenschappelijke onzekerheden rond risico's. [Spullenlab]
Dr. Jeroen P. van der Sluijs (1965) is Universitair Hoofddocent nieuwe risico's bij de afdeling Milieu-Natuurwetenschappen, Copernicus Instituut voor Duurzame Ontwikkeling, Universiteit Utrecht. Jeroen studeerde scheikunde aan de Universiteit Leiden en promoveerde in Utrecht op omgaan met onzekerheden en controversen in risicoanalyse van klimaatverandering. Hij doet al ruim twintig jaar multidisciplinair onderzoek naar complexe risico's, zoals klimaatverandering, nanodeeltjes, elektromagnetische velden, of bijensterfte. Jeroen is vooral gefascineerd door vraagstukken die gekenmerkt worden door zowel grote wetenschappelijke onzekerheden als grote maatschappelijke belangentegenstellingen. Meer over zijn werk is te vinden op zijn website. Voor meer informatie over Studium Generale Amersfoort: www.studiumgeneraleamersfoort.nl.

Zaterdag 2 november - 10.00 - Veldwerkdag Historische Watersystemen met Eric Brinckmann [andere locatie]
Het heeft een tijdje geduurd, maar inmiddels is er het nodige gebeurd rondom ons WAR-veldwerkproject. Op basis van kaartmateriaal van Jan Hoogendoorn is het animatiemodel aangescherpt, is er een projectaanvraag voor verdere uitwerking van het model bij het waterschap Vallei en Veluwe ingediend en zijn er GPS modules gekocht om het veldwerk effectief te kunnen verrichten.
Om 10.00 uur verzamelen we bij gastheer Hans Veurink van Vallei Horstee op Groot Zandbrink (Postweg 2, Leusden, www.grootzandbrink.nl).
Tijdens de koffie zullen Harmen Zijp, Gert Jan Baaijens en (later) Almer Bolman het model en de opgedane inzichten en de bijbehorende veldvragen toelichten. In verschillende werkgroepen gaan we met deze veldvragen het gebied in, verzamelen we de uitkomsten ca 15.00 uur en wisselen ervaringen uit. De resultaten en coördinaten zullen in het animatiemodel verwerkt worden. Net als de vorige keren: neem een dagrugzak met eigen drank en lunch mee.

Dinsdag 22 oktober - 18.30 Eetcafe De Smullenpannen [Spullenlab]

Vrijdag 18/ Zaterdag 19/ Zondag 20 oktober - Festival Kaalstaart [Spullenlab/Magazijn/Fablab]
Het derde weekeinde van oktober is er Kaalstaart, een festival voor beta-kunst en nieuwe ambachten. Kunst, techniek en wetenschap komen elkaar tegen in een levendige mix van disciplines. Beeldende kunst, podiumkunst, onderzoek en nieuwe samenwerkingen worden aan het publiek getoond in een route langs de Amersfoortse Eem.

Voor meer info zie: www.kaalstaart.nl
Zondag 13 oktober - 16.00 Studium Generale - Femke Merkx: waar moet het heen met de wetenschap? [Spullenlab]

Femke Merkx is wetenschapsonderzoeker. Zij heeft zich gespecialiseerd in het begeleiden van gezamenlijke kennisontwikkeling door wetenschappers, beleidsmakers, professionals, burgers en patiënten. In deze SG-lezing geeft zij een kijkje in de werking van het wetenschapssysteem en laat zij zien waar het hapert. Ze bespreekt ontwikkelingen van binnen en van buiten de wetenschap waarin gezocht wordt naar alternatieven.
Voor het Rathenau Instituut schreef zij Samenwerken aan werkzame kennis. Zij geeft daarin een overzicht van (dialoog)methoden en technieken die ingezet kunnen worden daar waar wetenschappers uit verschillende vakgebieden samen met beleidsmakers, professionals of burgers kennis willen ontwikkelen voor concrete maatschappelijke vraagstukken. 
Meer info over haar werk vind je op www.kenniscocreatie.nl of volg haar op twitter: @FemkeMerkx.

Vrijdag 11 oktober - 20.00 Stand Up Comedy [Spullenlab]

Dinsdag 8 oktober - 18.30 Eetcafe De Smullenpannen

Maandag 7 oktober - 20.00 Openbaar Waroverleg
De War is al een poos in gesprek met de gemeente over het kopen van voormalige fabriek Warner Jenkinson. Intussen maken steeds meer mensen gebruik van de gedeelde werkplaatsen die er nu al zijn, en zijn er regelmatig voorstellingen, lezingen, workshops, en andere activiteiten zoals die van het Voedselkollektief, het repaircafe en de Smullenpannen. Om iedereen op de hoogte te houden van de ontwikkelingen organiseren we op de eerste maandagavond van de maand een algemeen waroverleg in het SpullenLab. We willen dan graag vertellen over de stand van zaken van het kopen van de War, en alles wat daarmee te maken heeft.

Zaterdag 14 september 10.30 - 14:30 Repair Café


Wat doe je met een stoel waarvan een poot los zit? Met een broodrooster die niet meer werkt? Of met een wollen trui waar mottengaatjes in zitten? Weggooien? Mooi niet!
Breng je stukke spullen naar de War, en repareer ze samen met onze reperateurs! Drink gezellig een kopje koffie, of help iemand anders met een reparatie.
http://repaircafe.nl/amersfoort/

Zaterdag 14/ Zondag 15 september - Open Monumenten Dag
Het oudste nog bestaande fabriekscomplex van Amersfoort heeft een interessante geschiedenis, die teruggaat tot 1881. Toen werd begonnen met de bouw van een stoomluciferfabriek. In 1883 werkten er tachtig mensen die 50.000 doosjes lucifers per jaar maakten.
Dat duurde niet lang, al in 1887 stopte de productie van lucifers. Vanaf dat moment herbergde het fabrieksterrein een kleurstoffenfabriek. Die heeft er tot aan 2001 gestaan, onder allerlei verschillende namen. De laatste naam waaronder de fabriek opereerde was Warner Jenkinson. Toen de fabriek in 2001 de poorten sloot werd de gemeente eigenaar, en vestigden zich diverse kleine bedrijven en kunstenaars op het complex.
 
Het programma van Open Monumentendag op zaterdag 14 september 2013 is als volgt :

    Van 12:00 tot 16:00 uur: een wandeling / speurtocht voor kinderen en (groot-)ouders langs de verschillende objecten op het terrein welke vanuit de industriële archeologie belangwekkend zijn. Van schoorsteen tot waterkering.
    Tussen 12:00 en 16:00 uur zullen veel gebruikers hun ruimten openstellen, waaronder het Fablab. Hier zijn een aantal ontwerpers veelzijdig bezig met hun producten variërend van een 3D printer, lasersnijders tot een kijk op de wereldbol gezien in de tijd. Hier kan je zien of Amersfoort wel of niet in de toekomst aan Zee komt te liggen. Ook de ateliers van Inez de Heer Kloots en Merlijn van der Hoeven  en van Kevin Hughes Interieurs zullen geopend zijn.
    Om 13:30u en 15:00 u geeft Michiel Kruidenier, architectuur-historicus korte lezingen over de geschiedenis van het terrein: de luciferfabriek, de kleurstoffenfabrieken, de rioolwaterzuivering. De lezingen worden gevolgd door een rondleiding over het terrein, waarbij het mogelijk zal zijn enkele ruimten van binnen te bekijken, die normaal nooit voor publiek geopend zijn.
    De gehele dag is er een kleine foto-expositie over het Stamlijntje, het industriespoor waarover goederen vervoerd werden vanaf het Spooremplacemtent naar de verschillende bedrijven op Isselt.

Vrijdag 13 september - 10.00 - 17.00 B-team klusdag

Het B-team is een groep  vrijwilligers die het op  zich hebben genomen de War op te knappen en te  onderhouden. Het   B-team zoekt altijd enthousiaste mensen die het leuk vinden om mee te   werken en te klussen,  of ze nou handig zijn of niet! Je kunt je   opgeven door een mailtje te sturen naar b-team@dewar.nl.
We werken van  10:00 's-ochtends tot 17:30 's-avonds en we verzamelen ons bij het  FABLAB.

Maandag 9 september - 20.00 Openbaar Waroverleg

De War is al een poos in gesprek met de gemeente over het kopen van voormalige fabriek Warner Jenkinson. Intussen maken steeds meer mensen gebruik van de gedeelde werkplaatsen die er nu al zijn, en zijn er regelmatig voorstellingen, lezingen, workshops, en andere activiteiten zoals die van het Voedselkollektief, het repaircafe en de Smullenpannen. Om iedereen op de hoogte te houden van de ontwikkelingen organiseren we op de eerste maandagavond van de maand een algemeen waroverleg in het SpullenLab. (Voor de oplettenden: deze keer is het inderdaad op de tweede maandag, bij wijze van uitzondering.) We willen dan graag vertellen over de stand van zaken van het kopen van de War, en alles wat daarmee te maken heeft.

Zondag 8 september - 16.00 Studium Generale - Michiel Kruidenier: De historie van Industrieel Erfgoed

Op zondag 8 september is drs. Michiel Kruidenier te gast bij Studium Generale Amersfoort. Hij is architectuurhistoricus met als specialisatie twintigste-eeuwse architectuur.

Het denken over oude fabrieken als cultureel erfgoed is betrekkelijk jong. Hoe is deze notie van industrieel erfgoed ontstaan? Sinds wanneer zijn we gaan denken dat oude fabrieken het behouden - en restaureren - waard zijn? En waarop kunnen we keuzes baseren bij herbestemming? Wat willen we precies behouden? Gaat het, zoals bij veel monumenten, vooral om de buitenkant? Of verdienen de binnenkant en het productieproces evenveel aandacht? Aan de hand van enkele Amersfoortse en niet-Amersfoortse voorbeelden wordt er ingegaan op de dilemma's rondom het behoud, herstel en hergebruik van dit type erfgoed.

Studium Generale Amersfoort is het podium voor wetenschap waar alle Amersfoorters kunnen kennismaken met het onderzoek van wetenschappers. Elke tweede zondag van de maand komt er een wetenschapper vertellen over zijn of haar onderzoek. Het programma is heel divers: van actuele onderwerpen in de wetenschap, tot meer specifieke onderzoeken. Op deze manier komt er een veelzijdig scala van de wetenschap aan bod.

Voor meer informatie: www.studiumgeneraleamersfoort.nl

Woensdag 4 september - 10.00 - 17.00 B-team klusdag
Het B-team is een groep  vrijwilligers die het op  zich hebben genomen de War op te knappen en te  onderhouden. Het   B-team zoekt altijd enthousiaste mensen die het leuk vinden om mee te   werken en te klussen,  of ze nou handig zijn of niet! Je kunt je   opgeven door een mailtje te sturen naar b-team@dewar.nl.
We werken van  10:00 's-ochtends tot 17:30 's-avonds en we verzamelen ons bij het  FABLAB.

Zondag 23 juni - 15.00 - 17.00 Politiek in de War [het Spullenlab]
'Wat als we ... per maart 2014 stoppen met politici? Democratie&Dialoog organiseert een bijeenkomst om de stand van de democratie te meten.'

Dinsdag 25 juni - 18.30 Eetcafe de Smullenpannen [het Spullenlab]
Heerlijke, vegetarische driegangenmaaltijd in goed gezelschap. Het eten is gratis, reserveren kost 8,50 p.p., en is verplicht. Dus wil je mee-eten stuur dan een mailtje naar: maaike@dewar.nl, in ieder geval voor de dag zelf, maar eerder hoe beter, want de plaatsen zijn beperkt en vol is vol.

Zaterdag 29 juni - Waardebepaling van het Seizoen [hele terrein]
De War heeft een bijzonder tarievensysteem: Waardebepaling Achteraf. Voorstellingen, lezingen en andere evenementen van de War zijn vrij toegankelijk. Achteraf wordt er gevraagd wat de activiteit jou waard was. Je kijkt dan natuurlijk naar hoe leuk en waardevol je de activiteit vond, hoeveel je hebt te besteden en naar wat je elders voor iets soortgelijks zou hebben betaald.
Afgelopen seizoen is er ontzettend veel gebeurd in de War. Op zaterdag 29 juni blikt de War terug op het afgelopen jaar, een dwarsdoorsnede van het hele seizoen in sneltreinvaart: een middag vol korte lezingen, theatrale performances, workshops en Smullenpannen-hapjes en nog veel meer leuks. Het Knopjesmuseum van de Spullenmannen is open en kun je op de energiefietsen een föhn aanfietsen. En achteraf mag je zeggen wat je de War waard vond, kom ook onze waarde bepalen!

Je bent welkom vanaf 14.30. Voor een actueel programma zie waardebepaling van het seizoen.

De dag wordt afgesloten met een vegetarische Warbecue. Geheel in stijl eet u mee tegen een Waardebepaling Achteraf. Opgeven voor het eten is wel gewenst: stuur naar een mail naarmaaike@dewar.nl.

Zondag 30 juni - B-team Klusdag [hele terrein]
Het B-team is een groep vrijwilligers die het op zich hebben genomen de War op te knappen en te onderhouden. Op woensdag 15 mei was de eerste B-team klusdag! Deze dag was een daverend succes. De hele dag zijn er enthousiaste mannen en vrouwen druk bezig geweest het War terrein te onderhouden, repareren en verbeteren in het algemeen. Het was zelfs zo'n succes dat er is besloten om er mee door te gaan.
En gelukkig zit het B-team ook nog niet vol, en zoekt dus nog mensen die het leuk vinden om mee te werken en te klussen, of ze nou handig zijn of niet! Je kunt je opgeven door een mailtje te sturen naar het B-team: b-team@dewar.nl.
Er zijn twee nieuwe data geprikt, en wel zondag 30 juni en woensdag 17 juli. Op Beide dagen werken we van 10:00 's-ochtends tot 17:30 's-avonds. Er is een flinke lijst met dingen die gedaan kunnen worden, maar aanvullingen zijn natuurlijk altijd welkom: suggesties kun je mailen naar het B-team. Het gaat om allerlei klussen; electra, bewegwijzering, veiligheid, schilderwerk, reparaties aan gebouwen etc.

Donderdag 25 april – 20.00 Eerste Stadslandbouwcafé Amersfoort [het Fablab]

Het Stadslandbouwcafé wordt een terugkerend moment om kennis en ideeën uit te wisselen over dit onderwerp. Iedereen die zich met stadslandbouw bezig houdt of zich voor dit onderwerp interesseert is van harte welkom!
Elke bijeenkomst proberen wij een paar stadslandbouw­producten aan de bezoekers van het café aan te bieden. De toegang is gratis. Wie een iets wil presenteren of aanbieden, kan zich opgeven via stadslandbouwcafe@transitielab.nl.

Donderdag 25 april is de eerste, daarna vanaf juni elke eerste woensdagavond van de maand (dus eerstvolgende café op 5 juni 2013).

Zondag 28 april – 11:00-16:00 OpenToko: Printplaatjes ontwerpen en produceren [het Fablab]


Maandag 29 april – 18:30 Eetcafe de Smullenpannen - (De Maandageditie!) [het Spullenlab]

Maart


Zondag 24 maart – 14.00 Comedymiddag [het Spullenlab]

Line up: MC: Anke Millenaar (comedytrain), Jeroen Pater ( comedy-explosion), Ruud Smulders (halve finalist camaretten 2010), Maarten van Wijk, Rajko Disseldorp (finalist Griffioen CF), Maarten van Norren, Klaas Prins, Marielle van Munster en Dirk Waterrreus.

Vrijdag 22 maart - 20.30 Voorstelling: Laaghangend Fruit - Margriet Bolding

Herkenbaar muzikaal psychocabaret over de misbaarheid van de mens

Dinsdag 19 maart - 18.30 Eetcafé de Smullenpannen

Zondag 17 maart - 15.30 Café Mwar
Met o.a.: Maaike Haneveld, Coen van der Hilst, Helena Hoogenkamp, Lars van der Werf en Zimihc.

Zaterdag 16 maart - Lente in De War
Lekkere lentedag voor jeukende groende vingers, met lezingen, workshops, een zadenruilbeurs en een doe-het-zelf-diner. Uitgebreid programma hier.

Zondag 10 maart - 16.00 Studium Generale - Guus Pemen
Studium Generale wordt dit maal verzorgt door Guus Pemen, en gaat over het gebruik van plasma en transiente hoogspanning voor wondheling, kanker bestrijding en verbeteren lucht/water kwaliteit.

Zaterdag 9 maart - 10.30 Repair Café

Za 2, Zo 3, Ma 4, Wo 6 en Za 9 maart - 20.30// Zo 3 maart Matinee 14.30 Voorstelling: Kroonjaar

Dinsdag 5 maart - 18.30 Eetcafé de Smullenpannen

FEBRUARI

Zo 24 februari - 10.30 - 15.00 - Studium Generale - Buitendag vloeiweiden in Klein Bieler

Expeditie met Eric Brinckmann en Gert-Jan Baaijens


Een werkgroep van de ‘Universiteit van Amersfoort’ gaat dit jaar aan de slag met veldinventarisaties in de regio Amersfoort. De eerste activiteit is een buitendag over vloeiweiden, op het landgoed Klein Bieler bij Barneveld. In dit natuurgebied van Het Gelders Landschap liggen allerlei restanten van een indrukwekkend vloeiweidenstelsel, met sterk vergraven beken en watervoerende wallen. Na het bestuderen van dit bevloeiingssysteem wil de werkgroep op zoek gaan naar vergelijkbare vloeiweidenstelsels in de nabije omgeving van Amersfoort.

De excursie op Klein Bieler is op zondag 24 februari 2013, van 10.30 uur - 15.00 uur (eigen lunch en drinken meenemen, wandelkleding en dito schoeisel, na afloop borrel/vervolgafspraken op de WAR). De ‘expeditie’ wordt begeleid door Eric Brinckmann en Gert Jan Baaijens, twee auteurs van het boek ‘Stromend landschap, vloeiweidenstelsels in Nederland’.Aanmelden bij: brinckmann@hetlankheet.nl

Dinsdag 19 februari - 18.30 Eetcafé de Smullenpannen

Zondag 10 februari - Studium Generale met Laurens Ham

Dinsdag 5 februari - 18.30 Eetcafé de Smullenpannen
met live muziek van Meike Aukes en Naomi Warndorff

Zondag 3 februari - 20.30 Kleine Koppel 40 Productie
De bewoners van De War maken in één dag een voorstelling. 's Ochtends beginnen, 's avonds publiek. Geen plan, geen afspraken. Wat dat gaat worden? Niemand die het weet.
Met: Dick Cools, Maaike Haneveld, Marijana Mikolcic, Mark Verhoef, Diana Wildschut en Harmen Zijp.

Zondag 20 januari - 15.30 Café Mwar
Met: Maaike Haneveld, Florian Kullberg, Arnoud Rigter, Jan Veldman en Leo van der Veen.

Zondag 13 januari - 16.00 Studium Generale
Marius Engelbrecht - De onttovering van de waanzin

Zaterdag 12 januari - 10.30 - 14.30 Repair Café

Zondag 6 januari - 14.00 Comedy Middag

2012

December

9 dec - Studium Generale - Jan van Hooff - De mens, een eigen-aardige primaat: sociale organisatie van primaten als evolutionaire aanpassing

Zijn het sociaal-seksuele gedrag van de mens en de sociale structuren die daarmee samenhangen een aspect van zijn geëvolueerde natuur (zijn ‘soorteigen’ geaardheid)? 0f zijn ze een voortbrengsel van zijn cultuur?
Traditionele menswetenschappers benadrukken meestal de grote flexibiliteit in het menselijke gedrag en de variaties in sociale organisatievormen. Inderdaad, die zijn onmiskenbaar groot. Maar de vraag is of ze niet op een soortspecifieke wijze ingekaderd zijn binnen evolutionair bepaalde aanpassingsgrenzen. Onderzoek van de laatste decennia, met name aan onze naaste verwanten, de primaten, toont dat de menselijke socio-seksuele organisatievormen toch een bepaald patroon laten zien binnen de verscheidenheid die primaten in dit opzicht vertonen.
Dankzij socio-œcologische onderzoek is ons inzicht in de de aard en de aanpassingsbetekenis van de samenlevingsverbanden van de primaten, met inbegrip van prehistorische mensachtigen en de hedendaagse mens, behoorlijk verdiept.

Meer van Jan van Hooff:
http://vimeo.com/43820838
http://131.211.194.110/site1/Viewer/?peid=9a5b9d9e10d2411aaa034a8ee3621291
(Studium Generale UU )
http://vimeo.com/14423254
http://www.youtube.com/watch?v=JyKJQCrCf0s

14 dec - start cursus Nieuw Maatschappelijk Ondernemen, zie universiteit Amersfoort

15  dec - Die Tüdelband. Aanvang: 20.30
18  dec - Eetcafe De Smullenpannen. Muziek dit keer: Phillip Westra Aanvang: 18.30

November 2012

10 nov - Repaircafé, Transitielab, 10.30 - 14.30

11 nov - Studium Generale lezing door Ignace Hooge over visuele perceptie 16.00

11 nov workshop Blender, Fablab,  13.00 - 17.00

16 nov - Het Spullenlab met theater: Marijke Meems, Rie-jetske Komen, Anne Nusselder, Jordy Sanchez, Frans van Ingen 20.00 u
Ze bijt. Ze lacht. Ze danst. Scherp, loyaal, ad rem, abuis, goed en fout. Je wordt mee genomen in het hoofd van een Pauline Vermeer die haar eigen wereld creëert voordat, zodat een ander dit niet hoeft te doen. Iets met appels, water en een yamaha. “Kunt u mij alstublieft even uitschelden?”
Rie-jetske Komen en Jordy Sanchez brengen met hun programma Liedjes van Jasperina een hommage aan de grootste cabaretière uit de jaren '60 en '70, Jasperina de Jong. Ook presenteren zij hun nieuwe cd's met liedjes uit de voorstelling.

Anne Nusselder schreef en speelt voor u 'Een dag niet gewonnen, is een dag niet geleefd' - als je ouders échte winnaars zijn; Een theatermonoloog over een prijsvragenverslaving en de constante hoop op troost. Met muzikale omlijsting van gitarist Frans van Ingen.

18 nov - Café Mwar 15.30 u.

Oktober 2012
De War doet mee aan de Oktober Kennismaand tussen 13 en 21 okt met:
13 t/m 21 okt - Het Knopjesmuseum 14.00-18.00 Magazijn De War
14 okt - Studium Generale lezing door Anne-Marie Cleton-Janssen, moleculair biologe " Kanker: DNA in de war"

19 t/m 21 okt "http://www.kaalstaart.nl/" title="kaalstaart">Kaalstaart festival voor Beta kunst en nieuwe ambachten

14 okt - Kinderuniversiteit kennismaking 14.00-18.00, diverse activiteiten rond het thema DNA

19 t/m 21 okt Kaalstaart festival voor Beta kunst en nieuwe ambachten

September 2012

8 sept - Repaircafé vanaf 10.00 u

9 sept - Studium Generale door Eric Brinckmann over historische watersystemen

16 sept - Café Mwar

25 sept - 2e Salon voor Betawetenschappers, Universiteit Amersfoort

NB Elke dinsdag is het FABLAB open

8-12 augustus Fabfuse  http://fablab.nl/articles/2012/04/23/fabfuse-2012-first-event-on-grassroots-fablabs-amersfoort-nl-8-12-aug


Drie keer Franje
Dit jaar worden er in verschillende landen Franje Festivals georganiseerd. Eind juli in Arendal (Noorwegen), aangekleefd bij het muziekfestival Canal Street. We zullen daar veel samenwerken met lokale artiesten.
25-26 Augustus is er tijdens Festival Spoffin een Franje in Amersfoort. Kijk op www.franje.nu voor informatie over meedoen of komen kijken.

juli
3 juli 20.00-22.00 Universiteit Amersfoort, lokatie voor deze bijeenkomst: Groen van Prinstererlaan 4 3818 JP Amersfoort. Voor ieder die zich op beta-technisch niveau wil verdiepen. zie agenda universiteit amersfoort
20 juli - Kromme Komkommer Diner [deVereeniging]
Terwijl de hoeveelheid afgekeurde producten in de containers van de supermarkten, op het land van de boeren en in de fabrieken toeneemt, neemt het aanbod van voedsel bij de voedselbank af. Wat is er aan de hand met ons voedseldistributiesysteem? Zijn al die etenswaren die weg worden gegooid onveilig om te eten? Wat moet er gebeuren om te zorgen dat we minder weggooien? Verschillende sprekers vertellen tussen de gangen door hun kant van het verhaal. De maaltijd wordt volledig gemaakt van afgekeurde etenswaren, die je nog prima kunt eten. Een driegangenmaaltijd kun je reserveren bij de Vereeniging

juni
11 juni openbare vergadering UA (elke 2e maandag/mnd), kantoor de War, 20.00
17 juni fablab met toeters en bellen op de creatiefmarkt, Wagenwerkplaats A'foort
17 juni transitielab te vinden op de duurzaamheidsmarkt, landgoed Schothorst A'foort
18 juni Stadslandbouw lezingen Week van de Architectuur t/m 22 juni, de War, 20.00
zie transitielab.nl
30 juni Repaircafé, 10.00 tot 14.00 u. locatie: Kleine Koppel 40 Amersfoort (terrein de War). Iedereen is welkom met kapotte spullen. Alles wordt gerepareerd door een team van reparatie deskundigen. Nog niks weggooien dus! Deze keer aandacht voor vakantiespullen.
30juni DePers [FestivaldeBeschaving,Utrecht]http://www.spullenmannen.nl/index.php?lang=nl&page=werk_projecten

mei
16 mei Repaircafé ism de Kamers in Vathorst, café de Gasteling, bij verzorgingshuis St. Pieters en Bloklands
22 mei Maatschappelijke Productie cursus UA, door dr. Jurgen v.d. Heijden, kantoor de War

april
1 april Politiek-in-de-War
8 april Studium GeneraleWat zijn Higgsdeeltjes en neutrino's?
18 april Maatschappelijke Productie cursus UA, door dr. Jurgen v.d. Heijden, kantoor de War

maart
4 maart Lente-in-de-war, met zadenruibeurs, lezingen, eten, film, Tussenstand en workshops!
11 maartopenTOKO Regular Expressions
11 maart Studium Generale vooroordelen tegen Duitsers
februari
10 feb 10u Politiek Cafe o.l.v. Nicole Esteje
12 feb Studium Generale genetische algoritmes, met 's avonds een workshop.
13 feb 20u Universiteit Amersfoort bijeenkomst
22 feb Workshop houten boekjes maken met de lasersnijder
29 feb Workshop introductie 3D printer
januari
4 janStudium Generale
23 janworkshop stof, leer en plastic bewerken met de lasernijder
29 jan openTOKO Webshop maken
30 jan workshop stof, leer en plastic bewerken met de lasernijder
1 feb workshop stof, leer en plastic bewerken met de lasernijder

2011
december
 6  dec FabLab
11 dec Studium Generale: Han Blok
13 dec FabLab
26 dec opening Universiteit Amersfoort
27 dec opening Universiteit Amersfoort
28 dec opening Universiteit Amersfoort
29 dec opening Universiteit Amersfoort
30 dec opening Universiteit Amersfoort

november
1  nov FabLab
8  nov FabLab
13 nov Studium Generale: Frans Prins
15 nov FabLab
22 nov FabLab
29 nov FabLab

oktober
  4 okt  FabLab
  6 okt  TransitieLab
  9 okt  Studium Generale: Bart van Steenbergen
11 okt  FabLab13 okt  TransitieLab
15 okt  Repair cafe zie ook www.repaircafe.nl
16 okt  Herfst-in-de-War
18 okt  FabLab
20 okt  TransitieLab
25 okt  FabLab
26 okt  Duurzaamheidscafe
28 okt  Try Out voor Cameretten Patrick Nederkoorn, cabaret, aanvang 20.30uur

september
  6 sep FabLab
  8 sep TransitieLab
10 sep Open Monumentendag
11 sep Open Monumentendag Presentatie Toekomstplan De War
13 sep FabLab
15 sep TransitieLab
20 sep FabLab
22 sep TransitieLab
27 sep FabLab
29 sep TransitieLab

augustus
2 aug FabLab 
4 aug TransitieLab 
9 aug FabLab
11aug TransitieLab
16 aug FabLab
18 aug TransitieLab
23 aug FabLab
25 aug TransitieLab
30 aug FabLab

juli
5 juli  FabLab
7 juli TransitieLab
9  juli Repair cafe zie ook www.repaircafe.nl
10 juli OPEN DAG  Zomer in De War met Tussenstand en andere activiteiten!!
12 juli FabLab
14 juli TransitieLab
17 juli Bernhard Christiansen en Jacqueline Korevaar spelen ' Het zwarte konijn' in de War
19 juli FabLab
21 juli TransitieLab
26 juli FabLab
28 juli TransitieLab

juni 
4 juni De Spullenmannen met nanolezingen op de Nacht van Kunst en Wetenschap in Groningen
5 juni De Spullenmannen met nanolezingen op de Mooi Weer Spelen in Delft7 juni FabLab klusdag, we klussen vandaag in onze nieuwe ruimte, hulp welkom!! 
8 juni Klusdag, ook vandaag klussen we en verhuizen we het FabLab naar onze nieuwe ruimte, hulp welkom!! 
9 juni TransitieLab
12 juni Tafel van de Idee
13 juni Open TOKO Drupal en Hypha
14 juni FabLab
16 juni TransitieLab
19 juni Spullenmannen op Vergroen je Vaderdag met Velofriture en Eindige Racebaan in Universiteitsmuseum Utrecht
21 juni FabLab
23 juni TransitieLab
24 juni Margriet Bolding met cabaret in De War  20.30u aanvang
25 juni Dag van de Architectuur met rondleiding over terrein van De War
28 juni FabLab
30 juni TransitieLab

mei  
1 mei Repaircafe  
3 mei FabLab  
3 mei Open TOKO vvvv  
5 mei TransitieLab 
6  mei Film: reisverslag van Cok Verhoef over Tibet en Ecuador/Peru
10 mei FabLab
12 mei TransitieLab
13 mei De Spullenmannen/ De War aanwezig op markt Gemaakt in Amersfoort
17 mei FabLab
19 mei TransitieLab
21 mei jammen in De War
24 mei FabLab
26 mei TransitieLab
28 mei De Waan op Highlands
31 mei FabLab

april
5 april  FabLab
10 april studium generale
12 april FabLab
14 april TransitieLab
15 april De Waan op Fysica Congres
15 april voorstelling Iwan Dam 'Cooking for Love'  www.cookingforlove.co.uk
16 april voorstelling Iwan Dam 'Cooking for Love'  www.cookingforlove.co.uk
19 april FabLab
21 april TransitieLab
25 april Lentemarkt Zandfoort a/d/ Eem, Transitielab heeft kraam met o.a. melkpaktuintjes
26 april FabLab
28 april TransitieLab

maart
1 maart FabLab
3 maart Opbouw decor VPRO-serie "Hoe het echt zit"
4 maart Opname "Hoe het echt zit"
8 maart FabLab
9 maart Opbouw decor VPRO-serie "Hoe het echt zit"
10 maart Opname "Hoe het echt zit"
10 maart TransitieLab
11 maart Opname "Hoe het echt zit"
13 maart studium generale Abdelghafour Ahalli
15 maart FabLab
17 maart TransitieLab
19 maart De Waan op Tweetakt
20 maart De Waan op Tweetakt
22 maart FabLab
24 maart TransitieLab
26 maart De Waan op Tweetakt
27 maart De Waan op Tweetakt
27 maart Opbouw decor VPRO-serie "Hoe het echt zit"
28 maart Opname "Hoe het echt zit"
29 maart FabLab
30 maart Opname "Hoe het echt zit"
31 maart Opname "Hoe het echt zit"
31 maart Transitielab

februari
1 februari FabLab
3 februari TransitieLab
8 februari FabLab
10 februari TransitieLab
13 februari studium generale: Jan Bloemendal
15 februari FabLab
17 februari TransitieLab
22 februari FabLab
24 februari Transitielab
27 februari Tuin-in-de-war

januari
9 januari studium generale: James Kennedy
22 januari open weekeinde
23 januari open weekeinde
24 januari TransitieLab
25 januari FabLab
27 januari theatergroep Drifter speel GAGA
28 januari theatergroep Drifter speel GAGA
29 januari theatergroep Drifter speel GAGA
30 januari theatergroep Drifter speel GAGA

talen: aaennl